7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Filmo „Žmonės, kuriuos pažįstam“ kūrėjai klausia, kaip jautiesi

Rengėjų inf.
Nr. 19 (1384), 2021-05-14
Muzika Anonsai
Kadras iš filmo „Žmonės, kuriuos pažįstam“ „Just a Moment“ nuotr.
Kadras iš filmo „Žmonės, kuriuos pažįstam“ „Just a Moment“ nuotr.

,,Labas, kaip tu?“ į žiūrovą kreipiasi filmo „Žmonės, kuriuos pažįstam“  kūrėjai. Gegužės 28 dieną kino teatrus pasieksiantis pirmasis lietuviškas šių metų filmas jautriai kalba apie žmonių vidines būsenas ir į vieną pasakojimą subtiliai jungia kelių skirtingų herojų patirtis bei išgyvenimus.

 

Po seniai patirtos traumos Goda iš naujo mokosi atrasti ryšį su kitu žmogumi. Visą laiką gyvenusi saugų, kitų suplanuotą gyvenimą, Justė pagaliau ryžtasi pati priimti sprendimą. Vytas po dvidešimties santuokos metų palieka šeimą, taip ir neišdrįsdamas pasakyti tikrosios priežasties. Nuolatos žiūrovą lydintis nematomo personažo Anatolijaus balsas sujungia šias istorijas ir perteikia būseną, iš kurios kiekvienas savaip stengiasi ištrūkti bei atrasti vidinę laisvę nuolat besikeičiančioje ir naujus standartus formuojančioje visuomenėje. 

 

Pasak režisieriaus Tomo Smulkio, šiuo filmu jis nori pakviesti žiūrovus susitikti su pačiais savimi: „Manau, tai ypač aktualu pandemijos fone, kai  kiekvienas kelia klausimus, kas svarbu, ko pasiilgau ir kas mes iš tikrųjų esame? Džiaugiuos, kad filmo pasirodymas šiandien stipriai rezonuoja su bendra žmonių būsena. Man rodos, mes pačiu laiku įsiliejam į diskusiją apie dabar Lietuvoje smarkiai aštrėjantį visuomenės susipriešinimą dėl šeimos apsaugos, LGBT, psichinės sveikatos klausimų“, – sako režisierius. Taip pat jis priduria, kad filme pasakojamos istorijos paliečia intymiausius veikėjų jausmus. Visuomenė dažnai „žino“, kaip turi būti. Bet kaip joje jaučiasi pats žmogus, priklausantis vienai ar kitai socialinei grupei? Norisi pakviesti pabūti kartu su herojais, priartėti prie jų, pajusti, bet ne teisti ar kaltinti.“

 

Vilnius filme taip pat svarbus. Augančio ir kintančio miesto fone skleidžiasi pagrindinės veikėjų emocijos, o iš daugeliui atpažįstamų detalių surinkto miesto veidas tampa atskiru filmo personažu. 

 

Filmo išankstinė premjera įvyko Tarptautiniame Vilniaus kino festivalyje „Kino pavasaris“, Europos debiutų konkursinėje programoje. Čia tarptautinės kino kritikų federacijos ( FIPRESCI) žiuri skyrė apdovanojimą geriausiam Baltijos jūros regione kuriančio režisieriaus filmui. Pasak žiuri, „šis Vilniaus portretas meistriškai ir jautriai susieja trijų žmonių gyvenimus, pavaizduodamas visuotinį konfliktą tarp savarankiškumo troškimo ir kitų poreikių nesuvokimo“.

 

Pagrindinius vaidmenis filme atliko Milda Noreikaitė, Gabija Jaraminaitė bei rečiau kino ekrane matomas Arūnas Sakalauskas. Taip pat vaidina Jolanta Dapkūnaitė, Paulius Markevičius, Šarūnas Rapolas Meliešius, Juozas Budraitis, Aldona Vilutytė ir kiti aktoriai.

 

Filmo scenarijų kartu su Tomu Smulkiu rašė ,,Auksiniu scenos kryžiumi” apdovanota dramaturgė Birutė Kapustinskaitė, o unikalų muzikinį takelį kūrė daugybe prizų, tarp kurių ir Venecijos bienalės ,,Auksinis liūtas“, apdovanota kompozitorė Lina Lapelytė.

 

Anonsas: https://youtu.be/eH7I5Fertpg

Žymos:
Rengėjų inf.,
Kadras iš filmo „Žmonės, kuriuos pažįstam“ „Just a Moment“ nuotr.
Kadras iš filmo „Žmonės, kuriuos pažįstam“ „Just a Moment“ nuotr.