7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos nacionalinė filharmonija informuoja apie kurių koncertų atlikėjų pasikeitimą

LNF inf.
Nr. 9 (1330), 2020-03-06
Muzika Anonsai
Lietuvos kamerinis orkestras. LNF archyvo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras. LNF archyvo nuotr.

Dėmesio, keičiasi solistas! Susirgus Romanui Kimui jį keičia smuikininkas Borisas Brovtsynas. Detali šiek tiek pasikeitusi koncerto programa bus paskelbta koncerto metu:

Kovo 4 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje

Orkestro muzikos koncertas „Užburiantis virtuoziškumas“

LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS

Solistas BORIS BROVTSYN (smuikas)

Dirigentas ROBERTAS ŠERVENIKAS

Programoje – Johann Sebastian Bach, Giuseppe Tartini, Luigi Boccherini ir kt.

Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Lietuvos nacionalinės premijos laureato Roberto Šerveniko, muzikuos su smuikininku Borisu Brovtsynu. Daugiau apie smuikininką: borisbrovtsyn.com.

Anksčiau skelbta programa šiek tiek keisis. Detali programa bus paskelbta koncerto metu.

Bilietai – 10, 15, 20, 30 Eur

 

Kovo 7 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje

Orkestro muzikos koncertas „Didieji vokiečių romantikai“

LIETUVOS NACIONALINIS SIMFONINIS ORKESTRAS

Solistas KIAN SOLTANI (violončelė)

Dirigentė GIEDRĖ ŠLEKYTĖ

Programa:  RICHARD WAGNER – Preliudas (įžanga) ir „Izoldos mirtis“ iš operos „Tristanas ir Izolda“; ROBERT SCHUMANN – Koncertas violončelei ir orkestrui a-moll, op. 129; JOHANNES BRAHMS – Simfonija Nr. 4 e-moll, op. 98

Šio koncerto neabejotina pažiba – jaunosios kartos lietuvių dirigentė Giedrė Šlekytė, 2016–2017 m. pakviesta eiti Klagenfurto miesto teatro orkestro pirmosios kapelmeisterės pareigas. Tuo metu dar nė trisdešimties neturinti dirigentė užsienio spaudoje buvo pristatoma taip: „Baltijos šalys nepaliauja mūsų stebinti išskirtinomis ir ryškiomis meninėmis asmenybėmis!“ Su dirigente šįvakar muzikuoja violončelininkas Kianas Soltani iš Irano, apie jį įtakingasis „The Washington Post“ yra vaizdingai rašęs: „Jo violončelė skleidžia turtingą ir sodrų karamelės aromatą, o jis pats griežia taip lengvai ir šiltai, kad orkestras seka paskui tarsi aureolė aplink žvakės liepsną.“ Kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru šie muzikai pristato Roberto Schumanno Koncertą violončelei. Tai kūrinys, parašytas 1850 m. ir priklausantis vėlyvajam Schumanno kūrybos laikotarpiui. Lemtinga nervų liga jau buvo pasireiškusi, todėl kompozitorius ištisas savaites negalėjo kurti, o kai jautėsi geriau, dirbo karštligiškai. Per šešias dienas jis sukūrė Koncerto eskizus, dar po aštuonių dienų partitūra buvo baigta. Svarbi vieta šiame kūrinyje tenka solistui – pagrindinė įtampa glūdi violončelės „vidiniame monologe“. Greta šios kompozicijos – jausminga ir beribės aistros kupina Richardo Wagnerio operos „Tristanas ir Izolda“ muzika bei Johanneso Brahmso paskutinioji, Ketvirtoji simfonija, vienas didingiausių šio kompozitoriaus kūrinių, kuriame savitai dera bemaž antikinis grožis ir rūsčios gyvenimo tikrovės atspindžiai.

Bilietai – 10, 15, 20, 30 Eur

 

Kovo 8 d., sekmadienį, 12 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje

Koncertas visai šeimai „Varpų magija“

Rankinių varpų ansamblis ARSIS

Meno vadovas ir dirigentas Aivar Mäe

Programoje „Nuo Bacho iki Pärto“ – Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Piotr Čaikovskij, Fryderyk Chopin, Heino Eller, Tõnu Kõrvits, Arvo Pärt ir kiti

Jau ne kartą Nacionalinėje filharmonijoje viešėję ir vėl laukiami svečiai rankinių varpų ansamblis „Arsis“ iš Estijos. Šie varpininkai daugiau nei šimtu varpų groja įvairią muziką – ir populiarių klasikinių kūrinių aranžuotes, ir originalias kompozicijas.

Šis estų kolektyvas, įkurtas ir vadovaujamas Aivaro Mäe (taip pat jis yra operos ir baleto teatro „Estonia“ generalinis direktorius), gyvuoja daugiau kaip 20 metų. Ansamblio nariai groja įspūdinga varpų kolekcija, pagaminta JAV. Be pagrindinės atlikėjų grupės, įkurti ir „Arsis“ jaunimo ansambliai bei varpininkų mokyklos Taline ir Tartu.

