7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

II Tarptautinio Eduardo Balsio jaunųjų kompozitorių konkurso finale – ypatingi svečiai iš Latvijos ir du Lietuvos kompozitorių kūriniai

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1402), 2021-11-19
Muzika Anonsai

Jau visai netrukus Klaipėdos koncertų salėje vyks II Tarptautinio Eduardo Balsio jaunųjų kompozitorių konkurso finalas. Lapkričio 20 d., šeštadienį, 18.30, publika turės galimybę išgirsti puikų naujosios muzikos koncertą – konkurso finalininkų kūrinius paruošė Klaipėdos kamerinis orkestras, diriguojamas Roberto Šerveniko, styginių kvartetas „Chordos“, fortepijoninis trio „FortVio“, taip pat ir konkursui specialiai suburtas fortepijoninis kvintetas. Ypatingi konkurso finalo svečiai – Rygos kamerinis choras „Ave Sol“, kuriam vadovauja ir diriguos Andris Veismanis.

 

Konkurse šiemet vėl sulaukta per pusšimtį partitūrų, o geografija bene dar platesnė nei pirmajame – norą dalyvauti išreiškė net kompozitoriai iš tolimos Australijos, Trinidado ir Tobago ar Brazilijos. Tarptautinė konkurso žiuri jaunesniųjų kompozitorių kategorijoje (iki 21 metų) atrinko į finalą tris kūrinius, o vyresniųjų kategorijoje (iki 35 metų) – 10 kompozicijų, kurių autoriai iš Prancūzijos, Sakartvelo, Turkijos, Lenkijos, JAV, Kinijos ir Lietuvos. Finale skambės ir du lietuvių autorių kūriniai.

 

„Atrinkti kūrinius į finalą buvo ne tik sunku, bet ir be galo įdomu. Žavėjo jaunųjų kompozitorių kūrybiškumas“, – prieš konkurso finalą teigė žiuri narys, prancūzų smuikininkas Philippe'as Graffinas. „Darbo buvo išties daug – klausyti, analizuoti, lyginti kūrinius tarpusavyje“, – tvirtino kitas žiuri narys, latvių chorinės muzikos žvaigždė Ērikas Ešenvaldas. Be jų jaunųjų kompozitorių darbus taip pat vertino kompozitoriai Algirdas Martinaitis, Loreta Narvilaitė ir žiuri pirmininkas, kompozitorius iš Izraelio Ayalis Adleris.

 

Prieš dvejus metus, švenčiant kompozitoriaus Eduardo Balsio šimtmetį, buvo paskelbtas pirmasis jo vardo konkursas, sulaukęs didžiulio susidomėjimo. Tąkart sulaukta daugiau nei 50 partitūrų, dalyvių geografijos platumas nustebino, todėl poreikis šį konkursą paversti tęstiniu buvo akivaizdus. Konkursą organizuoja VšĮ „Ars & Sonoris“.

 

II Tarptautinio Eduardo Balsio jaunųjų kompozitorių konkurso finalas – lapkričio 20 d., šeštadienį, 18.30, Klaipėdos koncertų salėje. Koncertą taip pat bus galima tiesiogiai stebėti portale LRT.LT.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Eriks Esenvalds. A. Krasitns nuotr.
Eriks Esenvalds. A. Krasitns nuotr.
„Ave Sol“
„Ave Sol“
Philippe Graffin. M. Borggreve nuotr.
Philippe Graffin. M. Borggreve nuotr.