7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pirmą kartą Lietuvoje fortepijono perfekcionisto Piotro Anderszewski koncertas

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1402), 2021-11-19
Muzika Anonsai
 Piotr Anderszewski. Organizatorių nuotr.
Piotr Anderszewski. Organizatorių nuotr.

Gruodžio 12 d. pirmą kartą Lietuvoje ypatinga akustika garsėjančioje Paliesiaus dvaro koncertų salėje „Pasaga“ laukia pianisto Piotro Anderszewski pasirodymas.

Atlikėjas yra vertinamas kaip vienas ryškiausių savo kartos muzikantų pasaulyje.

Piotras Anderszewski pirmą kartą patraukė publikos dėmesį, kai 1990 m. dalyvaudamas Lidso fortepijono konkurso pusfinalyje nulipo nuo scenos nebaigęs kūrinio, nes manė, kad groja nepakankamai gerai. Pianistas garsėja kaip perfekcionistas – labai kruopščiai atsirenka kompozitorius ir kūrinius. Viename interviu yra pasakęs – „Negaliu groti bet ko.“

Šiandien atlikėjas yra plačiai vertinamas ir laukiamas prestižinėse koncertų salėse visame pasaulyje. Jis nuolat koncertuoja garsiausiose Vienos, Berlyno, Niujorko, Paryžiaus, Amsterdamo ir kitose scenose. Groja su Londono simfoniniu, Londono filharmonijos, Berlyno filharmonijos orkestrais.

Su įrašu studija „Warner Classics“ bendradarbiauja nuo 2000 m. Jau pirmieji įrašai susižėrė ne vieną apdovanojimą. J. S. Bacho partitų įrašas buvo nominuotas prestižiniam „Grammy“ apdovanojimui, Szymanowskio muzikos įrašas pelnė „Gramophone“ apdovanojimą, o J. B. Bacho „Angliškos siuitos“ Nr. 1, 3 ir 5 laimėjo „Gromophone“ apdovanojimą ir „Echo Klassik“ apdovanojimą.

Taip pat pianistas yra gavęs „Gilmore“ menininkų apdovanojimą, Szymanowskio apdovanojimą ir Londono Karališkosios filharmonijos draugijos apdovanojimą.

Piotras Anderszewski ne kartą bendradarbiavo su filmų kūrėju Bruno Monsaingeon, prancūzų režisieriumi sukūrusiu filmus apie Glenn Gould, Sviatoslav Richter, David Oistrakh bei kitus žymius muzikus. Pianisto Piotro Anderszewski asmenybei yra dedikuoti trys filmai. Viena įsimintiniausių akimirkų užfiksuotų dokumentikoje – pianisto kelionė traukiniu iš Varšuvos į Budapeštą. Kelionės metu Piotras Anderszewski skambino specialiai jam traukinio kupe pastatytu fortepijonu.

Apie jaudulį, aplankantį prieš pasirodymus, pianistas yra pasakęs: „Stengiuosi jį priimti ir koncerto metu neapsimetinėti geresniu nei esu. Be to, adrenalinas yra reikalingas mano rankoms.“

Žymos:
Rengėjų inf.,
 Piotr Anderszewski. Organizatorių nuotr.
Piotr Anderszewski. Organizatorių nuotr.