7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Inspiracijos

Džiazo gitaristo Mindaugo Stumbro vinilinė plokštelė „Inspirations“

Algirdas Klova
Nr. 15 (1380), 2021-04-16
Muzika
Mindaugas Stumbras. Asmeninio archyvo nuotr.
Mindaugas Stumbras. Asmeninio archyvo nuotr.

Per karantiną Lietuvos džiazo muzikai tikrai nesėdi rankų sudėję. Jau rašiau apie neseniai pasirodžiusius Skirmanto Sasnausko ir Vitos Rusaitytės-Sasnauskienės bei Juozo Milašiaus leidinius, buvo ir daugiau džiazo muzikantų leidybos, o dabar turime ir naująjį, jau antrą, gitaros virtuozo Mindaugo Stumbro darbą „Inspirations“, kuris visai netrukus pasieks mus ir vinilo plokštelės pavidalu. Ji bus atspausta Varšuvoje, ribotu tiražu. Kol kas „Inspirations“ („Inspiracijos“) galima pasiklausyti skaitmeninėse platformose Spotify ir Pakartot.lt. Projektas iš dalies remiamas Lietuvos kultūros tarybos ir gretutinių teisių asociacijos AGATA. Leidinio viršelį, naudodama spalvotą akmens litografijos techniką, sukūrė grafikė Justė Kuliešaitė. Įrašų garso režisierius ir suvedimo autorius Dominykas Zalieckas, taip pat prie keleto kūrinių įrašo prisidėjo Vytautas Bedalis. Muzika įrašyta dviejose studijose: „Raw & Modern Recording Studio“ ir „Mama Studios“ Vilniuje. Įgrojo žinomi muzikantai: gitara pats autorius Mindaugas Stumbras, fortepijonu Dmitrijus Golovanovas, trimitu Mindaugas Vadoklis, saksofonu Karolis Šarkus, mušamaisiais instrumentais Domantas Razmus, kontrabosu Denisas Murašovas.

 

Mindaugas yra džiazo gitaristas, atliekantis bei kuriantis ne tik džiazo, bet ir akademinę šiuolaikinę muziką. Jis aktyviai koncertuoja Lietuvos ir užsienio džiazo scenose. Muzikinį išsilavinimą įgijęs Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje, toliau tobulinosi ir 2019 m. Škotijos karališkojoje konservatorijoje įgijo bakalauro laipsnį. Per kelerius pastaruosius metus M. Stumbras su savo muzika aplankė daugelį Europos šalių, grojo žinomuose džiazo klubuose ir festivaliuose. 2018-aisiais išleido debiutinį albumą ,,Our Kingdom“ („Mūsų karalystė“), kuris buvo puikiai įvertintas klausytojų ir muzikos kritikų. Gitaristas yra grojęs ir įrašinėjęs su gerai žinomais virtuozais.

 

Plokštelėje „Inspirations“ skamba paties M. Stumbro kūriniai. Tik viena kompozicija sukurta pagal lietuvių liaudies dainą. Pirmoji kompozicija „Lullaby“ („Lopšinė“) pasižymi jaukumu, harmonijos minkštumu. Švelnūs M. Vadoklio trimito ir M. Stumbro gitaros garsai sukuria labai mielos, gražios muzikos įspūdį. Antroje kompozicijoje „Fairytale“ („Pasaka“) pagrindinis krūvis tenka pačiam Mindaugui ir jo gitarai. Šio kūrinio harmonija kur kas sudėtingesnė. Puikiai prisijungia mušamieji instrumentai. Kitoje kompozicijoje „Inspirations“ („Įkvėpimai“) vėlgi vyrauja abu Mindaugai – Stumbras ir Vadoklis, – bet labai gražus ir fortepijono solo fragmentas. Stipri ketvirtosios kompozicijos „Flume“ („Tėkmė“) pradžia patikėta fortepijonui ir saksofonui, pastarojo plėtojama melodija išlieka ryškiai pastebima net ir prisijungus kitiems instrumentams. Kompozicija „Winter Breeze“ („Švelnus žiemos vėjelis“) tiesiog atgaivina, šilumos įneša ir gitaros skambesys.

 

Kompozicija „Saulele, motule“, parašyta pagal lietuvių liaudies piemenų dainą, harmonijos paprastumu priartina ją prie vaikiško folkloro. Pagrindinis vaidmuo čia tenka gitarai ir kontrabosui. Melodija labai gražiai išplėtojama. Kompozicijos „Ubuntu“ melodija patikėta saksofonui, apipinta gitaros akompanimentu. Paskutinė kompozicija „New begining“ („Nauja pradžia“) prasideda ramiais gitaros ir trimito garsais, kurie, toliau plėtojami, mus įstumia į meditacinę nuotaiką. Galbūt pernelyg aktyvūs tokiai kompozicijai čia mušamieji instrumentai.

 

Albumas tikrai puikus ir muzika labai graži. Verta ją išgirsti. Sėkmės Mindaugui ir jo visai kompanijai!

Mindaugas Stumbras. Asmeninio archyvo nuotr.
Mindaugas Stumbras. Asmeninio archyvo nuotr.
Mindaugo Stumbro vinilinė plokštelė. Dailininkė Justė Kuliešaitė
Mindaugo Stumbro vinilinė plokštelė. Dailininkė Justė Kuliešaitė
Mindaugas Stumbras. Asmeninio archyvo nuotr.
Mindaugas Stumbras. Asmeninio archyvo nuotr.
Mindaugas Stumbras. „Jazz Academy“ nuotr.
Mindaugas Stumbras. „Jazz Academy“ nuotr.