7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vytautas Magnus sveikina Lisztą

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1394), 2021-09-24
Muzika Anonsai

Minint vieno žymiausių klasikinės muzikos kompozitorių ir didžiausio savo  laikmečio virtuozo – Franzo Liszto – 210-ąsias gimimo metines, Vytauto Didžiojo Universitetas organizuoja išskirtinį klasikinės muzikos projektą, truksiantį visą spalio mėnesį, kurio kulminacija taps naujas tarptautinis pianistų konkursas, dedikuotas  Lisztui.

Vytauto Didžiojo Universitetas, šiemet ir pats minėdamas savo įkūrimo šimtmetį, rengia šį unikalų muzikinį projektą, apimantį talentingiausių VDU Muzikos akademijos pianistų gyvus koncertus Lietuvoje, taip pat jungtinius pianistų pasirodymus su Japonijos, Pietų Korėjos ir Prancūzijos muzikantais internete ir svarbiausią projekto renginį – tarptautinį pianistų konkursą internetu.

Konkurso žiuri nariai yra gerai žinomi pasaulyje pianistai: G. Katsarava (profesorius iš „Ecole Normale de Musique de Paris“, Prancūzija), R. Hayroudinoffas (profesorius iš Karališkos Muzikos Akademijos Londone, Jungtinė Karalystė), D. Račys (docentas iš VDU Muzikos akademijos, Lietuva), Min Jung Lee (profesorė iš Seulo Nacionalinio Universiteto, Pietų Korėja), H. Eijsackersas (profesorius iš R. Schumanno Muzikos akademijos Diuseldorfe, Vokietija).

Kada vyks?

Numatomi gyvi koncertai: Prienuose (spalio 1 d., minint Tarptautinę muzikos dieną), Trakų pilyje (spalio 9 d.), Klaipėdoje (spalio 13 d.), Kaune (spalio 22 d., per tikrąjį Liszto gimtadienį). Taip pat koncertai internete, kuriuose, kiek mums žinoma, pirmąkart bendram projektui susijungs pianistai studentai iš Japonijos, Pietų Korėjos, Prancūzijos ir Lietuvos (spalio 29 d.).

Visų renginių kulminacija – tarptautinis konkursas – bus transliuojamas internetu spalio 29–31 d.

Ko siekiama?

Skleisti ir populiarinti klasikinės muzikos meną: siekiame pačios aukščiausios kokybės koncertus pristatyti ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir periferijoje. Visi koncertai bus nemokami ir prieinami plačiam visuomenės ratui.

 

Plėtoti tarptautinį bendradarbiavimą kultūros srityje: tikimės, kad jungtinis koncertas kartu su pianistais iš Prancūzijos, Japonijos ir Pietų Korėjos, bei tarptautautinis konkursas inicijuos bendrus muzikinius projektus ir ateityje, sukurs naujas galimybes Lietuvos menininkams tarptautiniu mastu.

 

Mažinti atskirtį: pandemija neabejotinai pristabdė ir muzikantų gyvenimą, kelionės ir bendri projektai šiuo metu turi įgauti naujas formas. Todėl rengiame jungtinį geriausių pianistų iš skirtingų šalių universitetų koncertą. Šie transliuojami koncertai taip pat bus prieinami visiems, negalinties išeiti iš namų, tačiau norintiems išgirsti nuostabią muziką, atliekamą talentingiausio pasaulio jaunimo.

 

Konkurso premijomis (piniginėmis ir koncertinėmis) stengiamės motyvuoti jaunus pianistus ir laimėtojams suteikiame galimybę koncertuoti geriausiose Lietuvos scenose.

Tikimės, kad dėl visų mūsų pastangų, šis renginys taps tradicinis ir prisidės prie Lietuvos kultūros plėtros ir jos sklaidos pasaulyje. Tikime, kad po dviejų metų galėsime šį konkursą rengti gyvai ir jis taps svarbiu karjeros atspirties tašku jauniems menininkams.

Žymos:
Rengėjų inf.,