7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Legenda su tūkstančiu veidų

Plácido Domingo jubiliejus

Kristupas Antanaitis
Nr. 4 (1369), 2021-01-29
Muzika
Plácido Domingo. B. Pedersen nuotr.
Plácido Domingo. B. Pedersen nuotr.

Operos istorijoje aptinkame ne vieną talentingą menininką, kuris yra sukūręs daugybę vaidmenų ir pasirodęs galybėje scenų. Tačiau reto karjera trunka šešis dešimtmečius ir vargu ar prireiktų abiejų rankų pirštų norint suskaičiuoti artistus, einančius į sceną ir po 80-mečio. Tokia asmenybė yra ispanų tenoras, dabar dainuojantis baritonu, Plácido Domingo, kuris sausio 21-ąją šventė garbingą jubiliejų. Pats solistas vokiečių transliuotojui „Deutsche Welle“ juokavo, kad apie savo amžių jam labiau patinka pasakyti prancūziškai – quatre-vingt, kas išvertus reiškia „keturis kartus po dvidešimt“.

 

Ispaniškai domingo reiškia sekmadienį, tačiau per savo karjerą P. Domingo sekmadieniais beveik niekuomet nesiilsėdavo. „Dažniausiai sekmadienius leisdavau scenoje arba repeticijų salėse“, – sakė atlikėjas. Madride gimęs dainininkas yra sumušęs beveik visus įmanomus rekordus – 150 skirtingų vaidmenų, 4000 pasirodymų scenoje ir daugybė nesuskaičiuojamų koncertų, iš kurių žinomiausi su kolegomis José Carreras’u ir Luciano Pavarotti. Pastaraisiais metais solistą lydi ir ne toks džiugus dėmesys: neseniai jis persirgo COVID-19, netgi abejojo, ar galės grįžti į sceną, o prieš keletą metų viso pasaulio akys į P. Domingo buvo nukreiptos dėl #MeToo skandalo, po kurio jis pareiškė, kad daugiau niekuomet nebepasirodys garsiojoje „Metropolitan opera“ scenoje.

 

Kol kas paskutinis solisto pasirodymas įvyko spalio pabaigoje, Maskvos Didžiajame teatre, kur kartu su kolegomis Anna Netrebko, Piotru Beczala ir Michaelu Volle’u buvo surengtas jo jubiliejinis koncertas. Kaip skelbia užsienio spauda, koncertas Maskvoje įvyko neatsitiktinai – Rusija ignoruoja #MeToo judėjimą, o ir dėl pandemijos šalyje nėra griežtų reikalavimų. Vis dėlto daugelis transliaciją stebėjusių kritikų pripažino – P. Domingo dar ilgai matysime scenose.

 

2019-ųjų rugpjūtį JAV solistas buvo puolamas dėl seksualinio priekabiavimo. Šiandien P. Domingo apie tai nekalba, mat, kaip pats teigia, jis jau prisiėmė visą atsakomybę už savo veiksmus. Nors garsiai visam pasauliui skelbė, kad niekada prie nieko nepriekabiavo, daugybė moterų kalbėjo priešingai. Kad ir kaip būtų, į JAV baritonas daugiau nebegrįš, o Europoje jo laukia išskėstomis rankomis, tad bent jau kol kas P. Domingo karjerai pabaigos nesimato. Tiesa, gimtojoje Ispanijoje, kur solistas ilgus metus buvo dievinamas, jis dabar jau nėra taip laukiamas.

 

Per savo ilgą ir svaiginančią karjerą P. Domingo ne tik dainavo, bet ir vadovavo. 2003–2019 m. jis buvo Los Andželo operos generalinis direktorius, taip pat 500 kartų dirigavo įvairiems orkestrams spektakliuose. Kai Krymas brutaliai buvo atplėštas nuo Ukrainos, Rusijos prezidentas solistą kvietė prisijungti prie kultūros tarybos, tačiau šis mandagiai kvietimo atsisakė, motyvuodamas savo užimtumu. Tačiau šiandien, kai Rusija drąsiai kviečia dainininkus, P. Domingo pažadėjo ten surengti kelis koncertus ir padainuoti keliuose spektakliuose. Toliau jo planuose – Meksika ir Italija, tad panašu, kad skandalo atgarsiai lieka praeityje.

