7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautiniame Šv. Jokūbo festivalyje – epochų ir žanrų atodangos

Rengėjų inf.
Nr. 27 (1392), 2021-09-10
Muzika Anonsai
Šv. Jokūbo festivalis. D. Matvejevo nuotr.
Šv. Jokūbo festivalis. D. Matvejevo nuotr.

Rugsėjo 11 – spalio 26 dienomis po Lietuvą pasklis Valstybinio choro „Vilnius“ inicijuoto ir jau vienuoliktą kartą organizuojamo Tarptautinio Šv. Jokūbo festivalio renginiai – trylika koncertų skambės Panevėžyje, Kaišiadoryse, Molėtuose, Alytuje ir Vilniuje. Festivalis dedikuojamas 2021 m. paskelbtiems Šv. Jokūbo metams ir Dominikonų ordino įkūrėjui – Šv. Dominykui. Nepaisant sudėtingų iššūkių, organizatoriams pavyko suburti atlikėjus ir kolektyvus iš Lietuvos bei užsienio, parengti kūrinio premjerą, pristatyti sodrią, žanrų, stilių ir epochų įvairovės kupiną programą.

 

Rugsėjo 11 d., šeštadienį, 20 val. Vilniaus Šv. ap. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje Valstybinis choras „Vilnius“ festivalį atvers jau tradicija tapusia kūrinio premjera. Šį kartą Dominikonų ordino užsakymu festivalyje skambės šiuolaikinio estų kompozitoriaus Pärto Uusbergo kūrinys „Mon âme a soif“. Tai šešių dalių opusas, atliekamas prancūzų kalba. Kūrinio, bylojančio apie „sielos troškulį“, pasaulinė premjera nesenai įvyko Taline, o antroji premjera vyks Šv. Jokūbo festivalio pradžios koncerte Vilniuje.

 

Vilniaus ortodoksų Šventosios Dvasios vienuolyno šventinis choras festivaliui parengė programą, atskleidžiančią kolektyvo puoselėjamo graikiško atlikimo stiliaus ir senovinio Kijevo vienbalsio giedojimo tradicijas. Koncerto programa „Ieškokite Dievo karalystės“, turtinga savo įvairove ir kvietimu vienytis, skambės rugsėjo 13 d., pirmadienį, 20 val. Vilniaus Šv. ap. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje. Dirigentė – Tatjana Skovorodko.

 

Antrą festivalio premjerą pristato jubiliejinius metus minintis valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“. Rugsėjo 18 d., šeštadienį, 20 val., Vilniaus Šv. ap. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje kolektyvas pirmą kartą atliks lietuvių moterų kompozitorių įkvėptą šiuolaikinės muzikos programą „Ludi Fortunae“. Zitos Bružaitės, Ramintos Šerkšnytės, Jurgitos Mieželytės muzika subrandino kūrybinį sprendimą, įkvepiantį novatoriškam liaudies instrumentų skambesiui, saviraiškai ir netikėtiems muzikiniams sąskambiams.

 

Subtilią programą kamerinės muzikos gerbėjams parengė ilgamečiai scenos partneriai – Čiurlionio kvartetas ir sopranas Asta Krikščiūnaitė. Rugsėjo 22 d., 20 val., Vilniaus Šv. ap. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje skambės Joseph Haydn, Johannes Brahms, Fausto Latėno kūryba ir retai Lietuvoje atliekamas Ottorino Respighi „Il Tramonto“ („Saulėlydis“) balsui ir styginių kvartetui, pelnytai laikomas vienu brandžiausių kompozitoriaus opusų.

 

„Net tada, kai jis tyli“ – naujai parengta festivalio organizatoriaus, valstybinio choro „Vilnius“ programa. Verčiami šiuolaikinės chorinės muzikos puslapiai – Vaclovo Augustino, Giedriaus Svilainio, Donato Zakaro, Kimo André Arnesen, Olos Gjeilo, Pēterio Plakidžio, Arvo Pärt kūriniai – atskleis choro įvairiapusiškumą ir įtaigą. Šią programą rugsėjo 26 d. galės išgirti Kaišiadorių, spalio 9, 17 d. – Panevėžio ir Molėtų klausytojai.

