7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LVSO šventiniuose koncertuose – solistai iš Niujorko „Metropolitan“

LVSO inf.
Nr. 42 (1321), 2019-12-20
Muzika Anonsai
LVSO archyvo nuotr.
LVSO archyvo nuotr.

Kaip ir kasmet gruodžio 26–31 d. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, pakvies į šventinių koncertų savaitę, kurios metu Vilniaus kongresų rūmuose skambės keturi įspūdingi koncertai. Kol į šventinius koncertus graibstomi paskutiniai bilietai, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ragina nenusiminti jų negavusiems – jau prasidėjo bilietų prekyba į kito pusmečio koncertus.

 

Antrąją Kalėdų dieną Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras kviečia švęsti kartu su geriausiais Lietuvoje roko atlikėjais Povilu Meškėla, Česlovu Gabaliu, Jeronimu Miliumi ir vienu sėkmingiausių visų laikų savo projektų „Roko baladės“. „Roko baladžių“ gerbėjų ratas kasmet auga – projektas pritraukia ir roko, ir simfoninės muzikos mylėtojus. Talentu ir ypatinga charizma apdovanoti vokalistai P. Meškėla, Č. Gabalis ir J. Milius gruodžio 26 d. kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu G. Rinkevičiaus, atliks garsiausius roko klasikos hitus. Koncerte skambės „Depeche Mode“, „Queen“, „Pink Floyd“, Billy Idol ir kitų atlikėjų kūriniai.

 

Gruodžio 28 d. Vilniaus kongresų rūmuose skambės vienos žymiausių ir dažniausiai atliekamų operų pasaulyje, legendinio amerikiečių kompozitoriaus G. Gershwino „Porgis ir Besė“ gražiausi fragmentai. Šį vakarą Besės partiją atliks žymus amerikiečių sopranas Laquita Mitchell. Didžiausiose JAV operose dainuojanti atlikėja yra vertinama už „balso tembro grynumą bei gyvą, ryškų teatrališkumą“ („Opera News“). Atlikėja yra pelniusi ne vieną tarptautinį apdovanojimą, tarp kurių – ir 2004 m. laimėtas Niujorko „Metropolitan“ operos Nacionalinės Tarybos didysis prizas. L. Mitchell partneris scenoje šį vakarą – baritonas Musa Ngqungwana, kurio turtingą, žėrintį balso skambesį ir elegantišką legato gyrė dienraštis „The New York Times“. Iš Pietų Afrikos kilęs solistas kuria vaidmenis Los Andželo, Dalaso, Pitsburgo, Jutos, Filadelfijos operose, taip pat Norvegijos ir Anglijos nacionalinių operų scenose.

 

Gruodžio 30 d. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir maestro Gintaras Rinkevičius pristatys unikalų turkų kilmės britų kompozitoriaus Tolga Kashifo kūrinį „The Queen Symphony“, sujungiantį legendinės grupės „Queen“ kūrybą ir simfoninę muziką. Pasak legendinio grupės „Queen“ gitaristo Briano May, „The Queen Symphony“ – tai žmogaus su nauju požiūriu ir unikaliu mąstymu darbas. „Aš įsitikinęs, kad šis kūrinys, kaip ir kiti dalykai, susiję su „Queen“, gali sukelti ir neigiamą reakciją. Jis laužo daugumą simfoninės formos taisyklių. Bet aš taip pat įsitikinęs, kad ši simfonija taps nemirtingu orkestrų repertuaro favoritu, nes visada surinks pilnas koncertų sales“, – sako B. May.

 

Nors simfonijos muzikiniam audiniui naudojamos garsiausios grupės dainos, kai kurias iš jų bus sunku atpažinti net didžiausiems „Queen“ muzikos gerbėjams. „Visi, kurie tikisi išgirsti tiesiog aranžuotas „Queen“ dainas, bus mažų mažiausiai šokiruoti“, – po pirmųjų simfonijos perklausų teigė grupės „Queen“ gitaristas B. May.

 

Šiandien „The Queen Symphony“ atliekama visame pasaulyje, jos įrašas išlieka vienu populiariausių Europos, JAV, Azijos klasikinės muzikos sąrašuose. „Queen“ teatrališkumas, jausmingumas persunkia simfonijos skambesį, – atrodo, girdime pompastiško Freddy Mercury teatro užkulisius.

 

Naujųjų metų vakarą Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir maestro Gintaras Rinkevičius kviečia į ypatingą Naujametinį gala koncertą. Šventinį vakarą gražiausias operų arijas Vilniaus kongresų rūmų scenoje atliks operos solistai Lauryna Bendžiūnaitė, Ieva Prudnikovaitė, Edgaras Davidovičius ir Vladimiras Prudnikovas. Gilios lietuvių vokalo mokyklos tradicijos lėmė, kad šiandien galime didžiuotis – mūsų operos žvaigždės spindi ne tik Lietuvos, bet ir užsienio operos teatrų scenose. Lauryna Bendžiūnaitė dirba Štutgarto operos teatre, Ieva Prudnikovaitė yra Eseno (Vokietija) Aalto operos teatro solistė, Edgaras Davidovičius dainuoja Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, o vienas žymiausių Lietuvos bosų Vladimiras Prudnikovas yra išugdęs ne vieną žymų operos solistą. Naujametinį vakarą šie puikūs artistai kartu su maestro G. Rinkevičiaus diriguojamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru pristatys specialiai šiam vakarui paruoštą šventinę programą.

 

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro šventiniai koncertai įvyks gruodžio 26–31 d. Vilniaus kongresų rūmuose. Dirigentas Gintaras Rinkevičius. Bilietų galite įsigyti „Tiketos“, „Teatrai.lt“ ir Vilniaus kongresų rūmų kasose.

Žymos:
LVSO inf.,
LVSO archyvo nuotr.
LVSO archyvo nuotr.