7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Operos internetu (XVII)

Niujorko „Metropolitan opera“ transliacijų apžvalga (tęsinys, pradžia Nr. 12 (1333), 2020-03-26)

Kristupas Antanaitis
Nr. 33 (1354), 2020-10-02
Muzika
„Don Žuanas“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Don Žuanas“. „Metropolitan opera“ nuotr.

Nuo kovo mėnesio visas prabėgęs laikas suteikė vilties, kad anksčiau ar vėliau vėl grįšime į vėžes ir gyvenimas tekės sena vaga. Niujorko „Metropolitan opera“, atšaukusi savo spektaklius kovo viduryje, viltingai tikėjosi sugrįžti rudenį. Beje, rugsėjo 22-ąją turėjo įvykti naujojo sezono premjera – Giuseppe’s Verdi „Aida“. Pastatymas, turėjęs pakeisti tris dešimtmečius scenoje gyvavusią senąją versiją, nuo pat pradžių buvo labai laukiamas, nes teatras žadėjo dar įspūdingesnį reginį ir daug scenos žvaigždžių. Deja, virusas sujaukė šiuos planus. Teatras greitai „perjungė pavarą“ ir paskelbė, kad atšaukia visą rudens repertuarą ir sezoną pradės gruodžio 31-ąją iškilmingu koncertu. Rugsėjo 23-iosios vakarą paaiškėjo, kad „Metropolitan opera“ atšaukia netgi visą 2020–2021 m. sezoną ir tą pačią dieną paskelbė būsimąjį 2021–2022 m. sezono repertuarą su tiksliomis datomis bei solistų sudėtimis.

 

Vis dar sunku atsigauti po patirto šoko, kai suvoki, kad tik kitų metų rugsėjį, kai (tikėkimės) teatras atvers duris, bus prabėgę šiek tiek daugiau nei pusantrų metų... Ar galite įsivaizduoti, ką reiškia pusantrų metų gyventi be atlyginimo, be darbo, be kolektyvo? JAV meno įstaigos išsilaiko iš privačių lėšų, tad, nevykdant veiklos, mecenatai neskiria pinigų. Kaip jau nuo balandžio 1-osios gyvena beveik 1000 „Metropolitan opera“ darbuotojų, galime tik spėlioti. Tačiau viltis vis dar rusena dėl galimybės atverti duris lygiai po metų.

 

Šį, neįvykusį 2020–2021 m. sezoną turėjo papuošti 15 operų. Įprastai kasmet teatras pristato apie 23, 24 skirtingas operas. Kadangi sezonas buvo greitai perplanuotas, finale liko tik 15 veikalų, tarp kurių – „Sevilijos kirpėjas“ (nerodytas nuo 2017 m.), „Bilis Budas“ (nerodytas nuo 2012 m.), „Bohema“ (rodoma kasmet), „Karmen“ (nerodyta nuo 2019 m.), „Moteris be šešėlio“ (nerodyta nuo 2013 m.), „Julijus Cezaris“ (nerodytas nuo 2013 m.), „Nabukas“ (nerodytas nuo 2017 m.), „Piratai“ (nerodyti nuo 2003 m.), „Romeo ir Džuljeta“ (nerodyta nuo 2018 m.), „Undinė“ (nerodyta nuo 2017 m.), „Traviata“ (nerodyta šiemet), „Trubadūras“ (nerodytas nuo 2018 m.). Taip pat turėjo būti pristatytos ir 5 premjeros – nauji „Aidos“, „Don Žuano“ ir „Užburtosios fleitos“ pastatymai bei pirmą kartą statomos operos „Vaikštantis numirėlis“ ir „Ugnies angelas“. Po karantino paaiškėjo, kad „Aida“ ir „Ugnies angelas“ yra nukeliami neribotam laikui, o „Don Žuanas“ ir „Užburtoji fleita“ bus rodomi su senomis dekoracijomis. Premjeros turėjo sulaukti tik viena, šiuolaikinė opera.

