7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Svingas visiems

Nauja vokalinio lavinimo metodinė priemonė „Svingas lengvai ir žaismingai“

Algirdas Klova
Nr. 10 (1375), 2021-03-12
Muzika
Skirmantas Sasnauskas ir Vita Rusaitytė. Knygos autorių archyvo nuotr.
Skirmantas Sasnauskas ir Vita Rusaitytė. Knygos autorių archyvo nuotr.

Visai neseniai muzikus ir norinčius jais tapti pasiekė įdomus leidinys – vokalinio lavinimo metodinė priemonė „Svingas lengvai ir žaismingai“. Knygelės autoriai – džiazo ir populiariosios muzikos dainininkė, pedagogė, aranžuotoja bei kompozitorė Vita Rusaitytė-Sasnauskienė ir džiazo muzikantas, kompozitorius bei pedagogas Skirmantas Sasnauskas. Leidinys supažindina jaunimą su svingo vokalo melodine ir ritmine stilistika, elementais, dainavimo būdais. Ją sudaro 9 žaismingi vokaliniai pratimai, kurių kiekvienam pritaikytas nesudėtingas, patogus ištarti, suprantamas trumpas tekstas, bliuzo improvizacijos ir ritminiai pratimai. Beje, prie knygelės pridėta profesionaliai parengta kompaktinė plokštelė, kurioje įrašytas abiejų autorių vokalas su Richardo Banio (klavišiniai) akompanimentu. Garso įrašus įgyvendino Petras Kričena. Knygelę išleido leidykla „Muzikija“, gyvuojanti nuo 2006 metų. Leidykla kuria ir leidžia originalius bei verstinius muzikinius-pažintinius leidinius vaikams, šeimoms, pedagogams. Šį natų rinkinėlį labai pagyvina Simono Gutausko iliustracijos ir Vytauto Suslavičiaus fotografijos.

 

Knygelėje pateikiami balso apšilimo pratimai, triolinės ritminės pulsacijos pavyzdžiai, vėliau pereinama į bliuzinę improvizaciją, nes iš tikro bliuzas labai svarbus mokantis svingo. Prie kiekvieno pratimėlio duotas žaidybinių veiksmų aprašymas, kuris puikiai suprantamas pradedantiesiems dainininkams. Štai pirmo pratimo „Birbimas“ paaiškinimas: „Mažiesiems siūloma pasivažinėti automobiliu. Kelionė nepaprasta! Transporto priemonė turės pakilti į statų kalną ir įveikti kliūtis. Įsivaizduojame, kad rankomis laikome vairą. Birbdami penktą laipsnį, imituojame, kad spaudžiame garsinį automobilio signalą. Šis judesys natūraliai aktyvina ir sustiprina kvėpavimo raumenų darbą. Jei niekaip nesigautų birbti, pratimą galima atlikti tariant raidę „R“, arba „Z“. Šiuo atveju visi tampa bitelėmis.“ Žaidybines situacijas autoriams padėjo kurti ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė, edukacinių knygų kūrėja Sonata Latvėnaitė-Kričenienė.

 

Manau, naudinga, kad pratimėlius demonstruoja du balsai – vyriškas ir moteriškas, – nes vienas galėtų vaikams ir pabosti. Labai gerai, kad akompanimentas irgi pateikiamas atskirai (be vokalo), tai leidžia vaikams savarankiškai atlikti užduotis.

 

Specialiems pratimams parenkami tokie lietuviški žodžiai, kurių skiemenys patogūs, lengvai ištariami ir itin artimi tradicinei džiazinio vokalo technikai scat. Jie sudėlioti taip, kad balsiai, priebalsiai ir jų kirčiavimas natūraliai sukeltų svingo pojūtį bei šiai muzikai būdingus akcentus. Pratimų nuotaikingumas padės sudominti vaikus, o žaidybinis veiksmas – išlaikyti jų dėmesį. Leidinio tikslinė grupė – nuo priešmokyklinio amžiaus ir pradinių klasių vaikų iki vyresnių klasių mokinių ir suaugusiųjų, norinčių dainuoti džiazą. Muzikos mokytojams – tai pagalbinė priemonė, suteikianti galimybę į prasidainavimo pratimus bei techninį mokinių rengimą integruoti svingo vokalinės muzikos pažinimą.

 

Keletas minčių apie šios metodinės priemonės autorius. V. Rusaitytė-Sasnauskienė yra puiki dainininkė, pelniusi profesinių apdovanojimų Lietuvoje ir užsienyje, daug laiko skirianti pedagogikai, nuolatos dalyvaujanti respublikiniuose bei tarptautiniuose dalykinių kompetencijų tobulinimosi renginiuose, dėstanti Lietuvoje ir užsienyje. Lietuvos muzikos mokyklų bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogai dažnai kreipiasi su prašymais pasidalinti turima patirtimi, pristatyti naujas idėjas.

 

Trombonininko, dūdmaišininko, multiinstrumentininko, kompozitoriaus, vokalisto S. Sasnausko raiškos priemonių arsenalas turtingas, kaip ir jo kūrybinis akiratis, aprėpiantis įvairius džiazo bei akademinės muzikos žanrus ir jų sintezę, avangardinius eksperimentus. Jis ypač išradingai išnaudoja lietuviško folkloro elementus ir tembrus. Pastaruoju metu pagrindine S. Sasnausko raiškos priemone vis dažniau tampa vokalas, neretai traktuojamas instrumentiškai.

 

„Svingas lengvai ir žaismingai“ – išskirtinis ir novatoriškas leidinys, pirma svinginio dainavimo metodinė priemonė Lietuvoje. Manau, kad darbas yra profesionalus ir reikalingas mokantis muzikos, dainavimo ir apskritai šviečiant jaunąją kartą. Informaciją dėl knygelės įsigijimo rasite internetinėje www.muzikija.com parduotuvėje.

Skirmantas Sasnauskas ir Vita Rusaitytė. Knygos autorių archyvo nuotr.
Skirmantas Sasnauskas ir Vita Rusaitytė. Knygos autorių archyvo nuotr.