7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus festivalio mozaika

LNF inf.
Nr. 21 (1342), 2020-05-29
Muzika Anonsai
Sergejus Krylovas. D. Matvejevo nuotr.
Sergejus Krylovas. D. Matvejevo nuotr.

Jau šį savaitgalį turėjęs prasidėti Vilniaus festivalis šiemet bus kitoks. Šįkart neįvyks lauktųjų užsienio svečių pasirodymai mūsų šalyje, bet garsių Lietuvos muzikos atlikėjų pajėgos neketina nuleisti rankų ir savo koncertus surengs. Birželio 9–18 d. numatomas kelių koncertų ciklas „Vilniaus festivalio mozaika“.

 

„Svarbiausia – kad koncertai įvyktų ir muzikantai po ilgos pertraukos vėl galėtų patirti sceninę bendrystę. Tikimės, kad šis koncertų ciklas padės išlaikyti 24 metus puoselėjamą Vilniaus festivalio tęstinumą, ir šiemet dėliojama muzikinė mozaika įsikomponuos į nepertraukiamai kuriamą harmoningą festivalio tradicijų visumą“, – viliasi festivalio vadovė Rūta Prusevičienė. Koncertai rengiami Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje arba Vilniaus senamiesčio lauko erdvėje. Numatomi jų skaitmeniniai įrašai ir transliacijos.

 

Laikantis nustatytų karantino reikalavimų publika salėje bus sodinama saugiais atstumais, tad vietų skaičius labai ribotas. Koncertai turėtų vykti be pertraukos, jų programa bus trumpinama iki maždaug 1 val.

 

Birželio 9 d. Nacionalinės filharmonijos scenoje, kaip ir buvo planuota, turėtų pasirodyti Lietuvos kamerinis orkestras (LKO) ir jo meno vadovas, dirigentas ir solistas Sergejus Krylovas. Karantino aplinkybės lemia šio koncerto programos pokyčius – nebus anksčiau skelbtų kūrinių bei solistės pianistės, bet bus Antonio Vivaldi „Metų laikai“. Šis daugelio kone atmintinai žinomas keturių smuiko ir orkestro koncertų ciklas žada tapti tikra atgaiva pagavios muzikos išsiilgusiems klausytojams ir atlikėjams.

 

Birželio 14 d. planuotą LKO, Vilniaus savivaldybės choro „Jauna muzika“, lietuvių solistų Vytauto Kiminiaus (birbynė), Dalios Kuznecovaitės (smuikas), Elenos Daunytės (violončelė) ir dirigentės Adrijos Čepaitės koncertą „Tikėjimas ir viltis“ dėl tiesioginės transliacijos rengėjai kelia į birželio 15 dieną. Trumpinant programą, atsisakyta Ludwigo van Beethoveno Styginių kvarteto Nr. 11, lieka anksčiau skelbtieji Peeterio Vähi, Giyos Kancheli ir Pēterio Vasko kūriniai.

 

Ypač laukiama estų kompozitoriaus P. Vähi Vilniaus festivalio ir Estijos kultūros ministerijos užsakymu sukurto kūrinio – Koncerto birbynei ir kameriniam orkestrui – pasaulinės premjeros. Šiam kūriniui kompozitorių įkvėpė talentingas birbynininkas V. Kiminius, drąsiai populiarinantis birbynę akademinės muzikos scenoje.

 

Birželio 16 d. Nacionalinės filharmonijos scenoje laukiama Mūzos Rubackytės rečitalio „Mūzos dedikacija Godowskiui ir Chopinui“. Rečitalį pianistė skiria Leopoldo Godowskio 150-mečiui ir Fryderyko Chopino 210-mečiui.

 

2020-ieji LR Seimo paskelbti Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais. Atliepdama šią tematiką, M. Rubackytė festivalyje pristato „neatrastu Lietuvos perlu“ vadinamo legendinio pianisto, kompozitoriaus ir pedagogo L. Godowskio (1870–1938) kūrybą. Kūrybiniame Godowskio palikime daugiausia kūrinių fortepijonui, tarp jų ir monumentali penkių dalių fortepijoninė sonata – ją originaliai M. Rubackytė pristatys naujame CD (prancūzų firma „Ligia Digital“), o rečitalio programoje kartu su šios sonatos fragmentais derins ir įžymiąją Fryderyko Chopino Sonatą Nr. 2 („Marche funébre“).

 

Birželio 18 d. viename iš Vilniaus senamiesčio kiemų (vieta dar bus patikslinta) turėtų nuskambėti festivalio finalinis akcentas – Gustavo Mahlerio „Daina apie žemę“ („Das Lied von der Erde“). Ši simfonija-kantata, dar vadinama Devintąja simfonija, – tai 1909 m. sukurta epopėja, prakalba visai žmonijai. Daina yra tapusi Mahlerio simfonijų siela ir nervu, o šiame kūrinyje dainos įsiliejimas į simfoniją pasiekia kulminaciją. „Dainoje apie žemę“ panaudoti vokiečių poeto Hanso Bethge’s tekstai iš rinkinio „Kiniška fleita“. Įkvėptas senovinių, net egzotiškų kinų poetų eilėraščių Mahleris sukūrė vieną išraiškingiausių pasaulio muzikos literatūros partitūrų.

 

Dėl renginiams taikomo laiko limito atsisakyta koncerto „Daina apie žemę“ programoje anksčiau skelbtos Franzo Schuberto Penktosios simfonijos. O G. Mahlerio „Dainą apie žemę“ mecosopranui, tenorui ir orkestrui su maestro Modesto Pitrėno diriguojamu Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru atliks solistai Justina Gringytė (ji pakeis anksčiau skelbtąją Jurgitą Adamonytę) ir Kristianas Benediktas.

 

Kiti anksčiau Vilniaus festivalio programoje skelbti koncertai šiemet, deja, neįvyks. Gegužės 30 d. koncertas yra atšauktas, kiti keliami į ateinančių metų festivalį. Informacija apie festivalio renginius ir bilietų grąžinimą arba jų galiojimo pratęsimą nuolat naujinama interneto svetainėje filharmonija.lt, sekite naujienas! Anksčiau įsigyti bilietai į vyksiančius festivalio renginius galioja.

 

 

Žymos:
LNF inf.,
Sergejus Krylovas. D. Matvejevo nuotr.
Sergejus Krylovas. D. Matvejevo nuotr.
Adrija Čepaitė. D. Matvejevo nuotr.
Adrija Čepaitė. D. Matvejevo nuotr.
Vytautas Kiminius. D. Matvejevo nuotr.
Vytautas Kiminius. D. Matvejevo nuotr.
Mūza Rubackytė. D. Matvejevo nuotr.
Mūza Rubackytė. D. Matvejevo nuotr.
LNSO ir Modestas Pitrėnas. D. Matvejevo nuotr.
LNSO ir Modestas Pitrėnas. D. Matvejevo nuotr.
Modestas Pitrėnas. D. Matvejevo nuotr.
Modestas Pitrėnas. D. Matvejevo nuotr.
D. Matvejevo nuotr.
D. Matvejevo nuotr.