7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prestižinis Šv. Cecilijos festivalis programą grindžia tikromis vertybėmis

Aleksandra Pister
Nr. 37 (1402), 2021-11-19
Muzika Anonsai
Beatričė Baltrušaitytė. V. Abramausko nuotr.
Beatričė Baltrušaitytė. V. Abramausko nuotr.

Drąsa, kūrybiškumas, intuicija – tai šiųmečio vaikams ir jaunimui skirto Šv. Cecilijos senosios muzikos festivalio vertybių tiesė. Vienuoliktą kartą Valdovų rūmuose organizuojamo festivalio sumanytojai dalyvius pasitinka su kruopščiai parinktu edukaciniu turiniu. Jį ruošia užsienio ir Lietuvos muzikos profesionalai, tarp kurių – ne tik pasaulyje pripažinti atlikėjai, bet ir gabūs mokytojai. Juos vertina prestižinės aukštosios muzikos mokyklos, meistriškumo kursų organizatoriai, iš anksto pasiruošę mokinių antplūdžiui. Tokį vyksmą stebi Šv. Cecilijos festivalis; paskelbus festivalio programą į vaikams ir jaunimui skirtus renginius veržiasi net muzikos profesionalai. Lapkričio 20 – gruodžio 11 dienomis sostinėje vyksiančiuose edukaciniuose renginiuose kūrybiškumą lavins ištikimi bei nauji festivalio dalyviai.   

„Muzika visuomet pirmiausia siejasi su meile, gerumu, tikromis vertybėmis. Todėl galvodama apie naują festivalio programą stengiuosi, kad jame dalyvautų šias vertybes suprantantys kursų mokytojai. Mokytojo darbas yra atskiras menas, tam reikia kantrybės, empatijos ir didelės širdies. Vaikai ir jaunimas šiuo atveju yra geriausi vertintojai. Jie jaučia atlikėjo ar mokytojo nuoširdumą, čia jų neapgausi“, – sako renginių programos sudarytoja, festivalio siela Beatričė Baltrušaitytė.

Rugsėjo 25-ąją festivalis prasidėjo muziejuje veikiančia Šv. Cecilijos muzikos studija, skirta mažiausiems dalyviams. Iki lapkričio pabaigos vos ketverių–šešerių metų atradėjai natas rašo žąsies plunksna. Pažintiniuose užsiėmimuose juos pasitinka muzikuojantis pelėdžiukas – atpažįstamas festivalio personažas – ir rūmų juokdarys Stanislovas Stančikas, seniau pralinksmindavęs Žygimantą Senąjį, o šiandien – mažiausius smalsuolius. Šiemet vaikams paruošta staigmena – naujas animacinis filmukas (idėjos ir scenarijaus autorė Beatričė Baltrušaitytė, kompozitorius Vitalijus Neugasimovas, animacijos studija „Meinart“, garso režisierius Marius Matulevičius), pristatantis kunigaikščių laikų muziką.

Apie drąsą ir pasitikėjimą lapkričio 20-ąją pasakos „GŠ ansamblio“ parengtas edukacinis koncertas vaikams ir visai šeimai „Šv. Jackus“ (ansamblio vadovė Gabija Adamonytė). „Nesušukuotu“, gerkliniu būdu dainuojantys jaunieji muzikos profesionalai seks sakralią istoriją apie Šv. Jackų. Šis pasakojimas atgis su šešėlių teatru („Stalo teatro“ režisierė ir aktorė Saulė Degutytė), pasitelkus žymių dailininkų paveikslus, graviūrų kopijas bei skambant amžių nuglūdintoms, Viduramžių tradicijas siekiančioms krikščioniškosioms giesmėms. Pasakojimą kurti kartu bus pakviesti festivalio dalyviai.  

Žinių itin dosnūs bus lapkričio 25–26 d. meistriškumo kursai su prof. Dominique’u Vellard’u (Prancūzija) – vieno garsiausių senosios muzikos ansamblio „Gilles Binchois“ meno vadovu, žymiu pedagogu. Ilgametis senosios muzikos akademijos Schola Cantorum Basiliensis profesorius meistriškumo kursus surengė įvairiuose pasaulio žemynuose. Lietuvos jaunųjų profesionalų laukia unikali gyvo bendravimo ir mokymosi patirtis: D. Vellard’as dalijasi ne tik iš lūpų į lūpas perduodamomis žiniomis, bet ir lavina muzikinę intuiciją. Savo mokinius iš viso pasaulio jis ne sykį pakvietė kartu dainuoti koncertuose. Lapkričio 27-ąją vyks visiems atviras šių meistriškumo kursų dalyvių koncertas. 

Šiemet į festivalį vėl sugrįžta Cristina Alís Raurich (Ispanija, Šveicarija) – gyvas šv. Cecilijos portretas. Muzikos ir išorės grožiu klausytojus kerinti atlikėja groja senuoju instrumentu – organetu. Būtent jis paveiksluose dažniausiai lydi šv. Ceciliją, visų muzikų globėją. Valdovų rūmų muziejus neseniai įsigijo žinomo italų meistro Walterio Chinaglios pagamintą organeto kopiją. Kaip veikia šis instrumentas – iš patikimų lūpų sužinos bei patys išmėgins gruodžio 9–10 d. kursų dalyviai iš įvairių Lietuvos miestų. Be kitų jiems paruoštų renginių, gruodžio 11 d. festivalį užbaigs koncertas „Ludus Danielis“. Jį paruoš meistriškumo kursų mokiniai, globojami moterišką energiją spinduliuojančių Cristinos Alís Raurich (organetas), Emilės Ribokaitės (vokalas), Beatričės Baltrušaitytės (pasakojimas).

Visi festivalio renginiai: www.valdovurumai.lt  

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Festivalio partneriai: Kaimų bendruomenė „Viltija“, Vilniaus B. Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla, Biržų V. Jakubėno muzikos mokykla, Senosios muzikos ansamblis „Gilles Binchois“.

Beatričė Baltrušaitytė. V. Abramausko nuotr.
Beatričė Baltrušaitytė. V. Abramausko nuotr.
Cristina Alís Raurich
Cristina Alís Raurich
Dominique Vellard
Dominique Vellard
Emilė Ribokaitė
Emilė Ribokaitė
„GŠ ansamblis“
„GŠ ansamblis“
Muzikos mokyklų mokinių koncertas
Muzikos mokyklų mokinių koncertas
Šv. Cecilijos festivalio muzikos studija
Šv. Cecilijos festivalio muzikos studija
Šv. Cecilijos festivalio muzikos studija
Šv. Cecilijos festivalio muzikos studija