7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ta pati skambesio magija

Pokalbis su ansamblio „Profeti della Quinta“ vadovu Elamu Rotemu

Ona Jarmalavičiūtė
Nr. 9 (1330), 2020-03-06
Muzika
„Profeti della Quinta“. Mel et Lac nuotr.
„Profeti della Quinta“. Mel et Lac nuotr.

Šeštojo tarptautinio Marco Scacchi senosios muzikos festivalio svečiai – ansamblis „Profeti della Quinta“ (Šveicarija): Doronas Schleiferis, Romanas Melishas (kontratenorai), Lioras Leibovici, Jacobas Lawrence’as (tenorai), Elamas Rotemas (bosas, ansamblio vadovas), Orí Harmelinas (kitaronas). Kovo 12 d. Valdovų rūmuose ansamblis pristato programą „Ariadnės rauda. Italų Renesanso muzika nuo Rore iki Monteverdi“, kurioje atskleidžiama vieno populiariausių XVI a. dvaro muzikos žanrų – madrigalo – raida nuo Renesanso iki ankstyvojo baroko, drąsios, eksperimentinės to meto idėjos. Gyvybingumu sceną puošiantys dainininkai istoriškai pagrįstu atlikimu kviečia prisiminti ir iš naujo išgyventi muzikinį Renesanso ir baroko srovių tekėjimą, kuris tryško ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių dvare. Kalbiname visame pasaulyje koncertuojančio ansamblio „Profeti della Quinta“ įkūrėją ir vadovą –  dainininką, klavesinininką ir kompozitorių Elamą Rotemą, kuris  pasakoja apie vienuolika metų trunkančią bendrą ansamblio kelionę, kūrybiškumą ir šiuolaikinio muzikanto kasdienybę.

 

Baigėte klavesino, basso continuo, improvizacijos ir kompozicijos studijas. Kaip atradote savo, kaip muziko, kelią?

Mane labiausiai domino pati muzika, nebūtinai tam tikras specialus jos atlikimas ar stilius. Kai suvokiau, jog mane traukia XVI ir XVII amžių kūryba, rinkausi temas, kurios šiam laikotarpiui atrodė svarbiausios. Priešingai nei atliekant vėlesnių epochų repertuarą, čia turėjau suformuoti tam tikrą muzikos suvokimą, kad galėčiau taisyklingai interpretuoti muzikos medžiagą ir komponuoti savo kūrinius.

 

Kiek žinau, „Profeti della Quinta“ buvo įkurtas universitete, o jame susibūrė Jūsų bendramoksliai. Kas paskatino įkurti ansamblį?

Mus žavėjo skirtingų mūsų balsų kombinacija ir skambesys kartu. Kai pajutome tokios muzikos magiją, atradome gražiausią, labiausiai mums tinkantį senosios muzikos repertuarą. Viskas suskambo nuostabiai! Nuosekliai tobulinome dainavimo drauge įgūdžius ir tapome kiek profesionalesni. Dainuodami vis dar jaučiame tą pačią skambesio magiją.

 

Kuo Jus sužavėjo madrigalas ir kas skatina rengti šio žanro programas?

Mūsų grupei madrigalas yra svarbiausias, nes su šiuo žanru XVI a. kompozitoriai daugiausiai eksperimentuodavo. Pagrindinė koncepcijos idėja yra ta, kad tekstas tarnauja muzikai ir taip ją dar labiau išryškina, paliesdamas ir klausytojų emocijas. XVI a. pabaigoje taip dažnai buvo kuriamos šio žanro kompozicijos, kad kam nors tiesiog išsiskirti iš visų nepakakdavo. Autoriai siekė kuo efektyviau pritaikyti tekstą, kad jis suteiktų muzikai dar daugiau grožio ir išraiškos, neatskiriamai susieti pasakojimą ir muziką.

 

Kaip pasirinkote XVI–XVII amžių repertuaro specializaciją?

