7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vroclavo baroko ansamblis, Abiejų Tautų Respublikos Konstitucijos 230-mečiui

LNF inf.
Nr. 32 (1397), 2021-10-15
Muzika Anonsai
Vroclavo baroko ansamblis. Lukasz Rajchert hi res nuotr.
Vroclavo baroko ansamblis. Lukasz Rajchert hi res nuotr.

Spalio 20 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje koncertuos svečiai iš Lenkijos – Andrzejaus Kosendiako diriguojamas Vroclavo baroko ansamblis. Jis atliks senosios muzikos programą, o koncertą skirs Abiejų Tautų Respublikos Konstitucijos 230-mečiui.

 

Vroclavo baroko ansamblis yra garsus Lenkijos muzikų kolektyvas, priklausantis Nacionaliniam muzikos forumui Vroclave. Įkurtas 2012 m. dirigento Andrzejaus Kosendiako rūpesčiu, ansamblis aktyviai koncertuoja, atlieka senąją, daugiausia lenkų renesanso ir baroko muziką, stengiasi atrasti mažai žinomą Vidurio Europos repertuarą. Kolektyvas kviečiamas į įvairius festivalius, bendradarbiauja su žinomais dirigentais ir atlikėjais.

 

Ansamblio meno vadovas ir dirigentas Andrzejus Kosendiakas yra Witoldo Lutosławskio nacionalinio muzikos forumo direktorius, dirigentas, pedagogas, vienas garsiausių Lenkijos muzikos vadybininkų. Jis yra baigęs kompoziciją, dirigavimą ir muzikos teoriją K. Lipińskio muzikos akademijoje Vroclave. 2013 m. jam buvo suteiktas habilituoto daktaro akademinis laipsnis. Daugelį metų jis dėsto šioje akademijoje, nuo 2014 m. taip pat yra S. Moniuszkos muzikos akademijos Gdanske profesorius.

 

2005 m. tapęs Vroclavo filharmonijos ir tarptautinio muzikos festivalio „Wratislavia Cantans“ direktoriumi, A. Kosendiakas sujungė šias institucijas į vieną – Nacionalinį muzikos forumą (NMF), įkūrė NMF chorą, Vroclavo baroko orkestrą, NMF berniukų chorą, Vroclavo baroko ansamblį, festivalius „Forum Musicum“ ir „Leo Festival“.

 

A. Kosendiakas garsėja kaip puikus senosios muzikos specialistas. Dar 1985 m. įkūrė „Collegio di Musica Sacra“ ir su juo gastroliavo visoje Europoje ir JAV. Dirigentas rūpinasi įrašyti Vroclavo universiteto, Strasbūro bibliotekose atrastus muzikos kūrinius, minėtini CD: „Musica da chiesa“, „Missa Pastorale“, „Dixit“, „Magnificat“ ir kt. Ne viena iš įrašytų plokštelių įvertinta apdovanojimais.

 

Svečių koncertas Vilniuje – tai Vroclavo baroko ansamblio ciklo „Music First – Abiejų Tautų Respublikos muzika“ dalis. Šiam, Abiejų Tautų Respublikos Konstitucijos 230-mečiui skirtam koncertui Vroclavo baroko ansamblis parengė Mikołajaus Zieleńskio, Marcino Mielczewskio, Stanisławo Sylwestero Szarzyńskio, Bartłomiejaus Pękielio, Wacławo z Szamotuł (Vaclovo Šamotuliečio) ir Jaceko Różyckio muzikos programą.

 

Vroclavo baroko ansamblio ir dirigento Andrzejaus Kosendiako koncertas vyks spalio 20 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Kviečiame ir primename, kad Filharmonijos koncertuose yra būtinas galimybių pasas. Daugiau informacijos: www.filharmonija.lt.

Žymos:
LNF inf.,
Vroclavo baroko ansamblis. Lukasz Rajchert hi res nuotr.
Vroclavo baroko ansamblis. Lukasz Rajchert hi res nuotr.