7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Petro Geniušo ir Danielio Ciobanu dvigubas rečitalis

LNF inf.
Nr. 29 (1394), 2021-09-24
Muzika Anonsai
Daniel Ciobanu. D. Matvejevo nuotr.
Daniel Ciobanu. D. Matvejevo nuotr.

Rugsėjo 29 d. Nacionalinės filharmonijos scenoje karaliaus fortepijono muzika. Koncerte „Dvigubas rečitalis“ solo ir dviem fortepijonais muzikuos du iškilūs, plačiai ir už savo šalies ribų žinomi pianistai: ryški Lietuvos scenų žvaigždė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Škotijos Karališkosios akademijos profesorius, Nacionalinės premijos laureatas Petras Geniušas ir buvęs jo studentas, rumunų virtuozas Danielis Ciobanu.

Prestižiniame Arthuro Rubinsteino konkurse Tel Avive Danielis Ciobanu pelnė sidabro medalį ir publikos prizą, grojo „Carnegie Hall“, „Elbphilharmonie“ Hamburge, „Gewandhaus“ Leipcige, „Konzerthaus“ Berlyne, Enescu festivalyje Bukarešte, rengė koncertinius turus Japonijoje, Kinijoje, Taivane, Pietų Afrikoje, Brazilijoje.

„Danielis Ciobanu yra pats žymiausias iš mano buvusių mokinių, – pasakoja Petras Geniušas. – Mes kartu su juo jau grojome jo vadovaujamame festivalyje, vykstančiame jo gimtajame mieste Rumunijoje. Šioje programoje norime atlikti kažką techniškai ypač sunkaus, todėl pasirinkome Maurice’o Ravelio Siuitą Nr. 2 iš muzikos baletui „Dafnis ir Chlojė“, aranžuotą fortepijoniniam duetui. O kitą to paties autoriaus kūrinį – populiarųjį „Valsą“ – abu esame groję solo, o dabar atliksime kaip duetas“, – sakė P. Geniušas.

„La Valse“ įžymus prancūzų impresionistas Ravelis rašė pagerbdamas valsų karalių Johanną Straussą II. Kaip teminę medžiagą kūriniui panaudojo savo eskizus nesukurtai orkestrinei pjesei „Viena“. Egzistuoja trys „La Valse“ versijos, tarp kurių – ir versija dviem fortepijonams. O savo baleto „Dafnis ir Chloja“, tapusio prancūziškos baleto muzikos atgimimo simboliu, muziką pats kompozitorius vėliau sukomponavo dviejų siuitų pavidalu, ir taip šio baleto simfoninė muzika dar labiau išpopuliarėjo koncertinėse scenose. Antroji siuita laikoma vienu dažniausiai pasaulyje atliekamų orkestrinių kūrinių. Siuitos transkripciją dviem fortepijonams parengė Viačeslavas Griaznovas – pianistas, Maskvos konservatorijos absolventas, tarptautinių konkursų laureatas, neretai besiimantis operinės, simfoninės arba kamerinės muzikos transkripcijų. Pianistams skirtas jo aranžuotes nuo 2014 m. leidžia „Schott Music“.

Savo solinei programos daliai profesorius P. Geniušas pasirinko ne ką mažiau intriguojantį XX a. antrosios pusės amerikiečių kompozitoriaus Samuelio Barberio kūrinį „Excursions“ su boogie-woogie ir folkloro atspalviais. „Excursions“ yra vienas populiariausių S. Barberio instrumentinių kūrinių, kurį per premjerą 1945 m. Filadelfijoje skambino įžymusis Vladimiras Horowitzas. Kiekviena iš keturių miniatiūrų perteikia tam tikrą amerikiečių gyvenimo ar istorijos atšvaitą.

Koncerto kulminacijai pasirinkta klasikinę muziką ir džiazo elementus sujungianti George’o Gershwino „Žydroji rapsodija“ („Rhapsody in Blue“) dviem fortepijonams, vienas populiariausių visų laikų amerikiečių koncertinių kūrinių, itin laukiamų ir Lietuvos scenose.

Pianistų Petro Geniušo ir Danielio Ciobanu koncertas „Dvigubas rečitalis“ vyks rugsėjo 29 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Koncertas atkeltas iš 2020 m. balandžio 1 d. ir gruodžio 9 d., anksčiau įsigyti bilietai galioja. Primename, kad Filharmonijos koncertuose yra būtinas galimybių pasas. Daugiau informacijos: www. filharmonija.lt.

Žymos:
LNF inf.,
Daniel Ciobanu. D. Matvejevo nuotr.
Daniel Ciobanu. D. Matvejevo nuotr.
Petras Geniušas. D. Matvejevo nuotr.
Petras Geniušas. D. Matvejevo nuotr.