7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Koncertas „Iš tamsos į šviesą“

Rengėjų inf.
Nr. 34 (1355), 2020-10-09
Muzika Anonsai
Choras „Jauna muzika“
Choras „Jauna muzika“

Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ (dirigentas ir meno vadovas Vaclovas Augustinas) ir styginių kvartetas „Mettis“ kviečia chorinės muzikos gerbėjus kartu pasinerti į ramybės oazę, kurioje pinsis šiluma su šviesa. Simboliška, kad koncertas „Iš tamsos į šviesą“ skambės prieš pat Visų Šventųjų dieną – spalio 30 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje. Kartu su choru pasirodys žinomi Lietuvos atlikėjai: styginių kvartetas „Mettis“ – Kostas Tumosa (I smuikas), Bernardas Petrauskas (II smuikas), Karolis Rudokas (altas), Rokas Vaitkevičius (violončelė), dalyvaus Povilas Jacunskas (violončelė).

 

Programoje dominuoja britų kompozitoriaus Johno Tavenerio kūryba. Jo kompozicijoms didelę įtaką darė religinės temos, domėjimasis misticizmu. Metams bėgant, jo muzika tapo vis dvasingesnė, kontempliatyvi savo idioma ir populiari tarp žiūrovų visame pasaulyje. Nuo dešimtojo dešimtmečio pabaigos įkvėpimo jis ieškojo plačiai domėdamasis didžiosiomis religijomis, gilindamasis į induizmą, judaizmą, krikščionybę, islamą ir Amerikos indėnų dvasinį pasaulį.

 

Koncerte taip pat skambės šviesaus atminimo Vidmanto Bartulio kūrinys „Saulutė šviesioji“. Beveik visose savo kompozicijose V. Bartulis „atsigręžia į pamėgtąją praeities muziką, cituodamas ir perprasmindamas ją paradoksaliuose šiandienos kontekstuose“ (www.mic.lt). Apie šį kūrinį autorius yra parašęs: Kūrinėlis yra „paskolintas“ iš oratorijos „Kelias“... Truputėlį „patobulintas“ leidžiant jam „gyventi“ autonomiškai... O idėja liko ta pati: begalinė, desperatiška Konstantino meilė Sofijai... Švelnūs, vaizdingi Mikalojaus Konstantino meilės epitetai „sugulė“ į kūrinėlio tekstą, o jo muzikos kūrinių atgarsiai – į muzikinį...“

 

Kvartetas „Mettis“ kartu su Povilu Jacunsku (violončelė) atliks Maxo Richterio kūrinį „On the Nature of Daylight“, sukurtą 2004 m. M. Richteris yra svarbi figūra šiuolaikinės muzikos scenoje, kurianti novatorišką kompozitoriaus, pianisto ir prodiuserio darbą. Nuo sintezatorių ir kompiuterių iki pilno simfoninio orkestro – novatoriškas M. Richterio darbas apima solinius albumus, baletus, koncertų salės pasirodymus, filmų ir televizijos serialus, vaizdo meno instaliacijas ir teatro kūrinius.

 

Programa:

John Tavener – Today the Virgin (1989)

John Tavener – The Lamb (1982)

John Tavener – Funeral Ikos (1981), Salomėjos Jonynaitės atminimui

John Tavener – The Bridegroom (1999)

Max Richter – On the Nature of Daylight (2004)

Vidmantas Bartulis – „Saulute šviesioji“ (2011), Vidmanto Bartulio atminimui

John Tavener – Mother of God, here I stand (2004)

John Tavener – As one who has slept (1996)

 

Renginio metu bus imtasi saugos priemonių ir laikomasi visų SAM reikalavimų bei rekomendacijų dėl COVID-19 viruso. Vietos salėje bus be numeracijos, su rekomenduojamais tarpais tarp žiūrovų. Žiūrovai ir personalas viso renginio metu turės dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės tokių apsaugos priemonių dėvėti negali.

 

Bilietai parduodami: bilietai.lt

 

Renginio organizatorius: Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“

Rėmėjai: Vilniaus miesto savivaldybė; Lietuvos kultūros taryba

Žymos:
Rengėjų inf.,
Choras „Jauna muzika“
Choras „Jauna muzika“