7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzika, kuri suartina

Nadios Kolmykovos, Loukia Loulaki ir Monikos Mašanauskaitės koncertas Kauno valstybinėje filharmonijoje

Viltė Žakevičiūtė
Nr. 30 (1395), 2021-10-01
Muzika
Nadia Kolmykova, Monika Mašanauskaitė ir Loukia Loulaki. M. Meilučio nuotr.
Nadia Kolmykova, Monika Mašanauskaitė ir Loukia Loulaki. M. Meilučio nuotr.

Rugsėjo 20-osios vakaras Kaune, pasitikęs per greitai užklupusia dargana, tarsi savaime kvietė ieškoti šiltesnių ir jaukesnių vietų, kurios ne tik sušildytų mintis, bet ir nuvytų bereikalingą slogutį. Tokį vakarą praleisti norisi ne tik namuose. Turbūt geriausiai ūpą kelia puikios muzikos koncertai. Vienas toks tą vakarą įvyko Kauno valstybinėje filharmonijoje, kur klausytojų laukė trys žavios atlikėjos, susibūrusios į fortepijoninį trio. Visos trys muzikės šiuo metu studijuoja prestižiniame Vienos menų universitete (2019 m. „QS World University Rankings“ reitinguotas 1-oje vietoje). Nadia Kolmykova (smuikas), Loukia Loulaki (violončelė) ir Monika Mašanauskaitė (fortepijonas) atliko garsųjį Felixo Mendelssohno Fortepijoninį trio Nr. 1, op. 49 d-moll. Vakare taip pat skambėjo Maurice’o Ravelio, Sergejaus Liapunovo ir Bohuslavo Martinů kūriniai.

Koncerto idėją sumanė ir subrandino pianistė M. Mašanauskaitė. Kaunas – gimtasis Monikos miestas, o ir Kauno valstybinėje filharmonijoje ji yra koncertavusi ne kartą. M. Mašanauskaitės pasiekimai muzikinėje karjeroje jau įspūdingi – greta dalyvavimo daugybėje meistriškumo kursų, tarptautiniuose festivaliuose, įvairiausiuose tarptautiniuose konkursuose ir ten pelnytų apdovanojimų, Monika yra festivalio „Kaunas Piano Fest“ meno vadovė ir įkūrėja. Pianistė yra pasirodžiusi Edinburgo „Fringe“, Katalonijos „Classica Al Racode la Calma“ festivaliuose, koncertavo Velso princo Charleso dvare „Dumfries House“ ir „Metrowine“ steigėjo Patricko Baugiero vasaros rezidencijoje Prancūzijoje. Už pasiekimus muzikos srityje M. Mašanauskaitei įteikti prezidentų Dalios Grybauskaitės ir Valdo Adamkaus padėkos raštai. Pianistė yra „Kaunas 2022 – Europos kultūros sostinė“ ambasadorė, šiemet laimėjo konkurso „Kitas 100“ stipendiją, skiriamą gabiausiems Lietuvos studentams. Nenuostabu, kad gimtajame mieste M. Mašanauskaitė ir pradėjo vakaro koncertą. Meistriškai ir jautriai atlikusi Ravelio „Ondine“ („Undinę“) iš ciklo „Gaspard de la nuit“ („Nakties Gasparas“), ji greitai scenos nepaliko. Iš karto po pirmojo kūrinio fortepijonui solo suskambo visiškai kitokio charakterio Liapunovo Transcendentinis etiudas Nr. 12 iš etiudų ciklo „12 Études d’exécution transcendante“, op. 11 („12 Transcendentinių etiudų“). Meistrystės reikalaujantis etiudas nepaliko abejingų, o kompozitoriaus dedikacija Ferencui Lisztui tik sustiprino faktą, jog atliekant šį opusą reikalingas itin aukštas profesionalumas. Pasigirdus gausioms ovacijoms į sceną atlikėja pakvietė savo koleges ir drauges.

Iš Rusijos kilusi smuikininkė Nadia Kolmykova ir violončelininkė iš Graikijos Loukia Loulaki koncertą pratęsė atlikdamos Martinů Duetą smuikui ir violončelei Nr. 1, H157. Temperamentingos atlikėjos įspūdingai užsirekomendavo puikia muzikavimo duetu pajauta, o gyvybinga kūrinio interpretacija leido visiškai užmiršti rudens darganą. Abi atlikėjos yra daugybės konkursų laureatės, aukštą pripažinimą pelniusio styginių kvarteto „Selini“ narės – jame groja kartu su smuikininke Ljuba Kalmykova ir altininke Loredana Apetrei. Kvartetas sėkmingai pasirodė ir laimėjo prizines vietas konkursuose „Prague Spring International Music Competition“ (2021, Čekija), „Ysaÿe International Music Competition“ (2021, Belgija), „mdw great talent award“ (2021, Austrija), „Szymanowski International Music Competition“ (2018, Lenkija), taip pat „Artis Quartet Prize“ „International Summer Academy“ (2018, Austrija). Ansamblis groja garsiausiose Austrijos salėse, tokiose kaip Vienos „Musikverein“, „Konzerthaus“, taip pat ir nacionaliniame Austrijos radijuje „ORF RadioKulturhaus“. Nenuostabu, jog atlikėjoms muzikavimas kameriniame ansamblyje yra širdžiai miela ir puikiai įvaldyta veikla. Publika pirmą kartą koncertuojančias Kaune atlikėjas priėmė labai šiltai ir smalsiai.

Pagaliau scenoje pasirodė visos trys muzikės. Iš meilės kamerinei muzikai ir noro groti visoms kartu ir gimė jau minėta mintis Kaune atlikti žymųjį Mendelssohno Fortepijoninį trio Nr. 1, op. 49 d-moll (1839). Šis kūrinys buvo paliktas koncerto finalui. Atlikėjos pripažino, kad šis opusas yra visoms labai mielas širdžiai. Klausantis preciziško kūrinio atlikimo buvo neįmanoma nesižavėti atlikėjų kūno kalba, raiškiais gestais, muzikos pajauta, sklindančia emocija. Visa tai derėjo su puikia atlikimo technika, skaidriu skambesiu, kūrybiška interpretacija, polėkiu. Sulaukusios gausių ovacijų, atlikėjos klausytojams padovanojo dar vieną kūrinį. Paskutiniu koncertinio vakaro akcentu tapo romantiškoji Juozo Naujalio „Svajonė“, aranžuota Žilvino Brazausko. Gražu ir tai, jog M. Mašanauskaitė, būdama Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos absolventė, kartu su kolegėmis pasirinko atlikti šį labai simbolinį kūrinį, kuris yra ir gimnazijos himnas.

Po koncerto galvoje dar ilgokai skambėjo išgirstos melodijos. Ne tik melodijos. Nepaleido ir mintys apie talentingas, jaunas ir veržlias atlikėjas, kurių profesionalumas ir smalsumas augins potencialias galimybes garsinti savo vardais gimtąsias šalis ir leis džiaugtis akivaizdžiu talentu. Sėkmės!

Nadia Kolmykova, Monika Mašanauskaitė ir Loukia Loulaki. M. Meilučio nuotr.
Nadia Kolmykova, Monika Mašanauskaitė ir Loukia Loulaki. M. Meilučio nuotr.
Nadia Kolmykova, Monika Mašanauskaitė ir Loukia Loulaki. M. Meilučio nuotr.
Nadia Kolmykova, Monika Mašanauskaitė ir Loukia Loulaki. M. Meilučio nuotr.