7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kauno styginių kvartetas švenčia kūrybinės veiklos 40-metį

Rengėjų inf.
Nr. 40 (1405), 2021-12-10
Muzika Anonsai
Kauno styginių kvartetas. J. Danielevičiaus nuotr.
Kauno styginių kvartetas. J. Danielevičiaus nuotr.

Kūrybinės veiklos 40-metį šiemet švenčia Kauno styginių kvartetas. Metai paženklinti koncertais, įprasminančiais šio kvarteto raidą ir menines preferencijas. Gruodžio 12 d. 17.00 Kauno valstybinėje filharmonijoje vyks Kauno styginių kvarteto jubiliejis koncertas, kuris ir taps 40-jo gimtadienio metine viršukalne. Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureato Kauno styginių kvarteto (Karolina Beinarytė-Palekauskienė, Aistė Mikutytė, Eglė Lapinskė, Saulius Bartulis) gimtadienio koncerte išgirsime Kauno styginių kvarteto muzikavimą ir jų jungtinius pasirodymus su svečiais – Kauno fortepijoniniu trio, lietuvių pianiste, reziduojančia Jungtinėje Karalystėje Indre Petrauskaite.

Kolektyvas susibūrė studijų metais (1981 m.) prof. Donato Katkaus iniciatyva. Jaunatviškas impulsas muzikuoti jau iš pradžių nutiesė kelius į tarptautinius konkursus Taline (1983) ir Voroneže (1987), iš kurių jaunas kolektyvas grįžo įvertinti diplomais. Jei 1981 metus būtų galima vadinti kvarteto gimtadieniu, tai 1988 m. sausio mėn. 15 d. – Kauno styginių kvarteto oficialiuoju krikštu, nes Kauno m. vykdomasis komitetas (dabar – Kauno miesto savivaldybė) skyrė šiam kvartetui dotaciją, ir tai buvo pirmas atvejis Lietuvos istorijoje, kai savivaldybė įkūrė profesionalų styginių kvartetą. Per 40 gyvavimo metų Kauno styginių kvartetas yra atlikęs daugybę lietuvių autorių, ypač kauniečių kompozitorių, su kuriais bendradarbiauja jau daugelį metų, kūrinių premjerų, savo repertuare sukaupė daugiau kaip 500 kūrinių – nuo klasikų bei XIX ir XX a. kompozitorių iki šiuolaikinių opusų, surengė virš 2700 koncertų. Kvarteto įvykių ir geografinė amplitudė labai plati. Minėtini Lietuvos festivaliai, kuriems Kauno styginių kvartetas parengė unikalias programas: „Pažaislio muzikos festivalis“, Thomo Manno festivalis, šiuolaikinės muzikos festivaliai „Gaida“ „Iš arti“, „Jauna muzika“, „Marių klavyrai“. Taip pat ne kartą atvertos užsienio festivalių ir koncertų salių durys Vokietijoje, JK, Čekijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Danijoje, Estijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Čilėje, Argentinoje ir kt.

Itin prasmingu veiksmu Kauno styginių kvartetas vertina grojamos muzikos dokumentavimą, todėl yra įgrojęs daug kūrinių Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos fondui, išleidęs 14 kompaktinių plokštelių, taip pat nuolat kviečiamas įrašyti muziką filmams ir teatro spektakliams. „Manome, kad mūsų misija – ne tik populiarinti kvarteto žanrą, klausytoją atvesti iki pažįstamų ir negirdėtų muzikos puslapių... Ne mažiau svarbu yra užfiksuoti kūrinių interpretacijas, kad išliktų gyvo muzikavimo veiksmas tam tikrose laikmenose, –  atskleidžia kvarteto nuostatas jo meno vadovas Saulius Bartulis. 

Kauno styginių kvartetas yra ne kartą įvertintas spdovanojimais: 2008 m. už šiuolaikinės muzikos populiarinimą Kauno styginių kvartetui įteiktas metų apdovanojimas „Tikra muzika“, 2009 m. už lietuvių kompozitorių muzikos propagavimą Lietuvoje ir užsienyje ansamblis paskelbtas „Įsimintiniausiu Kauno kūrybiniu kolektyvu“, 2012 m. kvartetui už nuopelnus kultūrai suteikta Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Jubiliejinio koncerto programoje Kauno styginių kvartetas savo ištikimiems  klausytojams su bendražygiais parengė nedidelę kelionę epochomis. XIX amžiaus romantinę dvasią skleis Antonino Dvořako fortepijonis kvintetas A-dur, op. 81, XX amžiaus intymumą ir žaismę – nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, kompozitoriaus Vidmanto Bartulio pirmasis styginių kvartetas „O, brangioji“, kurio muziką galima drąsiai vadinti Kauno styginių kvarteto ašimi. Tviskantis, XXI amžiuje sukurtas ir koncertiniais triukais pasižymintis amerikiečių kompozitorės Ellen Taaffe Zwilich septetas vainikuos Kauno styginių kvarteto koncertą ir metų jubiliejinę muzikos kelionę.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kauno styginių kvartetas. J. Danielevičiaus nuotr.
Kauno styginių kvartetas. J. Danielevičiaus nuotr.