7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Simfoniniai šokiai su David Geringu ir Jurijumi Serovu

LNF inf.
Nr. 3 (1324), 2020-01-24
Muzika Anonsai
David Geringas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
David Geringas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.

Vasario 1 d. Nacionalinės filharmonijos scenoje su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) muzikuos vienas universaliausių dabarties menininkų, Lietuvoje gimęs violončelininkas David Geringas. Prie orkestro dirigento pulto stos rusų dirigentas ir pianistas Jurijus Serovas (Yury Serov). Skambės programa „Simfoniniai šokiai“ – Anatolijaus Šenderovo, Dmitrijaus Šostakovičiaus ir Sergejaus Rachmaninovo kūriniai.

 

Įspūdingą repertuarą nuo baroko iki šiuolaikinių (ir lietuvių autorių) kompozicijų sukaupęs violončelininkas David Geringas neretai yra naujų kūrinių atsiradimo iniciatorius. Apie jį 2016 m. muzikologė Rita Aleknaitė-Bieliauskienė rašė: „Kuo išskirtinis ir didis David Geringas kitų violončelininkų būryje? Jis žavi garso grožiu, tikslinga raiška ir charakteringa artikuliacijų ištara kuriamoje logiškoje kūrinio architektonikoje. Garso atspalvių amplitudė, turtingi niuansai paklūsta kūrinio koncepcijai. Tai, ką intuityviai jaučia jį girdintis klausytojas, nebeskatina analizuoti nei stilistikos, nei kokių specifinių technologinių reikšmių. Kūrinio interpretacija įtikina pačios muzikos galia.“ („Septyni dešimtmečiai su muzika“, 7 meno dienos, 2016-09-30).

 

Koncertui su LNSO D. Geringas neatsitiktinai pasirinko griežti savo draugo, šviesaus atminimo kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo muziką. 2019-ųjų kovą netekome šio vieno žymiausių Lietuvos kompozitorių. Jo kūryba ryškiai išsiskiria savo atviru emocingumu, melodingumu, tvirta kūrinio dramaturgija, saikingai naudojamomis net kartais radikaliausiomis šiuolaikiškomis priemonėmis. Tarp tokių jo kūrinių – baletas „Dezdemona“, išrinktas geriausiu sceniniu kūriniu Lietuvos kompozitorių sąjungos konkurse. Net septynerius metus tai buvo repertuarinis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro spektaklis ir atstovavo Lietuvos baleto menui Varšuvoje ir Rygoje. Prisimenant kompozitorių ir jo emocingą kūrybą, LNSO programoje „Simfoniniai šokiai“ bus atliktas fragmentas iš baleto – Adagio violončelei ir styginiams.

 

Koncerte D. Geringas dar pagrieš Dmitrijaus Šostakovičiaus 1966 m. sukurtą Antrąjį koncertą, kuris neretai vadinamas „simfonija su violončelės solo“, nes pasižymi simfoniniu užmoju ir konfliktiškumu, o ir violončelės partija nėra lengva – ją pagriežti gali tik virtuozas.

 

Prie orkestro pulto šį kartą stosiantis rusų dirigentas ir pianistas Jurijus Serovas – Sankt Peterburgo valstybinės N. Rimskio-Korsakovo konservatorijos ugdytinis, vėliau išvykęs studijuoti į Zalcburgą ir Veimarą. Y. Serovas kaip dirigentas, pianistas, ansamblių ar fortepijoninių duetų narys gastroliavo daugiau kaip 30-yje pasaulio šalių, įrašė šešias dešimtis kompaktinių plokštelių Rusijos, Belgijos, Japonijos ir JAV kompanijose. J. Serovas yra Sankt Peterburgo valstybinės N. Rimskio-Korsakovo konservatorijos profesorius, šio miesto valstybinio simfoninio orkestro meno vadovas, Petrozavodsko ir Volgogrado filharmonijų kolektyvų nuolatinis kviestinis dirigentas, eina Sankt Peterburgo muzikos festivalio „Šiaurės gėlės“ meno vadovo pareigas. Greta koncertinės veiklos aktyviai reiškiasi kaip tyrėjas, paskelbė nemažai straipsnių ir esė.

 

Simfoninės muzikos koncerto antroje dalyje maestro Y. Serovo vadovaujamas LNSO pagrieš paskutinę rusų kompozitoriaus Sergejaus Rachmaninovo kompoziciją, apibendrinusią visą jo kūrybą, – „Simfoninius šokius“, op. 45. Ciklas daugiausia buvo kuriamas Honeymanų vasaros rezidencijoje Niujorko valstijos Kenterporto kaimelyje. Pirminė autoriaus pasirinkta kūrinio antraštė buvo „Fantastiniai šokiai“, o trijų dalių pavadinimai – „Vidurdienis“, „Sutemos“ ir „Vidurnaktis“, vėliau dalims paliktos tempų nuorodos. „Simfoniniuose šokiuose“ atsiskleidžia tipiški Rachmaninovo vėlyvojo stiliaus bruožai: anksčiau jam nebūdinga, neįprasta ir nepastovi harmonija, aktyvi, gal net skubota ritmika, beveik prokofjeviškas kraštinių dalių groteskas ir atida instrumentų tembrams (antai pirmame šokyje išskleidžiamos altinio saksofono galimybės). Kūrinyje girdėti kitų kompozitorių muzikos reminiscencijų bei ankstesnių Rachmaninovo opusų citatų.

 

LNSO, violončelininko David Geringo ir dirigento Jurijaus Serovo koncertas „Simfoniniai šokiai“ vyks vasario 1 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Beje, kaip pianistą J. Serovą su vokaliste Mila Shkirtil išgirsime vasario 2 d. 16 val. kamerinės muzikos koncerte Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, kur svečiai atliks programą „Kvietimas į kelionę“ („L’invitation au voyage“).

Žymos:
LNF inf.,
David Geringas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
David Geringas ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.