 

Atšaukus visą sezoną nė viena opera nebuvo perkelta, mat teatras savo veiklą planuoja 5–6 metus į priekį ir užkaišyti skyles paprasčiausiai neturi kuo. Tad tik paskelbus naująjį 2021–2022 m. sezoną pamatėme, jog vienintelė „Bohema“ (mininti savo premjeros teatre 40-mečio sukaktį) papuoš repertuarą kaip ir kasmet. Sezone numatyti nauji pastatymai. Tai „Don Karlas“ (originali, retai statoma prancūziška versija), „Rigoletas“ ir „Liučija di Lamermur“. Taip pat pirmą kartą „Metropolitan“ teatre rampų šviesas išvys net 3 šiuolaikinės operos: „Hamletas“, „Euridikė“ ir pažodžiui verčiama „Ugnis, užsisklendusi mano kauluose“ („Fire Shut up in My Bones“). Po pertraukos į sceną sugrįš „Echnatonas“ (triumfavęs 2019–2020 m. sezone), „Ariadnė Nakse“ (nerodyta nuo 2011 m.), „Borisas Godunovas“ (sutrumpinta 1869 m. versija, opera nerodyta nuo 2011 m.), „Pelenė“ (nerodyta nuo 2018 m.), „Elektra“ (nerodyta nuo 2018 m.), „Eugenijus Oneginas“ (nerodytas nuo 2017 m.), „Ifigenija Tauridėje“ (nerodyta nuo 2011 m.), „Madam Baterflai“ (nerodyta nuo 2019 m.), kalėdinė, sutrumpinta, anglų kalba vaidinama „Užburtosios fleitos“ versija (nerodyta šiemet), „Niurnbergo meisterzingeriai“ (nerodyta nuo 2014 m.), „Figaro vedybos“ (nerodyta šiemet), „Porgis ir Besė“ (su didžiuliu ažiotažu rodyta 2019–2020 m. sezone), „Švaistūno karjera“ (nerodyta nuo 2015 m.), „Rodelinda“ (nerodyta nuo 2011 m.), „Toska“ (nerodyta nuo 2019 m.) ir „Turandot“ (nerodyta nuo 2019 m.). Taip pat įvyks Sonyos Yonchevos solinis koncertas.

 

Kino žiūrovams bus parodyta tradiciškai 10 spektaklių. Visos 6 teatro premjeros (nauji pastatymai): „Liučija di Lamermur“, „Rigoletas“, „Don Karlas“, „Euridikė“, „Hamletas“ ir „Ugnis, užsisklendusi mano kauluose“. Taip pat bus galimybė kine išvysti operas „Ariadnė Nakse“, „Borisas Godunovas“, „Pelenė“ bei „Turandot“, kurioje pagrindinį vaidmenį atliks Anna Netrebko.

 

Stiprus ir įdomus sezonas, kuris, tikėkimės, įvyks sklandžiai ir be problemų.

 

O šiomis dienomis vis dar gėrimės senų įrašų transliacijomis. 26-oji transliacijų savaitė (rugsėjo 7–13 d.) buvo skirta tik prancūziškoms operoms. Pakartotinai žiūrėjome „Manon“, „Romeo ir Džuljetą“, „Fausto pasmerkimą“, „Pelenę“ (J. Massenet), „Perlų žvejus“, „Trojėnus“ ir „Verterį“.

 

27-oji savaitė (rugsėjo 14–20 d.) buvo skirta bel canto šedevrams, tokiems kaip „Don Paskualė“, „Grafas Ory“, „Pulko duktė“, „Pelenė“ (G. Rossini), „Puritonai“, „Meilės eliksyras“ ir „Norma“.

28-oji savaitė (rugsėjo 21–27 d.) buvo dedikuota Giacomo Puccini. Išvydome jo šedevrus „Kregždutė“, „Mergina iš Vakarų“, „Manon Lesko“, „Madam Baterflai“, „Toska“, „Turandot“ ir „Bohema“.

 

Kadangi visi šie veikalai nuo kovo pabaigos buvo rodyti keletą kartų, o „Bohemos“ ir „Turandot“ matėme visus 5 įrašus, tad pakartotinai aptarti nebėra ko. Laukiame naujienų iš teatro gyvenimo ir tikimės, kad situacija pasaulyje gerės ir vėl džiaugsmingai grįšime į sales.

„Don Žuanas“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Don Žuanas“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Euridikė“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Euridikė“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Hamletas“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Hamletas“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Don Karlas“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Don Karlas“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Aida“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Aida“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Ugnies angelas“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Ugnies angelas“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Užburtoji fleita“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Užburtoji fleita“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Vaikštantis numirėlis“. „Metropolitan opera“ nuotr.
„Vaikštantis numirėlis“. „Metropolitan opera“ nuotr.