7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Džiazuojantis kovas Paliesiaus dvare

Rengėjų inf.
Nr. 8 (1329), 2020-02-28
Muzika Anonsai
Darius Mažintas. Paliesiaus dvaro nuotr.
Darius Mažintas. Paliesiaus dvaro nuotr.

Paliesiaus dvaras, įsikūręs pelkių ir pievų prieglobstyje, kur kiekviena gamtos išdaiga – kaip ant delno, siūlo improvizuojančiu džiazo ritmu su žiupsniu romantikos pasitikti pavasarį.

 

Kovo 8 d. Paliesiaus dvaro koncertų salėje „Pasaga“ viešės pianistas Darius Mažintas. Atlikėjas pristatys programą „Romantizmo transformacijos“, kurioje skambės F. Listo sonata h-moll ir keturios F. Chopino baladės.

 

Darius Mažintas – pianistas, kurio interpretacijos pasižymi savitomis ekspresijos formomis, preciziškumu ir subtilia atlikimo estetika. Įvairių tarptautinių konkursų laureatas solinius rečitalius grojo festivaliuose „Aspen music festival“, „Westchester piano festival“ (JAV), „Somerakademie“(Vokietija), „Holland Music Sessions“ (Olandija). 2011 m. debiutavo žymiojoje Amsterdamo „Concertgebouw“ salėje, vėliau koncertavo Maskvos filharmonijoje su Pavelo Kogano vadovaujamu Maskvos valstybiniu simfoniniu orkestru, Lietuvos kameriniu, Klaipėdos kameriniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestrais, o jo scenos partnerių sąraše – dainininkai Virgilijus Noreika, Rafailas Karpis, Merūnas Vitulskis, saksofonininkas Petras Vyšniauskas, smuikininkas Pierre’as Amoyalis ir kt. Atlikėjas yra įrašęs keletą kompaktinių plokštelių, tarp kurių minėtinos „Laiškai iš praeities. Žydų dainos“ (su Rafailu Karpiu, 2012 m.), autorinė plokštelė (2011 m.), kurią sudaro J. S. Bacho, L. van Bethoveno ir A. Skriabino kūriniai.

 

Kovo 15 d. Paliesiuje lankysis džiazo pianistas ir kompozitorius Egidijus Buožis. Jo repertuaras itin platus – nuo gerai žinomų džiazo standartų iki originalių šiuolaikinio džiazo kompozicijų su be-bop, hard-bop, cool, fusion, etno džiazo ir acid-džiazo elementais. Atlikėjo biografijoje – daugybė solo koncertų, taip pat koncertai su Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu orkestrais, iškiliausiais džiazo atlikėjais ir Lietuvoje, ir užsienyje. Atlikėjas sėkmingai bendradarbiauja su Lietuvos ir pasaulinio garso džiazo žvaigždėmis, tokiomis kaip Petras Vyšniauskas, Vytautas Sondeckis, Al Di Meola, Xavieras Desandre’as Navarre’as, Domingo Patricio ir kt. Šio bendradarbiavimo vaisiai yra kritikų ir klausytojų vertinami muzikos albumai „At First Sight“ (2005), „Spontanica“ (2007), „ONE“ (2011), „Pictures“ (2015), „Labyrinth“ (2019).

 

Kovo 21 d. dvaro koncertų salę užlies įspūdingo džiazo kvarteto „RELA(X“) garsai. Ansamblyje muzikuoja Robertas Beinaris (obojus), Edvardas Kuleševičius (klarnetas), Arkadijus Gotesmanas (mušamieji), Jievaras Jasinskis (trombonas). Į ansamblį susibūrė vieni ryškiausių šių dienų Lietuvos muzikų. Tai unikalias programas rengianti džiazo ir improvizacinės muzikos scenos žvaigždė Arkadijus Gotesmanas, apadovanotas už nuopelnus Lietuvos džiazui bei Birštono džiazo festivalio Didžiuoju prizu (2018); Edvardas Kuleševičius – daugkartinis J. Pakalnio pučiamųjų ir mušamųjų instrumentų konkurso laureatas, su Lietuvos kariuomenės orkestru laimėjęs Grand Prix tarptautiniame pučiamųjų orkestrų čempionate, grojantis įvairiuose ansambliuose kaip „Vilniaus klarnetai“, „Musica humana“ bei kt.; prof. dr. Robertas Beinaris – „Musica Humana“ meno vadovas, įvairių savrbių pučiamųjų instrumentų ir konkursų sumanytojas ir vadovas. Ji yra grojęs su Toskanos, Tirolio Insbrucko, Lvovo, Kijevo, Lietuvos nacionaliniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniais orkestrais, Lietuvos, Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais, Hundisburgo tarptautinės akademijos orkestru, „Kremerata Baltica“, „Camerata Klaipėda“, „Banchetto Musicale“ ir kt., koncertavo beveik visame pasaulyje. Obojininko atliekami kūriniai skamba daugiau kaip dešimtyje kompaktinių plokštelių. Nuo 2014 m. R. Beinaris įtrauktas į „Buffet Group“ (Prancūzija) medinių pučiamųjų instrumentų firmos žymiausių obojininkų sąrašą; trombonininkas, aranžuotojas ir kompozitorius Jievaras Jasinskis. Jis įvairiems orkestrams, grupėms ir LRT muzikiniams projektams aranžavo bei orkestravo virš 1500 dainų ir koncertinių programų. Atlikėjas įkūrė grupę „Reinless“, kolektyvą „Lithuanian JJazz ensemble“, kuriam kartu su kitais kompozitoriais kuria muziką, taip pat sukūrė muziką įvairiems projektams („Istorinis kadras“, „Džiazolendas“ ir kt.), kūrinių ansambliams („No one’s suit“, „Dedikacija Česlovui Milošui“ ir kt.). 2018 m. tapo Kauno bigbendo vyriausiuoju dirigentu ir meno vadovu.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Darius Mažintas. Paliesiaus dvaro nuotr.
Darius Mažintas. Paliesiaus dvaro nuotr.
Egidijus Buožis. Paliesiaus dvaro nuotr.
Egidijus Buožis. Paliesiaus dvaro nuotr.
Kvartetas „Rela(X)“. Organizatorių nuotr.
Kvartetas „Rela(X)“. Organizatorių nuotr.
Paliesius. A. Jakšto nuotr.
Paliesius. A. Jakšto nuotr.