7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jubiliejų minintis Lietuvos kamerinis orkestras kiekvieno koncerto laukia lyg šventės

LNF inf.
Nr. 32 (1353), 2020-09-25
Muzika Anonsai
Giedrė Šlekytė. LNF nuotr.
Giedrė Šlekytė. LNF nuotr.

Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) savo 60-ąjį sezoną rugsėjo 26-ąją pradės koncertu Nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje: jubiliejų mininčiam kolektyvui diriguos pasaulio scenas užkariaujanti jaunosios kartos dirigentė Giedrė Šlekytė, skambins vienas ryškiausių pianistų Lukas Geniušas.

 

Koncerto klausytojai turės išgirs Josepho Haydno Koncertą fortepijonui ir orkestrui Nr. 11 D-dur bei Franzo Schuberto opusą „Mirtis ir mergelė“.

 

„Ką mums reiškia šešiasdešimtmetis? Tai pirmiausia parodo kolektyvo brandą. Žinoma, dabar negroja nė vienas, kuris čia grojo prieš šešiasdešimt metų, pasikeitė kelios kartos, bet geriausios tradicijos perduotos ir perimtos“, – sako LKO koncertmeisteris Džeraldas Bidva.

 

Žinomas smuikininkas pabrėžia, kad orkestro muzikantai, kaip ir visi kiti jų kolegos, per pandemiją išmoko ne tik jubiliejinio, bet ir kiekvieno koncerto laukti lyg šventės ir į sceną žengti su dar didesne energija. „Dabar, kai apribojimų daugiau, o gastrolių mažiau, kiekvienas koncertas įgauna kitą vertę. Nėra rutinos, bet yra daugiau džiaugsmo, kad galime dalintis muzika. Vasara, kai koncertų atvirose erdvėse vyko išties daug ir jie buvo gausiai lankomi, parodė, kad žmonės pasiilgę renginių, muzikos, visi supratome, kad be jų gyvenimas nėra visavertis. Bandymai perkelti juos į virtualią erdvę, skaitmenizuoti gyvą atlikimą, gyvas emocijas tebuvo laikini sprendimai. To tikro koncerto, tikro patyrimo, kontakto niekas neatstos“, – įsitikinęs Dž. Bidva.

 

„Šis orkestras skiriasi nuo kitų. Jis turi kažkokį fokusą, jog tai, ką daro, gerąja prasme yra elitinis kamerinis menas. Dar galbūt labiau nei kiti Lietuvos kolektyvai yra pelnęs tarptautinį pripažinimą. Aš, kaip ir visi, augau su mintimi, kad šis orkestras – vienas garsiausių Europoje“, – pasakoja perpus už orkestrą jaunesnis, tačiau taip pat tarptautinį pripažinimą pelnęs įvairiausių konkursų laureatas Lukas Geniušas ir priduria, kad jam asmeniškai LKO vis dar labai susijęs su jo steigėjo profesoriaus Sauliaus Sondeckio vardu. „Aš užaugau girdėdamas, jog didieji solistai svajoja groti su Sauliaus Sondeckio orkestru.“

 

Groti su LKO, kuriam dabar vadovauja kitas pasaulyje pripažintas muzikas Sergejus Krylovas, L. Geniušui teko vos kelis kartus, užtat šeštadienio koncerto jis ypač laukia. Kaip ir susitikimo scenoje su dirigente Giedre Šlekyte, vos prieš porą savaičių debiutavusia pasaulinės reikšmės koncertų salėje – Amsterdamo „Concertgebouw“ – ir su Nyderlandų filharmonijos orkestru atlikusia Ludwigo van Beethoveno Penktąją simfoniją.

 

Kitas itin svarbus LKO koncertas „Paganini ir Beethoveno šedevrai“ iš ciklo „Beethovenui 250“ Filharmonijoje vyks jau spalio 10-ąją. Dviejų amžininkų Niccolò Paganini ir Ludwigo van Beethoveno kūrinius atliks orkestras ir solistas – LKO muzikos direktorius, smuikininkas bei dirigentas S. Krylovas.

 

Šešiasdešimt metų gyvuojantis kolektyvas įrašė per 100 įvairiausio repertuaro vinilinių ar kompaktinių plokštelių. 2016 metais garsiausia pasaulyje klasikinės muzikos leidėja „Deutsche Grammophon“ išleido pirmąją lietuvių kolektyvo kompaktinę plokštelę, kurioje įrašyti LKO ir Sergejaus Krylovo atliekami Antonio Vivaldi „Metų laikai“, taip pat Koncertai Nr. 8 ir Nr. 9 smuikui ir styginiams. Su šia kompaktine plokštele LKO tapo pirmuoju Lietuvos kolektyvu, patekusiu į pasaulinį klasikinės muzikos elitą.

 

Nemokamą tiesioginę koncerto transliaciją bus galima stebėti Skaitmeninėje salėje www.nationalphilharmonic.tv ir „Facebook“ paskyroje.

Žymos:
LNF inf.,
Giedrė Šlekytė. LNF nuotr.
Giedrė Šlekytė. LNF nuotr.
Lukas Geniušas. I. Polyarnya nuotr.
Lukas Geniušas. I. Polyarnya nuotr.