7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinis kariliono muzikos festivalis

Rengėjų inf.
Nr. 27 (1348), 2020-07-10
Muzika Anonsai

Šiemet jau ketvirtą kartą Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios bokšte įrengtas didžiausias Lietuvoje ir Centrinėje Europoje karilionas pakvies vilniečius į tarptautinį kariliono muzikos festivalį. Pirmas koncertas įvyks liepos 8 d., trečiadienį, 19 valandą. Festivalio iniciatoriai broliai dominikonai laukia klausytojų Šv. Apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios šventoriuje, patogiai galima klausytis ir įsitaisius Lukiškių aikštėje, o netoli gyvenantiems – savo balkone ar kieme. Visi koncertai nemokami (trukmė – iki valandos). Tai puiki proga vasarą mėgautis muzika gražioje barokinės bažnyčios aplinkoje ir pabendrauti.

 

Pasak festivalio organizatoriaus Jurgio Pauliuko, kariliono koncertai kviečia visus atsigauti po karantino ir džiaugtis gera muzika: su šiuo siekiu šiemet sudaryta festivalio programa. Penkių koncertų metu skambės daug šiuolaikinių, karilionui aranžuotų populiariosios muzikos kūrinių: ne tik Domenico Scarlatti ar šiuolaikinės muzikos klasiko Philippo Glasso, bet ir grupių Queen, The Beatles, Metallica ar legendinių muzikantų Louiso Armstrongo, Davido Bowie‘o ir kitų. Bus atliekami ir specialiai karilionui parašyti unikalūs kūriniai – jais besidomintys turėtų nepraleisti norvegės Lauros Marie Rueslåten koncerto liepos 22 dieną.

 

Brolis dominikonas Mindaugas Slapšinskas pasakojo, kad į festivalį kasmet susiburia vis daugiau klausytojų: pernai viename koncerte dalyvavo net apie tūkstantį. Trumpą šio 61 varpo kariliono koncertą galima išgirsti kasdien 13 val. ir 19.15 min. Tad pamažu klostosi tradicija Vilniaus centre, šalia dominikonų vienuolyno, klausytis kariliono.

 

Pasak kompozitoriaus Gintaro Sodeikos, birželio 14 d. dominikonų karilionu atlikusio naują savo kūrinį „Karilionui ir vakaro tylai“: „2016 m. pradėjęs kelią Vilniaus kariliono festivalis stipriai pakeitė Šv. Jokūbo ir Pilypo bažnyčios ir Lukiškių aikštės psichoakustinį klimatą. Varpų skambesys nuo šiol Vilniuje asocijuojasi net tik su daugybės bažnyčių bokštų virpesiu šventadieniais, bet ir su pasaulio muzikos kultūros lobiais, mus pasiekiančiais Vilniaus kariliono sparnais. Labai sveikintina iniciatyva kviesti į festivalį įvairių šalių kariljonierius, atveriant galimybę susipažinti su pačia įvairiausia muzika, atliekama karilionu. Maloniai stebina ir festivalio organizatorių drąsa nevengti modernybių, drąsių eksperimentų, kurie, nuosaikiai pateikiami, akcentuoja Vilniaus modernumą ir multikultūriškumą.”

 

Ketvirto Vilniaus kariliono festivalio programa:

liepos 8 d. 19:00 Katarzyna Takao-Piastowska (Lenkija) atliks programą „Vasara ir šokis ir muzika“ – nuo Giuseppe‘s Verdi iki populiarios muzikos aranžuočių: João Gilberto, Manu Chao, Stevie Wonder;

liepos 15 d. 19:00 Richard de Waardt (Belgija) atliks programą „Klasika karilionui“: Metallica, David Bowie‘o, The Beatles, Louis Armstrongo kūrinių aranžuotes;

liepos 22 d. 19:00 Laura Marie Rueslåten (Norvegija) atliks programą „Kariliono širdyje“ –  tai originalūs, specialiai karilionui parašyti Eugen Uten, Jef Rottiers, Géo Clement, Johan Adriaenssen kūriniai;

liepos 29 d. 19:00 Yuko Tajima (Japonija) atliks programą „Japonijos muzika“ – nuo klasikos, japoniškos tradicinės iki popmuzikos ir net anime filmų muzikos;

rugpjūčio 5 d. 19:00 Anna Kasprzycka (Lenkija) pakvies kartu švęsti savo gimtadienį – jos programa ir vadinasi „Sveiki atvykę į mano gimtadienį“. Muzikantė šia proga gros mėgstamiausius kūrinius: Philipo Glasso, Domenico Scarlatti, grupės Queen ir kitų.

Visų koncertų tiesioginę transliaciją trečiadieniais, nuo liepos 8 iki rugpjūčio 5 d. 19 val., bus galima klausyti internetu brolių dominikonų feisbuko paskyroje Dominikonai Vilnius.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,