„Arsis“ gastroliuoja visame pasaulyje: daugelyje Europos šalių, taip pat Kanadoje, JAV, Pietų Afrikoje, Kinijoje, Libane. Ansamblis dalyvavo daugelyje muzikos festivalių, tarp jų – Otavos kamerinės muzikos Kanadoje, Šlėzvigo-Holšteino Vokietijoje, „Probaltica“ Lenkijoje, Baltijos muzikos festivalyje Kinijoje, Al Bustano Libane ir kituose.

Bilietai – 6, 8, 10 Eur

 

Kovo 8 d., sekmadienį, 16 val. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje

Kamerinės muzikos koncertas „68 Min. M.“

Ansamblis MUSICA HUMANA

Solistai:

MYKOLAS BAZARAS (bosas), MOTIEJUS BAZARAS (klavišiniai), BENEDIKTAS BAZARAS (mušamieji)

Programoje – Wolfgang Amadeus Mozart ir improvizacijos

Šiame koncerte su ansambliu „Musica humana“ pasirodys muzikinės dinastijos atstovai – broliai Motiejus, Mykolas ir Benediktas Bazarai. Tai bus kiek neįprastas filharmonijos koncertas – girdėsime daug Wolfgango Amadeus Mozarto ir daug improvizacijų!

Visi trys broliai yra pianistai, tačiau jiems nesvetimos įvairiausios muzikinės veiklos sritys. Motiejus Bazaras, plėsdamas savo muzikinių interesų ratą kaip plataus profilio pianistas klavišininkas, nuolat groja džiazo, roko ir kitokių stilių grupėse, dalyvauja festivaliuose ir muzikiniuose projektuose, užsiima aranžavimu bei kompozicija. Prie įvairių kūrybinių idėjų plėtotės bei įgyvendinimo prisideda ir puiki komanda – broliai multiinstrumentininkai Mykolas ir Benediktas. Nuo mažens supamas muzikuojančių tėvų ir brolių, Mykolas neatsispyrė pagundai išbandyti ir kitų instrumentų – bosinės gitaros ir kontraboso – teikiamas galimybes. Benediktas ne kartą pelnė laureato diplomus įvairiuose konkursuose. Dar viena reikšminga jo veikla – fortepijonų derinimas ir restauravimas. Visi broliai aktyviai dalyvauja kolektyvų „Broliai Bazarai“, „Bazarai JazzTrain“ veikloje.

O ką slepia paslaptingas koncerto pavadinimas „68 Min. M.“? Programos sumanytojas, ansamblio „Musica humana“ vadovas Robertas Beinaris sako, kad raidė M turi daug galimybių – gal tai 68 minutės muzikos, gal Mozarto, o gal net – moterims? Juk tai kovo 8-osios popietė!

Bilietai – 8, 10 Eur

 

Dėmesio, keičiasi dirigentas! Kinų maestro Zhangas Guoyongas neatvyks, o prie dirigento pulto stos Vilmantas Kaliūnas. Programa nesikeičia:

Kovo 14 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje

Orkestro muzikos koncertas „Nuo Bacho iki Glasso“

LIETUVOS NACIONALINIS SIMFONINIS ORKESTRAS

Solistas SERGEJ KRYLOV (smuikas)

Dirigentas VILMANTAS KALIŪNAS

Programa:

JOHANN SEBASTIAN BACH – Pasakalija ir fuga c-moll (Leopoldo Stokowskio orkestruotė)

PHILIP GLASS – Koncertas smuikui Nr. 1

SERGEJ RACHMANINOV – Simfonija Nr. 3 a-moll, op. 44

Su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru muzikuoja kito LNF kolektyvo – Lietuvos kamerinio orkestro meno vadovas ir dirigentas Sergejus Krylovas, šįvakar pasirodantis smuikininko solo amplua ir pasirinkęs gana originalų šiuolaikinį kūrinį – amerikiečių minimalisto, Lietuvoje pastaruoju metu dažnai viešinčio ir lietuviškų šaknų turinčio kompozitoriaus Philipo Glasso Pirmąjį koncertą smuikui. Šį kūrinį rašydamas P. Glassas nepaliaujamai galvojo apie savo garbaus amžiaus tėvą, palikusį pasaulį dar prieš šešiolika metų. „Rašydamas šį kūrinį 1987 metais, vis galvojau – noriu sukurti tokią muziką, kuri patiktų mano tėčiui. [...] Jis buvo iš tų sumanių vyrukų, kurie net ir neturėdami jokio muzikinio išsilavinimo yra pagrindiniai koncertų salių lankytojai.“ Ilgainiui Koncertas smuikui tapo vienu populiariausių amerikiečių kūrėjo opusų.

Šį vakarą prie dirigento pulto stoja Vilmantas Kaliūnas. Su filharmonijos orkestru dirigentas atliks barokiškai išdailintą Johanno Sebastiano Bacho Pasakalijos ir fugos c-moll versiją orkestrui (kurią 1922 m. parengė legendinis batutos meistras Leopoldas Stokowskis) bei monumentalią rusų kompozitoriaus Sergejaus Rachmaninovo Trečiąją simfoniją. Tai priešpaskutinis S. Rachmaninovo kūrinys, itin ryškiai atskleidžiantis tragiškąjį kompozitoriaus talentą.

Bilietai – 15, 20, 30, 40 Eur

 

Žymos:
LNF inf.,
Lietuvos kamerinis orkestras. LNF archyvo nuotr.
Lietuvos kamerinis orkestras. LNF archyvo nuotr.