7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Muzikos ir intelekto darna

Įspūdžiai iš žymaus tenoro Iano Bostridge’o koncerto Paliesiuje

Aldona Eleonora Radvilaitė
Nr. 31 (1352), 2020-09-18
Muzika
Ian Bostridge. A. Jakšto nuotr.
Ian Bostridge. A. Jakšto nuotr.

Ypatinga atmosfera tvyrojo Paliesiaus dvaro „Pasagos“ salėje rugsėjo 12-ąją. Koncertavo pasaulinio garso tenoras, muzikos mokslininkas, istorikas ir filosofas Ianas Bostridge’as iš Didžiosios Britanijos. Šis reto grožio balso savininkas su italų ir olandų kilmės jauna pianiste Saskia Giorgini, dabar gyvenančia Vienoje, tobulai interpretavo Franzo Schuberto 24 dainų vokalinį ciklą „Žiemos kelionė“ („Winterreise“, pagal Wilhelmo Müllerio tekstus). Sunku net patikėti, kad Paliesiaus dvaro koncertų organizatoriams pavyko privilioti visame pasaulyje garbinamą dainininką ir šis atvyko koncertuoti jam nežinomoje atokaus Lietuvos kampelio scenoje. Šis pasirodymas buvo vienintelis Baltijos šalyse.

 

Ianas Bostridge’as gimė 1964 m. Londone. Dainuoti pradėjo sulaukęs dvidešimt septynerių, o pirmąjį solinį rečitalį surengė 1995 m. „Wigmore Hall“. Karjeros pradžioje laimėjo Karališkosios filharmonijos draugijos debiuto apdovanojimą. Dabar jis kviečiamas dainuoti prestižiškiausiose pasaulio scenose. Tenoras yra pasirodęs su legendiniais orkestrais (Berlyno, Vienos, Niujorko, Los Andželo, Roterdamo, Čikagos, Bostono, Londono, BBC, Seulo ir kitais), žymiausiais pasaulio dirigentais. Jo repertuare – daugybė ne tik operos vaidmenų, bet ir įspūdingiausi kameriniai kūriniai, kuriuos jis atliko ir įrašė su puikiais pianistais koncertmeisteriais. I. Bostridge’as bendradarbiauja su tokiomis muzikos įrašų milžinėmis kaip „Warner Classics“ , „EMI Classics“, „Hyperion“ ir pan., jo įrašai skina svarbiausius tarptautinio lygio apdovanojimus – „Grammy“ (laimėjo 3 kartus, nominuotas 15 kartų), ne kartą pelnė „Gramophone award“, „Edison“, „Japanese Recording Academy“, „Brit“, „South Bank Show“, „Diapason d’Or de l’année“, „Choc de l’annee“, „Echo Klassik“, „Deutsche Schallplattenpreis“.

 

Įdomu, kad šis genialus dainininkas yra gavęs istorijos ir mokslo filosofijos laipsnį Oksforde už darbą apie raganavimo reikšmę Anglijoje 1650–1750 metais. Jo knyga „Witchcraft and its Transformations, c.1650-c.1750“ („Raganystė ir jos transformacijos 1650–1750 m.“) 1997 m. buvo išleista kaip istorinė monografija. 2003 m. I. Bostridge’ui buvo suteiktas garbės daktaro vardas Šv. Andriaus universitete (University of St. Andrews), 2010 m. – Oksfordo Šv. Jono koledžo (St. John’s College) garbės nario vardas. Jis yra klasikinės muzikos profesorius Oksfordo universitete.

 

Paliesiaus dvaro renginys buvo suskirstytas į dvi panašios trukmės dalis. Likus pusantros valandos iki koncerto, jaukioje dvaro menėje žurnalistas Valdas Puteikis besidomintiems klausytojams pristatė solidžią I. Bostridge’o mokslinę knygą „Schubert’s Winter Journey: Anatomy of an Obsession“ („Schuberto „Žiemos kelionė“: vieno apsėdimo anatomija“), už kurią autorius 2016 m. pelnė „The Pol Roger Duff Cooper“ apdovanojimą. V. Puteikis labai įdomiai, įtaigiai, net artistiškai, į diskusiją įtraukdamas ir klausytojus, papasakojo apie šį leidinį ir jo mokslinę svarbą. Knygoje autorius preciziškai analizuoja kompozitoriaus gyvenimo peripetijas, jas susieja su įvairiais kultūros reiškiniais, su gamta ir pan. Taip pat, net smulkmeniškai, gvildena kiekvienos ciklo dainos teksto prasmes. Atliktas neįtikėtinai kruopštus ir visa apimantis darbas.

 

Neįmanoma apsakyti tų įspūdžių, kurie kilo besiklausant aukščiausio lygio profesionalų maksimaliai išraiškingai atliekamos muzikos. Visa savo esybe įsigyvenęs į kiekvieną teksto ir muzikinės frazės situaciją, I. Bostridge’as įvairiai ir nuotaikingai traktavo besikeičiančias nuotaikas. Jo nuostabaus grožio sodrus balsas puikiai skambėjo tiek žemame, tiek aukštame registre, tyliausiuose, vos girdimuose epizoduose, kaip ir didžiausios nevilties, skausmo, išgyvenimų, likimo neišvengiamumo prasmes perteikiančiuose audringuose protrūkiuose. Labai gražios buvo ir nedidelės meditacinio pobūdžio muzikos salelės. Per visą dainų ciklą buvo juntama atlikėjo erudicija ir išmintis.

 

Išraiškingas tenoro dainavimas puikiai derėjo su pianistės Saskios Giorgini atmintinai atliekama fortepijono partija, kurią ji įprasmino maksimaliai. S. Giorgini yra kelių tarptautinių konkursų (Mozarto Zalcburge, Ferruccio Busoni, „Prix d’Amadéo“ Achene) laureatė ir finalistė, koncertuojanti su geriausiais pasaulio orkestrais ir laikoma viena įdomiausių jaunosios kartos pianisčių.

 

Šis nuostabus duetas atrodė kaip vientisas organizmas, nepaprastai įtaigiai atskleidęs Schuberto muzikos prasmes. Kameriniam atlikimui idealios akustikos „Pasagos“ salėje ištikimieji Paliesiaus koncertų lankytojai užgniaužę kvėpavimą, beveik mirtinoje tyloje siurbė į save šių subtilių, nepaprastai tragiškų dainų garsus. Po koncerto atsipalaidavę ir besišypsantys atlikėjai mielai bendravo su jų menu susižavėjusiais klausytojais.

Ian Bostridge. A. Jakšto nuotr.
Ian Bostridge. A. Jakšto nuotr.
Saskia Giorgini ir Ian Bostridge. A. Radvilaitės nuotr.
Saskia Giorgini ir Ian Bostridge. A. Radvilaitės nuotr.
Saskia Giorgini. A. Jakšto nuotr.
Saskia Giorgini. A. Jakšto nuotr.
Saskia Giorgini ir Ian Bostridge. A. Jakšto nuotr.
Saskia Giorgini ir Ian Bostridge. A. Jakšto nuotr.
Saskia Giorgini ir Ian Bostridge. A. Radvilaitės nuotr.
Saskia Giorgini ir Ian Bostridge. A. Radvilaitės nuotr.