7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Violončelės virtuozas D. Geringas ir Klaipėdos kamerinis orkestras kvies prisiminti violončelę

Rengėjų inf.
Nr. 18 (1383), 2021-05-07
Muzika Anonsai
David Geringas. V. Patriko nuotr.
David Geringas. V. Patriko nuotr.

Klaipėdos kamerinio orkestro programoje „Cellissimo skambės violončelė ir skleis savo magiškus kerus. Programai diriguos ypatingas Vokietijoje gyvenantis lietuvių kilmės muzikas, violončelininkas Davidas Geringas. Pasak kolektyvo meno vadovo Mindaugo Bačkaus, 2019 metais D. Geringas tapo Tarptautinio Klaipėdos violončelės konkurso veidu – renginys pavadintas jo vardu, todėl Klaipėda pasidarė labai svarbiu tašku pasauliniame šio menininko koncertų žemėlapyje. Programa „Cellissimo kviečia prisiminti violončelę – nuostabų styginių šeimos instrumentą gegužės 7 d. 18.30 val.

 

Violončelė pasižymi sodriu, aksominiu tembru, tarsi spinduliuojančiu prigimtinę ramybę. Jos garsas hipnotizuoja grožiu ir amžinybės pojūčiu... Dauguma klaipėdiečių jau galėjo tuo įsitikinti Tarptautiniame Klaipėdos violončelės festivalyje, kuris vyko 2017 ir 2019 metais.

 

Į Klaipėdą D. Geringas sugrįžta beveik kasmet. Jis turėjo dalyvauti ir šią gegužę planuotame violončelės konkurse, tačiau dėl pandemijos renginys nėra organizuojamas. Gabiausi pasaulio violončelininkai ir violončelės muzikos gerbėjai laukiami Klaipėdoje po dviejų metų, 2023–ųjų gegužės pradžioje.

 

D. Geringo sudaryta programa pavadinta „Cellissimo“ (cello itališkai reiškia violončelė). Maestro ir orkestro atlikime suskambės Antoníno Dvořáko “Waldesruhe”, kurią violončelei ir styginiams aranžavo Anatolijus Šenderovas. Beje, pastarąjį kompozitorių ir D. Geringą ilgus metus siejo ypatinga kūrybinė bičiulystė. Jos dėka gimė ne vienas kūrinys, kuriame violončelė atsiskleidžia visu savo grožiu.

 

D. Geringas į programą įtraukė ir Eduardo Lalo Koncertą violončelei d-moll, kurio solo partijai atlikti jis pasirinko Rugilę Juknevičiūtę, 2019 metais sėkmingai pasirodžiusią II tarptautiniame Klaipėdos violončelės konkurse. Violončelininkė mokosi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje. Ji yra nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatė, pelniusi 1-ąją premiją bei 3 specialiuosius prizus K. Wilkomirski tarptautiniame jaunųjų violončelininkų konkurse Lenkijoje. R. Juknevičiūtė daug koncertuoja kaip solistė ir kamerinių ansamblių narė.

 

Beje, iki XX a. violončele grojo labai nedaug moterų, nes vyravo nuomonė, kad yra nepadoru, neelegantiška ir nemoteriška instrumentą laikyti tarp kojų. Tačiau šiais laikais situacija visiškai pasikeitė: pasaulyje vis dažniau ir garsiau reiškiasi talentingos moterys violiončelininkės, kaip ir dirigentės, kompozitorės, kurių specialybės anksčiau taip pat laikytos nemoteriškomis.

 

Koncerto pabaigoje skambės Antoníno Dvořáko Serenada styginiams, jaudinanti melodingumu, lengvumu, tyru ir nerūpestingu skambesiu.

 

Koncertą bus galima nemokamai stebėti internetu Facebook https://fb.me/e/2GU46wWgk arba YouTube platformoje.

Žymos:
Rengėjų inf.,
David Geringas. V. Patriko nuotr.
David Geringas. V. Patriko nuotr.
Klaipėdos kamerinis orkestras. V. Patriko nuotr.
Klaipėdos kamerinis orkestras. V. Patriko nuotr.
Rugilė Juknevičiūtė. Organizatorių nuotr.
Rugilė Juknevičiūtė. Organizatorių nuotr.