7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šv. Kalėdos su J.S. Bacho vargonų duetais

Rengėjų inf.
Nr. 42 (1321), 2019-12-20
Muzika Anonsai
Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir  Vidas Pinkevičius
Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir  Vidas Pinkevičius

Šeštadienį, gruodžio 21 d. 18 val. Vilniaus universiteto vargonininkai dr. Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir dr. Vidas Pinkevičius VU Šv. Jonų bažnyčioje kviečia pasitikti Šv. Kalėdas su Johanno Sebastiano Bacho vargonų duetais.

 

Šiuo koncertu vargonininkai siekia klausytojams suteikti progą pasimėgauti nemirtingais didžiojo muziko kūrybos perlais.

 

Kaip pasakojo Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė, jai labiausiai iš šios programos patinka arija “Schlafe, mein Liebster” iš Kalėdų oratorijos, BWV 248.

 

„Grojant šią ariją iš galvos neišeina mūsų Pinkio ir Spaikio internetiniam komiksų konkursui visai neseniai sukurtas darbas, kurį nupiešė talentinga menininkė Leysa Flores iš Australijos. Ten paršelis Pinkis koncerte turi groti būtent šią ariją, bet ežiukas Spaikis ruošdamas programėlę supainiojo tekstą. Vietoj “„Schlafe, mein liebster“ (vok. „Miegok, mano mielasis“), ežiukas parašė „Schlafe, mein Lobster“ („Lobster“ – angl. omaras). Klausytojų gyvūnėlių tarpe kilo sąmyšis, nes jie įsivaizdavo mergelę Mariją su ryškiai raudonu omaru ant rankų,“ – mintimis dalinosi humoro nestokojanti menininkė, kuri šiame koncerte taip pat vargonuos daugelio vargonininkų mėgstamus Bacho Advento laikotarpiui skirtus choralinius preliudus „Nun komm, der Heiden Heiland“, BWV 659 ir „Wachet auf, ruft uns die Stimme“, BWV 645.

 

Pasak Vido Pinkevičiaus, šiuo metu jam didžiausią malonumą teikia choras iš kantatos „Wachet auf, ruft uns die Stimme“, BWV 140, kurį jis pats ir aranžavo vargonų duetui.

 

„Mintis parengti šią kantatos dalį groti dviems vargonininkams sėdintiems ant vieno suolo kilo jau seniai, nes mums tai yra mylimiausia Bacho kantata. Tačiau teko daug paplušėti, sukant galvą, kuriuos balsus būtų verta palikti, kuriuos – pakeisti, o kuriuos – praleisti. Praktiškai reikėtų dar bent trečio žmogaus, norint viską pagroti vienu instrumentu. Tam tikslui reikėtų penkių manualų vargonų.“ – pasakojo vargonininkas, kuris klausytojams taip pat siūlys pasimėgauti dar dviem „Nun komm, der Heiden Heiland“ choraliniais preliudais iš 18 didžiųjų (Leipcigo) choralų rinkinio.

 

Daugelyje šalių koncertuojantys vargonininkai, autoriai ir tinklaraštininkai dr. Vidas Pinkevičius ir dr. Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė yra Vargonavimo paslapčių tinklaraščio, podkasto ir mokymo svetainės, skirtos tūkstančiams vargonininkų iš 89 šalių, kūrėjai. Jie taip pat yra Vilniaus universiteto vargonininkai ir vadovauja universiteto vargonų studijai „Unda Maris“. Kai negroja vargonais, jie mėgsta piešti komiksus apie paršelio Pinkio ir ežiuko Spaikio bei jų draugų nuotykius.

 

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą video ekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.organduo.lt/lt

Žymos:
Rengėjų inf.,
Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir  Vidas Pinkevičius
Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir  Vidas Pinkevičius