7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lydintis „Gulbės“ leitmotyvas

Pokalbis su violončelininke Vita Šiugždiniene

Elvina Baužaitė
Nr. 21 (1342), 2020-05-29
Muzika
Vita Šiugždinienė. T. Tereko nuotr.
Vita Šiugždinienė. T. Tereko nuotr.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro (LVSO) violončelių grupės koncertmeisterė Vita Šiugždinienė – dažnai orkestro ir kamerinėje scenoje matoma muzikantė, kurios šiandien klausiama apie jos muzikines patirtis, pajautas ir kokia melodija ataidi iš sielos gelmių.

 

Ar galėtumėte nusakyti savo vaikystę muzikos kategorijomis – kaip skambėjo Jūsų šeimos namai? Kokius garsus, kūrinius tebegirdite ir ką galėtumėte įvardyti savo vaikystės leitmotyvu?

Kai pramokau, bandžiau groti lietuvių liaudies dainas. Pirma sugrota melodija – „Du gaideliai“. Namuose dažnai skambėjo liaudies dainos. Muzikavome ir kartu su seserimi – ji grojo akordeonu, dainavo chore. Melodija, kuri nuo vaikystės liko leitmotyvu, – Camille’o Saint-Saënso „Gulbė“...

 

Jūsų instrumentas – violončelė. Papasakokite apie pažintį su ja, pasidalykite, ką ji Jums reiškia?

Pažintis su violončele nebuvo paprasta. Už tai, kad griežiu šiuo instrumentu, esu dėkinga savo mokytojai Marijai Dirvanauskienei. Dar norėjau griežti smuiku, bet keisdama instrumentą turėjau keisti ir mokytoją, todėl likau prie violončelės. Buvo sunku prispausti stygas, mokiausi vietoje stryko laikydama pieštuką. Labai padėjo mano mama – kartu mokėsi boso raktą, stebėjo, kad teisingai atlikčiau visas mokytojos užduotis. Vyresnėse klasėse supratau, kad violončelė yra ištikimas draugas, jei nuolat su ja bendrausi, niekada neišduos. Griežimas violončele – tai ne tik daugybė laiko, paskirto gamoms, pratimams, etiudams. Violončelė – tai sielos atgaiva, galimybė užmiršti neigiamas emocijas.

 

Kaip tampama muziku, violončelininku?

Tapti muziku – reiškia mylėti muziką, jausti muzikinį stilių, daug praktikuotis.

 

Esate LVSO violončelių grupės koncertmeisterė. Kokia tai patirtis?

Groti šiame orkestre reiškia turėti galimybę iš vidaus pažinti Ludwigo van Beethoveno, Johanneso Brahmso, Gustavo Mahlerio, Antono Brucknerio, Dmitrijaus Šostakovičiaus ir kitų pasaulio kompozitorių kūrybą; tai galimybė susitikti su nuostabiais menininkais, tokiais kaip Nikolajus Luganskis, Nikolajus Petrovas, Petras ir Lukas Geniušai, Gidonas Kremeris, Aleksandras Paley, Liana Isakadzė, Irena Milkevičiūtė, Asmik Grigorian – visų ir neišvardysiu. LVSO groja daug nuostabių muzikantų, gera kartu su jais muzikuoti ne tik orkestre, bet ir kameriniuose ansambliuose.

 

Pasidalykite savo muzikiniais išgyvenimais, kuriuos patyrėte kaip solistė arba grodama kituose ansambliuose, kituose kolektyvuose.

Dvidešimt penkerius metus dirbau Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro orkestre. Niekados nepamiršiu Giuseppe’s Verdi „Don Karlo“. Dirigavo Jonas Aleksa, dainavo Irena Milkevičiūtė, Gehamas Grigorianas, Vaclovas Daunoras... Neišdildomas įspūdis! Tai istorinis spektaklis.

Didžiulį įspūdį paliko Kelno filharmonijos salė, kurioje teko ne kartą groti. Džiaugiuosi turėjusi galimybę kaip solistė su orkestru atlikti Piotro Čaikovskio „Variacijas Rococo tema“, nuostabų Maxo Brucho „Kol Nidrei“, Saint-Saënso opusą „Mūza ir poetas“, Šostakovičiaus Adagio. Daug metų griežiu styginių kvartete „Chordos“. Su šiuo kolektyvu galiu atlikti Lietuvos ir užsienio šiuolaikinių kompozitorių kūrinius, taip pat bendradarbiauti su autoriais.

 

Muzika yra menas, bylojantis bendražmogiška kalba. O kokiomis mintimis, kokiais vaizdiniais muzika Jums išsitapo? Galbūt esama to, kas simbolizuoja Jūsų dabarties momentą?

Atliekant ir klausantis muzikos, be abejo, iškyla dailės, gamtos vaizdai ir, žinoma, aplanko žmogiški išgyvenimai. Pasakyti, su kokiu garsu ar melodija tapatinuosi, labai sudėtinga. Gal pasiliksiu prie Saint-Saënso „Gulbės“.

 

Dėkoju už pokalbį.

Vita Šiugždinienė. T. Tereko nuotr.
Vita Šiugždinienė. T. Tereko nuotr.
Vaida Paukštienė, Ieva Sipaitytė, Vita Šiugždinienė. Kvarteto „Chordos“ archyvo nuotr.
Vaida Paukštienė, Ieva Sipaitytė, Vita Šiugždinienė. Kvarteto „Chordos“ archyvo nuotr.
Kvartetas „Chordos“ Kvarteto „Chordos“ archyvo nuotr.
Kvartetas „Chordos“ Kvarteto „Chordos“ archyvo nuotr.
Robertas Bliškevičius, Vita Šiugždinienė. Kvarteto „Chordos“ archyvo nuotr.
Robertas Bliškevičius, Vita Šiugždinienė. Kvarteto „Chordos“ archyvo nuotr.
Vita Šiugždinienė. LVSO archyvo nuotr.
Vita Šiugždinienė. LVSO archyvo nuotr.
Vita Šiugždinienė. LVSO archyvo nuotr.
Vita Šiugždinienė. LVSO archyvo nuotr.