7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LKO ir Sergejus Krylovas sezoną pradeda dedikacija Beethovenui

LNF inf.
Nr. 30 (1395), 2021-10-01
Muzika Anonsai
Sergejus Krylovas ir Lietuvos kamerinis orkestras. D.Matvejevo nuotr.
Sergejus Krylovas ir Lietuvos kamerinis orkestras. D.Matvejevo nuotr.

Spalio 2 d. Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) Nacionalinės filharmonijos scenoje pradeda savo 61-ąjį sezoną. Šį koncertą orkestras ir jo meno vadovas, smuikininkas ir dirigentas Sergejus Krylovas skiria Ludwigui van Beethovenui. Klausytojai girdės nemarius įstabiojo klasiko kūrinius.

 

Vienas jų – Koncertas smuikui. Apdovanojęs pianistus penkiais koncertais fortepijonui, smuikui kompozitorius parašė tik vieną koncertą D-dur (1806 m.), tačiau jis priskirtinas prie sudėtingiausių šio instrumento repertuaro kūrinių. Tai lemia ne tik techniniai atlikimo sunkumai, bet ir gilus turinys, kuriam atskleisti reikia tikros artistinės brandos. Smuiko koncerte vyrauja lyrinės nuotaikos, taurūs ir santūrūs jausmai su epinio objektyvumo atspalviu. Formų ir solinio instrumento galimybių išplėtimas, naujos technikos rūšys, nuoseklus ir kryptingas muzikinių minčių plėtojimas, simfoniškumas – štai svarbiausi bruožai, kuriais Beethovenas praturtino instrumentinio koncerto žanrą.

 

Smuiku solo grieš Sergejus Krylovas. Trykštantis muzikalumas, gilus lyriškumas, kerintis garso grožis ir kvapą gniaužiantis virtuoziškumas – tai savybės, priskiriamos šiam smuikininkui. Pelnęs pirmąsias premijas Rodolfo Lipizerio, Antonio Stradivari ir Fritzo Kreislerio tarptautiniuose konkursuose, S. Krylovas koncertuoja Berlyno ir Miuncheno filharmonijų, Vienos „Musikverein“ ir „Konzerthaus“, Venecijos „Teatro La Fenice“, Milano „Teatro alla Scala“, Tokijo „Suntory Hall“, Buenos Airių „Teatro Colón“ ir kitose pasaulio scenose; koncertuoja su Vienos, Sankt Peterburgo, NHK Tokijo, Čekijos, Hamburgo filharmonijų, Milano Giuseppe’s Verdi, Parmos „Filarmonica Toscanini“, Anglijos kameriniu, Zalcburgo „Camerata Academica“ ir kitais orkestrais.

 

Maestro S. Krylovo vadovaujamas LKO Beethovenui skirtame koncerte dar atliks Trečiąją, „Herojinę“, simfoniją Es-dur – vieną žinomiausių Vienos klasiko opusų. 1802 m. rudenį pirmuosius taktus rašantį kompozitorių buvo apėmusi dvasinė krizė – žinodamas, kad kurtumas neišvengiamas, jis meta iššūkį likimui. Vienas po kito dienos šviesą išvysta kūriniai, patekę į pasaulio muzikos lobyną: oratorija „Kristus Alyvų kalne“, opera „Fidelijus“, sonata fortepijonui „Appassionata“ ir jau minėtas Koncertas smuikui ir orkestrui. Trečioji simfonija buvo baigta 1804 m. ir pirmą kartą nuskambėjo mecenato grafo Lobkowitzo rūmuose, o viešai atlikta Vienoje 1805 m. diriguojant autoriui. Premjeros publika nesuprato šio ilgo ir sudėtingo kūrinio, o mūsų laikais jis vertinamas kaip visos XIX a. simfoninės muzikos ištakos.

 

LKO ir Sergejaus Krylovo koncertas „Skiriama Ludwigui van Beethovenui“ vyks spalio 2 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Koncertas atkeltas iš 2020 m. balandžio 4 d., gruodžio 26 d. ir 2021 m. birželio 2 d., anksčiau įsigyti bilietai galioja. Primename, kad Filharmonijos koncertuose yra būtinas galimybių pasas. Daugiau informacijos: www.filharmonija.lt.

 

Žymos:
LNF inf.,
Sergejus Krylovas ir Lietuvos kamerinis orkestras. D.Matvejevo nuotr.
Sergejus Krylovas ir Lietuvos kamerinis orkestras. D.Matvejevo nuotr.