7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Andrius Žlabys atliks J. S. Bacho „Angliškas siuitas“

LNF inf.
Nr. 36 (1357), 2020-10-23
Muzika Anonsai
Andrius Žlabys. D. Matvejevo nuotr.
Andrius Žlabys. D. Matvejevo nuotr.

Spalio 29 d. Nacionalinėje filharmonijoje skambės Johanno Sebastiano Bacho „Angliškos siuitos“. Jas interpretuos charizmatiškasis lietuvių pianistas Andrius Žlabys.

 

Daug metų Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenantis, bet Lietuvos nepamirštantis Andrius Žlabys sako sunkiai įsivaizduojantis savo gyvenimą be J. S. Bacho muzikos ir neretai yra vadinamas Bacho muzikos filosofu. Ypatingu pianisto santykiu su Bachu ne sykį turėjome progų įsitikinti: Filharmonijos salėje esame girdėję Koncertus klavyrui ir orkestrui, Šešias partitas, Fantaziją c-moll ir kitus kūrinius.

 

Apie šio pianisto interpretuojamą Bachą „The Philadelphia Inquirer“ rašė: „Seniai pažįstami mažoriniai arpeggio, kuriais prasideda „Gerai temperuoto klavyro“ pirmasis tomas, iš po Žlabio pirštų sruveno taip įtaigiai, jog regėjosi, kad pianistas – tai persikūnijęs Bachas...“

 

Šį kartą Lietuvoje viešintis A. Žlabys interpretuos baroko genijaus „Angliškas siuitas“ klavyrui, BWV 806–811.

 

Andrius Žlabys – vienas žymiausių šiuolaikinių lietuvių pianistų, pasižymintis išskirtine charizma ir menine įtaiga. „Stebinančia technika ir romantiko temperamentu apdovanotas virtuozas skambino kaip tikras didžiųjų XIX a. fortepijono virtuozų ainis“, – apie A. Žlabį rašė „The Plain Dealer“.

 

Prestižinio Jungtinių Amerikos Valstijų Curtis’o muzikos instituto auklėtinis tarptautinį pripažinimą įtvirtino koncertuodamas su garsiausiais pasaulio kolektyvais, tarp kurių – Niujorko filharmonijos, Bostono simfoninis, Klivlando, Buenos Airių filharmonijos simfoniniai orkestrai, iškilūs solistai.

 

Pianisto „rafinuotas artistiškumas“ (taip rašė „The New York Sun“) atvėrė duris į žinomiausias koncertų sales: Niujorko „Avery Fisher Hall“ ir „Carnegie Hall“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Buenos Airių „Teatro Colón“, Londono „Wigmore Hall“, Vienos „Musikverein“ ir Tokijo „Suntory Hall“. Jis yra dalyvavęs daugelyje festivalių JAV ir Europoje: lordo Yehudi Menuhino, Zalcburgo, Lokenhauzo, muzikos centro „Caramoor“ ir kt.

 

Andriaus Žlabio koncertas „Angliškos siuitos“ vyks spalio 29 d., ketvirtadienį, 19 val. Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje. Ta pati programa dar turėtų nuskambėti spalio 27 d., antradienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje ir spalio 28 d., trečiadienį, 18 val. Kėdainių daugiakultūriame centre.

 

Žymos:
LNF inf.,
Andrius Žlabys. D. Matvejevo nuotr.
Andrius Žlabys. D. Matvejevo nuotr.