7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vaclovo Augustino Šimtmečio mišios Lietuvos laisvės gynėjų dienai

Rengėjų inf.
Nr. 42 (1321), 2019-12-20
Muzika Anonsai

2020 m. sausio 12 d. 19 val. Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje vyks renginys, skirtas Lietuvos laisvės gynėjų dienai paminėti „In memoriam Sausio 13-osios aukoms“.

 

Bus atliktos Vaclovo Augustino Šimtmečio mišios ,,Missa pro centesimo anno restitutionis Lituaniae“ (2018) – stambios formos, septynių dalių vokalinė-instrumentinė kompozicija, tradiciniais mišių tekstais mišriam chorui, styginių orkestrui, dvejoms solistėms, skaitovui ir fonogramai. Ši kompozicija, muzikine prasme nuosaiki, išvengianti kraštutinių raiškos priemonių, skambesiu paliečianti ir mėgėją, ir profesionalą.

 

Kompozitorius nedaugžodžiaudamas apie naująją partitūrą sako: „Tradicija rašyti mišias įvairioms svarbioms istorinėms datoms ar įvykiams paminėti Europos muzikos istorijoje gyva jau keli šimtmečiai. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad šiemet, minint valstybės atkūrimo šimtmetį, tokia pareiga ir privilegija teko ir man. Kas man yra Tėvynė? Kai pagalvoju apie tai, iš atminties išnyra, lyg akmenyje iškaltos, psalmės eilutės:

 

Tebūnie taika tavo bokštuos.

Tavo rūmai teklesti.

Tebūnie čia gerovė.

Jeigu Viešpats nestato namų, veltui triūsia statytojai.

Jeigu Viešpats nesaugo miesto, veltui budi sargyba.“

 

Labai tikiuosi, kad mano kūrinys sutelks klausytojus ne tik stipriam estetiniam išgyvenimui, bet ir nuoširdžiai maldai už Tėvynę“.

 

Nors muzikine prasme kompozitorius lieka ištikimas sau – kompozicija nuosaiki, išvengianti kraštutinių raiškos priemonių, skambesiu paliečianti ir mėgėją ir profesionalą. Klausytojai turės galimybę išgirsti mišias ir panirti į maldą, kurioje išsitrins riba tarp rituališkumo ir koncertiškumo.

 

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio mišias „Missa pro centesimo anno restitutionis Lituaniae“ atliks Vilniaus miesto savivaldybės kamerinis choras „Jauna muzika“ (meno vadovas Vaclovas Augustinas), Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas Modestas Barkauskas), choras „Adoramus“ (meno vadovas ir dirigentas Imantas Šimkus), solistės Ieva Skorubskaitė ir Ieva Gaidamavičiūtė (sopranai). Diriguos Modestas Barkauskas.

 

Įėjimas laisvas.

Žymos:
Rengėjų inf.,