 

Įdomu, kad solistas prieš kiekvieną išėjimą į sceną meldžiasi Šv. Cecilijai ir prašo užtarimo.

 

P. Domingo tėvai buvo ispaniškos sarsuelos dainininkai. Po sūnaus gimimo dėl asmeninių priežasčių šeima persikėlė į Meksiką, kur Plácido baigė mokslus. Susituokęs su šešeriais metais už jį vyresne muzikante Marta Ornelas susilaukė 3 atžalų. Pora kartu 1962–1965 m. dainavo Izraelyje. 1968-aisiais P. Domingo debiutavo „Metropolitan operoje“, tuomet atsivėrė ir kitų žymiausių pasaulio teatrų durys. Tačiau Niujorko opera tapo pagrindine scena – 1968–2019 m. P. Domingo čia sukūrė 40 skirtingų vaidmenų ir į sceną išėjo 800 kartų.

 

Dešimtajame praėjusiojo amžiaus dešimtmetyje jis kartu su kolegomis J. Carreras’u ir L. Pavarotti pradėjo gastroles po pasaulį, taip populiarindami klasikinę muziką. Žymiausias trijulės pasirodymas įvyko 1990 m. pasaulio futbolo čempionate, kai jų klausėsi rekordinis skaičius klausytojų, o tenorų išleisti albumai buvo parduoti 20 milijonų tiražu.

 

Pagrindinis P. Domingo repertuaras – italų ir prancūzų operos, daugiausia dėmesio skiriant Giuseppe’i Verdi, Giacomo Puccini ir Georges’ui Bizet. Tačiau solistas mėgsta stebinti save ir publiką. 1991-aisiais jis pasirodė Bairoito festivalyje Vokietijoje, debiutuodamas Richardo Wagnerio operoje „Parsifalis“, po to atliko daug vokiško repertuaro, įskaitant Zygfridą, Zygmundą, Lohengriną ir Tristaną, pastarąjį atlikdavo itin preciziškai ir lyriškai. Vienas įdomesnių solisto posūkių buvo Germanas Piotro Čaikovskio operoje „Pikų dama“. Tačiau didžiausias netikėtumas pasauliui buvo 2009 m. solisto perėjimas prie baritono repertuaro. Tada P. Domingo teigė, kad dainuos dar daugiausia metus ar dvejus. Prabėgus 12 metų po to pažado, 2020-aisiais koncertuodamas Maskvoje jis prisipažino, kad artimiausius kelerius metus trauktis nuo scenos neketina ir turi nemažai įdomių kūrybinių planų. Kokie jie – kol kas paslaptis.

 

2019-ųjų vasario 16-ąją solistas pirmą kartą dainavo Lietuvoje, Kauno „Žalgirio“ arenoje, drauge su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu maestro Jordi Bernacero, ir solistėmis Violeta Urmana bei Ana Maria Martinez.

 

Reikia pripažinti, kad, nepaisant skandalų ir nemalonių incidentų, P. Domingo yra vienas intensyviausiai ir ilgiausiai scenoje besirodančių solistų, vis dar žavintis publiką savo balsu. Kaip dirigentas jis mažiau sėkmingas, tačiau 2017 m. stebint jį gyvai diriguojantį Vienos operoje širdis džiaugėsi, kad nors ir iš labai tolimo balkono pavyko išvysti muzikos legendą, kuri, tikėkimės, dar ir vėl atvyks į Lietuvą. Ilgiausių metų!

 

Dalis teksto parengta pagal užsienio spaudą ir portalą „Deutsche Welle“.

 

Plácido Domingo. B. Pedersen nuotr.
Plácido Domingo. B. Pedersen nuotr.
Koncerto Maskvoje metu. 2020 m. Maskvos Didžiojo teatro nuotr.
Koncerto Maskvoje metu. 2020 m. Maskvos Didžiojo teatro nuotr.
Plácido Domingo ir Anna Netrebko operoje „Trubadūras“. Zalcburgo festivalis, 2014 m. Zalcburgo festivalio nuotr.
Plácido Domingo ir Anna Netrebko operoje „Trubadūras“. Zalcburgo festivalis, 2014 m. Zalcburgo festivalio nuotr.
Su žmona Marta. 1999 m.
Su žmona Marta. 1999 m.
Trys tenorai Miunchene. Diriguoja James Levine. 1996 m.
Trys tenorai Miunchene. Diriguoja James Levine. 1996 m.