7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujoje „Organum“ salėje – fortepijono ir kamerinės muzikos koncertų sezonas

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1394), 2021-09-24
Muzika Anonsai
Akustikos bandymai. Asmik Grigorian ir Lukas Geniušas
Akustikos bandymai. Asmik Grigorian ir Lukas Geniušas

Rugsėjo 24 d., penktadienį, naująjį „Organum“ koncertų sezoną pradės tarptautinių konkursų laureatų fortepijoninis trio „.Meta“ – smuikininkė Marija Pranskutė, violončelininkas Deividas Dumčius ir pianistė Julija Bagdonavičiūtė. Jie parengė V.Bartulio, P. Vasko, A. Pἃrto ir J.Brahmso kūrinių programą.

Vilniuje jau penketą metų veikiantis fortepijonų salonas „Organum“ šįmet savo veiklą tęsia naujose patalpose Naujamiestyje, Savanorių pr. 1, prekybos centre „Helios City“. Čia 300 kv.m erdvėje jau veikia didžiausia Baltijos šalyse fortepijonų ir pianinų prekybos ekspozicija, kurioje greta pasaulinių gamintojų fortepijonų  Steinway&Sons, Yamaha, Boesendorfer,  Petrof stovi ir italų meistro klavesinas bei olandiški Johannus vargonai, ir kolekcinis senovinis fortepijonas.

Komercinę ir kultūrinę veiklas jungianti salė talpins iki 200 vietų klausytojams. Be to, čia sudarytos komfortiškos sąlygos garso įrašams ir repeticijoms, koncertuojantiems atlikėjams įrengta  artistinė ir jauki užkulisių zona, veikia efektyvi oro vėdinimo ir sistema. „Organum“ salės interjero projekto autorius architektas Justinas Dūdėnas šį darbą laiko sėkmingu kūrybiškumo ir bendradarbiavimo pavyzdžiu, padėjusiu salės steigėjams Dainiui ir Daliai Sverdiolams įgyventi „Organum“ fortepijonų salono ir koncertų salės vieningą koncepciją.

Ypatingą dėmesį įkūrėjai skyrė salės akustikai. Tam buvo atlikti specialūs garsinės aplinkos parametrų matavimai ir panaudoti unikalūs sprendimai, kurių įgyvendinimui prireikė net 150 pianisto suoliukų. Salės akustiką nuo pat ankstyvųjų jos kūrimo stadijų išbandė, teikė vertingas pastabas ir itin palankiai įvertino žymiausi Lietuvos atlikėjai Lukas Geniušas ir Asmik Grigorian, bandomąsias repeticijas surengė pianistai Jurgis Karnavičius, Petras Geniušas, Aleksandr Paley, violončelininko Glebo Pyšniako ir smuikininkės Dalios Dėdinskaitės duetas.   

Naujosios Organum koncertų salės repertuaras pristato skirtingų kartų ir likimų pianistus, stygininkus, dainininkus ir kamerinės muzikos atlikėjus, gyvenančius ir dirbančius Lietuvoje ir užsienyje. Geriausi koncertiniai fortepijonai ir puiki salės akustika leidžia pilnai išsiskleisti atlikėjų talentui. Čia pasirodys mūsų pianizmo meistrai Birutė Vainiūnaitė, Sergejus Okruško, Anna Geniushene, Sonata ir Rokas Zubovai, Kasparas Uinskas,; ypač aktyvūs ir patys savo karjerą kuriantys jaunųjų pianistų kartos atstovai Neringa Valuntonytė, Jurgis Aleknavičius, Vincenzo De Martino, Simonas Poška. Didelį gal koncertą surengs VDU fortepijono katedros pianistai, tarp jų Donaldas Račys, Šviesė Čepliauskaitė, Julija Sadaunykaitė ir Aleksandr Paley. Duetuose su pianistais pasirodys stygininkai: violončelininkas Gleb Pyšniak su Roku Zubovu, smuikininkas Benas Gocentas su Simonu Poška, violončelininkas Robert Grod - su Eugenijum Žarskumi.  

Originalias programas ir naujų kūrinių premjeras pristatys kompozitorius Mykolas Natalevičius ir pianistė Gabija Rimkutė, o taip pat džiazo pianistai Arūnas Šlaustas ir Tomas Kutavičius.

Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiu laukiama Londone gyvenančio pianisto ir diplomato Rimanto Vingro bei Austrijoje, Vienoje studijuojančių lietuvių muzikų jungtinio šventiško koncerto. Bilietus į visus „Organum“ koncertus platina bilietai.lt

Žymos:
Rengėjų inf.,
Akustikos bandymai. Asmik Grigorian ir Lukas Geniušas
Akustikos bandymai. Asmik Grigorian ir Lukas Geniušas
„Organum“ koncertų salės vizualizacija. Architektas Justinas Dūdėnas
„Organum“ koncertų salės vizualizacija. Architektas Justinas Dūdėnas
„Organum“ koncertų salė
„Organum“ koncertų salė