Mes atliekame įvairų senosios muzikos repertuarą ir įvairius vokalinius žanrus. Giedame unikalias hebrajiškas psalmes ir maldas, sukurtas žydų kompozitoriaus Salomono Rossi (1570– 1630). Taip pat pateikiame ir savo kūrybos kompozicijas, sukurtas pagal XVII a. komponavimo principus, naudojant biblinius hebrajų tekstus.

 

Kaip apibūdintumėte ansamblio bendradarbiavimą su kitais atlikėjais? Kaip priimate muzikos kompromisus?

Mūsų ansamblį sudaro penki dainininkai ir instrumentininkas (liutnė, kitaronas), priklausomai nuo repertuaro dažnai tenka ieškoti ir kitų atlikėjų. Esame laimingi, jog Bazelyje gyvena daugybė puikių muzikantų, kurie specializuojasi atlikti senąją muziką ir mielai prisideda prie mūsų ansamblio. Taip pat mūsų šešetukas kartais bendradarbiauja su vietiniais ansambliais – tai taip pat nuostabi patirtis.

 

Kalbant apie muzikos atlikimą, ką labiausiai vertinate?

Dainavimą ir grojimą iš tiesų drauge, kažko ypatingo kūrimą ir dalinimąsi tuo su klausytojais!

 

Esate sakęs, jog šiais laikais muzikantams labai reikalingi kolegos ir draugai, puoselėjantys panašius meninius tikslus. Kokią įtaką Jums, kaip muzikantui ir kompozitoriui, daro kolegos iš „Profeti della Quinta“?

Džiaugiuosi turėdamas nuostabius kolegas, kurie iš tiesų myli muziką ir rūpinasi kokybišku jos atlikimu. Kai komponuoju, turiu privilegiją kurti muziką konkretiems dainininkams ir taip išnaudoti visus jų privalumus.

 

„Profeti della Quinta“ atlieka ir Jūsų sukurtas kompozicijas. Ar yra skirtumas atliekant savo muziką ir senųjų epochų kompozitorių kūrybą?

Kai atliekame istorines kompozicijas, kiek išgalėdami stengiamės jas suprasti, tačiau niekada iki galo nežinome, kaip jos turi būti atliekamos. Kai atliekame mano kūrybą, žinome kiekvienos natos prasmę – tai ir yra pagrindinis skirtumas. Tiesą sakant, kartais pasvarstome, kaip bendradarbiavo ir jautėsi anksčiau kūrę kompozitoriai ir muzikantai, atlikę savo laiko kūrėjų kompozicijas.

 

Ansamblis išleido aštuonias kompaktines plokšteles. Kaip, palyginus įrašus, galima matyti „Profeti della Quinta“ augimą?

Pradėjome įrašinėti pačioje kūrybinio kelio pradžioje. Žvelgiant retrospektyviai, be abejo, dabar viską darytume kitaip, tačiau kai esi jaunas, reikia išnaudoti tau suteikiamas galimybes. Įrašų industrija šiais laikais išgyvena milžiniškus pokyčius ir nėra aišku, kur link viskas pasisuks ateityje. Kitą mėnesį ansamblis išleis naujos kompozicijos įrašą, bet jis bus įdėtas Youtube. Manau, ateityje mūsų įrašai gyvuos tokiu pavidalu.

 

Šį pavasarį Lietuvoje koncertuosite dukart – Vilniuje ir Biržuose. Ar tai pirmoji Jūsų viešnagė Lietuvoje? Kokie įspūdžiai?

Tai mūsų pirmasis kartas ir mes nekantraujame apsilankyti Lietuvoje! Iš tiesų mano senelis yra kilęs iš Vilniaus, taigi nekantrauju pamatyti namą, kuriame jis užaugo. Koncertams esame parengę kelias skirtingas programas ir tikimės, jog jos bus mielai priimtos klausytojų.

 

Dėkoju už pokalbį!

 

Kalbino ir parengė Ona Jarmalavičiūtė

„Profeti della Quinta“. Mel et Lac nuotr.
„Profeti della Quinta“. Mel et Lac nuotr.
„Profeti della Quinta“. Mel et Lac nuotr.
„Profeti della Quinta“. Mel et Lac nuotr.