7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pianistas Andrius Žlabys koncertuos Vilniuje su simfoniniu orkestru

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1394), 2021-09-24
Muzika Anonsai
Andrius Žlabys. D. Matvejevo nuotr.
Andrius Žlabys. D. Matvejevo nuotr.

Puiki žinia aukščiausio lygio muzikos mylėtojams – tarptautinėje scenoje išgarsėjęs ir savo giliomis interpretacijomis publiką užburiantis lietuvių pianistas Andrius Žlabys koncertuos Vilniuje. Lapkričio 7 d. Valdovų rūmuose jis pasirodys su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru ir šiame koncerte skambins nuostabaus grožio ispanų kompozitoriaus Luiso Gustavo Prado fortepijoninį koncertą, kuris Lietuvoje nuskambės pirmąjį kartą. Taip pat vakaro programoje – pasaulinė premjera, kurią ruošia Niujorke gyvenanti lietuvių kompozitorė Žibuoklė Martinaitytė, skambės jos naujausias kūrinys orkestrui. Orkestrui diriguos maestro Robertas Šervenikas.

JAV gyvenantis garsus lietuvių pianistas, „Grammy“ nominantas Andrius Žlabys nuolat atvyksta į Lietuvą koncertuoti. Pasirodymai gimtinėje įsiterpia tarp koncertų tarptautinėje erdvėje su tokiais žymiais kolektyvais, kaip Niujorko ir Buenos Airių filharmonijų, Bostono simfoninis orkestrai, Klivlando orkestras, „Rotterdam Symphony“ ir kt. A. Žlabys pasirodo Niujorko „Carnegie Hall“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Londono „Wigmore Hall“, Vašingtono „Phillips Collection“, Buenos Airių „Teatro Colón“, Vienos „Musikverein“, Tokijo „Suntory Hall“ ir kitose garsiose pasaulio salėse. Pianistas nuolat dalyvauja žymiuose tarptautiniuose festivaliuose: Menuhino (Šveicarija), Lokenhauzo (Austrija), Caramoor muzikos festivalyje (JAV), o jo debiutas garsiajame Zalcburgo festivalyje 2012 m. netiesiogiai susijęs ir su Lietuva: čia jis grojo su Mirgos Gražinytės-Tylos diriguojamu Gustavo Mahlerio jaunimo orkestru.

Andriaus Žlabio karjera už Atlanto buvo žaibiška. Vos išvykęs į JAV, kaip Curtis muzikos instituto studentas, sulaukė entuziastingo „Chicago Tribune“ įvertinimo: „Pianistas ir kompozitorius Andrius Žlabys yra vienas iš pačių talentingiausių pastarųjų metų jaunųjų pianistų.“ O po rečitalio Niujorko Metropolitano meno muziejuje „The New York Sun“ jį pavadino „šviečiančia pianistų viltimi“. A. Žlabio muzikalumas ir meninė įtaiga nuolat sulaukia pačių aukščiausių įvertinimų: jo grojimas apibūdinamas kaip „tiesiog virtuoziškas“ („The Strad“), išgaunamas garsas „dosnus ir visa apimantis“ („The Philadelphia Inquirer“), pianistui būdinga „užburianti interpetacija“ („The Plain Dealer“) ir „daugiasluoksnis muzikos suvokimas“ („The Greenville News“). Pianisto nepaprastai nuoširdus santykis su muzika, visiškas atvirumas scenoje „The Philadelphia Inquirer“ buvo apibūdintas taip: „C-dur akordas Žlabio rankose raibuliuoja su tokiu atviraširdžiu įtaigumu, kad negalite nusikratyti įspūdžio, jog tai pats Bachas prabyla pianisto grojimu.“

Nors A. Žlabio vardas daugeliui bene pirmiausia siejasi su genialiomis J. S. Bacho muzikos interpretacijomis, šiandien kuriama muzika pianistui yra ne ką mažiau įdomi nei klasika. Jis ypač daug koncertuoja su „Kremerata Baltica“ ir Gidonu Kremeriu, atlikdamas XX ir XXI a. muziką. „Grammy“ nominaciją pianistas taip pat pelnė už George‘o Enescu Fortepijoninio kvinteto įrašą su šiais atlikėjais. Koncerte Vilniuje lapkričio 7 d. Andrius Žlabys atliks 2002 m. sukurtą ispanų kompozitoriaus Luiso Gustavo Prado „Concierto de piano para la mano izquierdo“ (Koncertas fortepijonui kairei rankai). Tai neabejotina nuoroda į žymųjį to paties pavadinimo Maurice‘o Ravelio koncertą, parašytą prieš 90 metų, o pačiai Prado muzikai būdinga nostalgija ir melodingumas.

Taip pat šio koncerto programai Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas Roberto Šerveniko, rengia dar tris kūrinius, kurie Lietuvoje nuskambės pirmą kartą: įžymaus danų kompozitoriaus Hanso Abrahamseno spalvingą opusą „Stratifications“, vokiečių kompozitoriaus Michaelio Beilio kūrinį „Aus Eins Mach Zehn“ bei naujausios Žibuoklės Martinaitytės kompozicijos dideliam orkestrui pasaulinę premjerą. Šios Niujorke gyvenančios ir jau platų pripažinimą pelniusios lietuvių autorės kūrinių premjeros kaskart tampa ryškiais meniniais įvykiais, tad ir šį kartą publika tikrai gali tikėtis išskirtinių įspūdžių ir neeilinių muzikinių potyrių.

Ypatingas pianisto Andriaus Žlabio koncertas su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru – lapkričio 7 d. Valdovų rūmuose. Bilietus platina portalas „bilietai.lt“, festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Andrius Žlabys. D. Matvejevo nuotr.
Andrius Žlabys. D. Matvejevo nuotr.