 

Pirmą kartą festivalyje pasirodys svečiai iš pajūrio – rugsėjo 29 d. 20 val., šeštadienį, Vilniaus Šv. ap. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje Klaipėdos Brass kvintetas ir Rita Petrauskaitė (sopranas) papasakos „Soprano ir trimito meilės istoriją“. Kvintetas, susikūręs dar 1986 m., garsėja originaliomis programomis ir repertuaro įvairove, tad ir ši programa ne išimtis. Joje atsiskleis ir R. Petrauskaitės balso galimybės, ir kolektyvo meistriškumas.

 

Viena iš festivalio kulminacijų – Estijos filharmonijos kamerinio choro koncertas. Šis prestižinis ir vienas labiausiai tituluojamų kolektyvų paskutinį kartą Lietuvoje lankėsi 2007 m., tad choro viešnagė ir pasirodymas Vilniuje – nepaprasta muzikinė dovana klausytojams. Pasaulyje pripažintas ir su garsiausiais dirigentais dirbantis kolektyvas atliks savo vizitine kortele jau tapusią A. Pärt kūrybą ir itin retai skambantį Maurice Duruflé „Requiem“ – sodrių sąskambių kupiną kūrinį, atliekamą pritariant vargonams. Maestro Tõnu Kaljuste diriguojamo choro koncertas vyks spalio 8 d. 20 val., penktadienį, Vilniaus Šv. ap. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje. Vargonuos Kadri Toomoja.

 

Net du koncertus – spalio 10 d. Alytuje ir spalio 16 d. Vilniuje – surengs ypatingas festivalio dalyvis – berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis. Maestro Remigijaus Adomaičio vadovaujamas choras raško pergales ir prizus tarptautiniuose konkursuose, yra pelnytai vertinamas už nepaprastą choro skambėjimą ir profesionalumą. Šv. Jokūbo festivalio klausytojams – gurmaniški įvairių epochų kompozitorių opusai ir tradicinės giesmės.

 

Pirmą kartą prie valstybinio choro „Vilnius“ dirigento pulto stos įvairiems pasaulio chorams ir orkestrams diriguojantis svečias iš Vokietijos, maestro Vinzenz Weissenburger. „Tarp mūsų ir Dievo“ – išskirtinė programa, kruopščiai sudėta paties dirigento. Kompozitorių Johannes Brahms, Johann Sebastian Bach, Frank Martin, Franciso Poulenco opusai – pakylėjimo, susikaupimo ir dvasinės harmonijos raiška, paveiki ir klausytojams, ir patiems atlikėjams. Koncertas vyks spalio 13 d., trečiadienį, 20 val. Vilniaus Šv. ap. Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje.

 

Vienuoliktojo tarptautinio Šv. Jokūbo festivalio pabaigos koncertui pasirinktas įspūdingas kūrinys – vengrų kompozitoriaus Frigyes Hidas (1928–2007) „Requiem“. 1996 m. parašytas veikalas yra dedikuotas Vengrijos revoliucijos 40-osioms metinėms, išlaiko tradicinėms mišioms būdingas dalis ir atliekamas lotynų kalba. Pirmą kartą Lietuvoje šis kūrinys buvo atliktas daugiau nei prieš dešimtmetį, o spalio 23 d., šeštadienį, 20 val., Vilniaus Šv. Jono Krikštytojo ir Šv. Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčioje (Šv. Jono g. 12) bus naujai atliktas valstybinio choro „Vilnius“, keturių solistų ir Lietuvos kariuomenės orkestro, diriguojamų Dainiaus Pavilionio.

 

Visi festivalio koncertai yra nemokami, organizatoriai kviečia klausytojus laikytis visų galiojančių LR Vyriausybės saugumo rekomendacijų ir prašo pateikti galiojantį Galimybių pasą arba ES skaitmeninį COVID pažymėjimą.

 

Daugiau informacijos – www.chorasvilnius.lt

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Šv. Jokūbo festivalis. D. Matvejevo nuotr.
Šv. Jokūbo festivalis. D. Matvejevo nuotr.