7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Natų leidinyje „Šilta–šalta“ – naujienos iš garsų gyvenimo

LMIC inf.
Nr. 6 (1371), 2021-02-12
Muzika Anonsai
Ieva Marija Baranauskaitė. T. Tereko nuotr.
Ieva Marija Baranauskaitė. T. Tereko nuotr.

Pasirodė naujas natų leidinys pažengusiems pianistams „Šilta–šalta“, kuriame dešimt specialiai sukurtų kūrinių vaikams. Toliau tęsdamas edukacinę Lietuvos muzikos seriją, šįkart Lietuvos muzikos informacijos centras į kūrybinį procesą įtraukė kompozitorius Ievą Mariją Baranauskaitę, Albertą Navicką, Tomą Kutavičių, Nailią Galiamovą ir Antaną Kučinską. Pagal pastarojo kūrėjo pjesių ciklą pavadinta ir visa rinktinė.

 

„Užsakymo pateikimas yra itin svarbus momentas, nes ne kiekvienas kompozitorius sugeba kurti vaikams, – pasakoja leidybos vadovė Sigita Ilgauskaitė. – Kartais kūrybos gairės kompozitorių sukausto, pasitaiko atvejų, kai sukurti kažką paprasto ir įdomaus tampa per daug sudėtinga, bet dažniausiai kompozitoriai puikiai įveikia visas užsakymo užduotis, kūrybiškai išspręsdami pateiktą sudoku“.

 

Prie kūrybinio galvosūkio sąlygų stipriai prisidėjo dvi patyrusios Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos fortepijono mokytojos Inga Vyšniauskaitė ir Vilija Geležiūtė. Tokias kompozitorių ir mokytojų partnerystes Lietuvos muzikos informacijos centras praktikuoja jau ne vienerius metus, pastebėjęs pozityvų jų poveikį kūrybiniams rezultatams. Juk labai svarbu, kad muzika būtų ne tik įdomi ir lavinanti, bet ir įveikiama atitinkamo pasirengimo vaikams.

 

Ne vienas kompozitorius kurdamas muziką įsivaizdavo istoriją – seno švyturio, porcelianinės balerinos ar pačių garsų, kurie gyvena savo gyvenimus, bendrauja ir miega, kai neskamba. „Kūrinyje stengiuosi atspindėti istoriją su personažais, įvykiais, atmosfera, kad klausant ir grojant pasakojimas būtų juntamas ir nugultų į širdį. Tada atiduodu šią muzikinę istoriją į vaikų rankas, kad ji keliautų ir keistųsi, iš daigelių užaugtų naujos gėlės ir išmargintų pasaulį“, – mintimis dalinosi kompozitorė Ieva Marija Baranauskaitė.

 

Anot leidinio redaktorių, nors fortepijono repertuaras yra gausus ir įvairus, nauji kūriniai suteikia galimybę mokytojams ir mokiniams atrasti daugiau įvairovės šiuolaikinėje muzikoje, suprasti jos muzikinę kalbą bei idėjas nuolat besikeičiančiame pasaulyje. 4–8 klasių muzikos ir meno mokyklų pianistams skirti kūriniai skatins naujus potyrius iš garsų gyvenimo, polifoninių istorijų, leis palakstyti pirštais po klaviatūrą ir padaryti jais oktavinį špagatą.

 

Už galimybę skleisti muziką natomis, skatinti kompozitorius kurti vaikams bei inicijuoti naujus kūrinius, Lietuvos muzikos informacijos centras yra dėkingas savo rėmėjams – Lietuvos kultūros taryba ir LR kultūros ministerija.

Žymos:
LMIC inf.,
Ieva Marija Baranauskaitė. T. Tereko nuotr.
Ieva Marija Baranauskaitė. T. Tereko nuotr.
Antanas Kučinskas. T. Tereko nuotr.
Antanas Kučinskas. T. Tereko nuotr.