7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos regionų vaikams skirtame projekte „Spindinti Lietuva“ skambės senoji LDK muzika istoriniais bažnyčių vargonais

Rengėjų inf.
Nr. 36 (1401), 2021-11-12
Muzika Anonsai
Ansamblis „Canto Fiorito“ Kintuose
Ansamblis „Canto Fiorito“ Kintuose

Lapkričio 10, 11 dienomis Varnių Šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčią pripildys netikėti garsai ir neįprasta publika. Autentiški istoriniai šios bažnyčios vargonai sugaus profesionalių senosios muzikos atlikėjų rankose, palydimi dainininkų balsų ir istorinių pučiamųjų bei styginių instrumentų – kornetų, barokinių trombonų ir viola da gambos. Ir visa tai skambės visų pirmiausia susirinkusiam gausiam būriui moksleivių iš Varnių gimnazijos ir Telšių profesinio rengimo centro, kuriems dienos metu čia vyks senosios muzikos edukacinės veiklos. Tačiau bendroji publika taip pat nebus nuvilta – jų lapkričio 11 d. 17.30 bažnyčioje lauks vakarinis Lietuvos Didžiosios Kunigaišktystės muzikos koncertas.

 Tai yra didelio tarptautinio projekto pradžia – Varniuose startuoja senosios muzikos ansamblio „Canto Fiorito“ inicijuotas LDK muzikos paveldo edukacijos projektas su istoriniais bažnyčių  vargonais, pavadintas „Spindinti Lietuva“, kuris šiais ir kitais metais bus įgyvendinamas iš viso penkiuose Lietuvos regioniniuose miestuose bendradarbiaujant su norvegų ansambliu „Silva Norvegica“. Kaip teigia šio projekto sumanytojas ir meno vadovas, brazilų kilmės muzikantas Rodrigo Calveyra, „Dar būdamas 17 metų, kai pradėjau organizuoti senosios muzikos koncertinius turus po Brazilijos regioninius miestus, supratau, kaip svarbu ugdyti publiką, suteikti jai žinių. Nuo tada visą laiką svajojau įgyvendinti tokį projektą, kuriame galėtume nuosekliai parengti klausytojus, ypač vaikus ir jaunimą, senosios muzikos koncertams, padėti jiems geriau išgirsti, suprasti šią muziką... Europos Ekonominės Erdvės fondo dėka pagaliau galime tai įgyvendinti šiame projekte!“.

Edukacinio projekto dėmesio centre – vertingi barokiniai bažnyčių vargonai, esantys Varniuose, Kretingoje, Kartenoje bei Adakave (projekto veiklos taip pat įgyvendinamos Tauragėje). Šių metų vasarą minėtus vargonus remontavo, atnaujino, suderino istorinių vargonų meistras iš Velgijos Etienne Debaisieux. Dabar šie puikūs istoriniai instrumentai pilnai parengti profesionaliai muzikinei veiklai, nors, deja, dažniausiai yra naudojami tik liturgijoje. Dažnai šių miestų bendruomenės ir ypač jaunimas nė nenutuokia, koks turtas saugomas jų bažnyčioje, todėl kiekvieno miesto mokiniams parengtos net trys edukacinės veiklos, atskleidžiančioms jų istorinių vargonų vertę. Pirmiausia vaikams mokykloje pravedama projekto meno vadovo parengta multimedijų pamoka, kur jie supažindinami su senosios muzikos sąvoka ir principais, skirtumais tarp istorinių ir modernių instrumentų, originalų ir kopijų, istorinių vargonų svarba. Antrasis edukacinis renginys – tai gyva pažintis su jų miesto vargonais bažnyčioje, kur vaikams pasakojama, kuo jie ypatingi, demonstruojamas vargonų veikimo principas, registrai, derinimas, leidžiama pažvelgti į instrumento vidų, prie jo prisiliesti. Trečiajame renginyje – interaktyviame edukaciniame koncerte su pasakojimais ir klausimais vaikai supažindinami su svarbiausiais instrumentais, kuriais baroko epochoje buvo grojama kartu su bažnyčių vargonais: kornetais ir barokiniais trombonais, pritariant balsams, taip pat su svarbiausiomis to laikotarpio muzikos stilistinėmis savybėmis. Šiais trim etapais vaikai nuosekliai parengiami išgirsti baigiamąjį LDK muzikos koncertą, kur pilna dviejų ansamblių sudėtis (10 atlikėjų) moksleiviams atlieka svarbiausių Abiejų Tautų Respublikoje dirbusių kompozitorių, tokių kaip Luca Marenzio, Giovanni Battista Cocciola, Asprilio Pacelli, Tarquinio Merula, Marco Scacchi, kūrinius. Taip vaikams suteikiama galimybė priartėti prie savo pačių istorijos, per muziką nusikelti į praeitį. Baigiamasis vakarinis koncertas taip pat atviras vietos bendruomenėms, kurias norima paskatinti naudoti istorinius vargonus ne tik liturgijoje, bet ir kultūrinėje veikloje.

Šiuo projektu taip pat siekiama paskatinti muzikos mokyklų mokinius bei mokinius domėtis istoriškai pagrįstu senosios muzikos atlikimu. Todėl Varnių ir Kretingos muzikos mokyklų fortepijono specialybės mokiniams bus surengtos vargonų ir senosios muzikos meistriškumo pamokos su norvegų vargonininku iš ansamblio „Silva Norvegica“ Nikolai Endresen Dahl. Vargonininkas ir kiti norvegų ansamblio nariai dega entuziazmu pažinti vertingus Lietuvos istorinius vargonus ir džiaugiasi galimybe jais muzikuoti. Tokie originalūs istoriniai instrumentai senosios muzikos atlikėjams atveria praeities epochų skambesį, siūlo muzikavimo būdą ir tokiu būdu padeda siekti autentiško atlikimo.

           

 

SPINDINTI LIETUVA: LDK muzikos paveldo edukacijos projektas su istoriniais bažnyčių  vargonais

2021 m. lapkričio mėn. – 2022 m. birželio mėn.

http://www.cantofiorito.lt/Spindinti-Lietuva-984.html

Facebook paskyra „Canto Fiorito“

Projektą finansuoja Europos Ekonominės Erdvės fondas

Žymos:
Rengėjų inf.,
Ansamblis „Canto Fiorito“ Kintuose
Ansamblis „Canto Fiorito“ Kintuose
vargonų meistras Etienne Debaisieux
vargonų meistras Etienne Debaisieux
„Silva Norvegica“
„Silva Norvegica“