7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LMTA simfoninio orkestro turas Latvijoje ir Lietuvoje

LMTA inf.
Nr. 38 (1317), 2019-11-22
Muzika Anonsai
Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras
Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras, diriguojamas orkestro meno vadovo maestro Martyno Staškaus, lapkričio 21-23 d. surengs koncertų turą Lietuvoje ir Latvijoje. Lapkričio 21-ąją orkestras grieš neseniai renovuotoje Molėtų kultūros centro salėje, lapkričio 22 d. – Latvijos Jazepo Vytuolo muzikos akademijoje Rygoje, o lapkričio 23 d. užbaigs koncertų turą namuose, LMTA Didžiojoje salėje Vilniuje. Solidžios apimties programos centre – lietuvių muzikos klasiko Eduardo Balsio (1919-1984) embleminiai kūriniai, jų atlikimą skiriant šiais metais minimam kompozitoriaus šimtmečiui.

 

LMTA simfoninis orkestras taip pat atliks romantinio polėkio kupiną Jeano Sibelijaus Simfoniją Nr. 7 C-dur (1924) bei Rygoje ir Vilniuje – Zitos Bružaitės „Retro koncertą“ fortepijonui ir styginiams (2005). Vakaro solistai – talentingos LMTA studijuojančios smuikininkės Klementina Venciūtė, Agnė Pilkauskaitė, Marija Pranskutė, violončelininkas Deividas Dumčius bei pianistas iš Kosta Rikos David Francisco Salinas Andrade.  

 

LMTA simfoninis orkestras yra nuolat atsinaujinantis kolektyvas, gyvuojantis nuo 1953 metų. Pirmasis jo vadovas buvo prof. Jurgis Fledžinskas, vėliau orkestrui vadovavo tokie Lietuvoje ir tarptautinėje scenoje pripažinti batutos meistrai kaip prof. Juozas Domarkas, prof. Gintaras Rinkevičius, doc. Robertas Šervenikas. Su orkestru dirbo doc. Laurynas Vakaris Lopas. LMTA kolektyvui dirigavo legendiniai Saulius Sondeckis ir Jonas Aleksa, prof. Josephas Wallnigas (Austrija), Olga Geczy ir René Mülleris (Šveicarija), Georgas Maisas (Vokietija), violončelininkas ir dirigentas Davidas Geringas, Modestas Pitrėnas, Modestas Barkauskas ir daugelis kitų žinomų vardų. Nuo 2012 m. LMTA simfoninio orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas yra doc. Martynas Staškus.

 

Anot M. Staškaus: „Diriguoti nuolat besikeičiančiam ir atsinaujinančiam kolektyvui yra didelis iššūkis. LMTA simfoninis orkestras – tai niekada nesibaigiantis procesas, kurio pagrindinis uždavinys yra išugdyti profesionalius orkestro artistus, kurie nebijotų meninių iššūkių rengiant įdomias programas.“

 

LMTA simfoninis orkestras gastroliavo Austrijoje, Danijoje, Ispanijoje, Italijoje, Olandijoje, Šveicarijoje, Rusijoje, Vokietijoje. Dalyvavo tokiuose tarptautiniuose festivaliuose, kaip Uzedomo muzikos festivalis ir „Young Euro Classic“, kur 2002 m. Berlyne su D. Geringu atliko Anatolijaus Šenderovo „Concerto in Do“ premjerą. Orkestro muzikantai griežia Baltijos jaunimo simfoniniame, jungtiniame Baltijos ir Šiaurės šalių, Štutgarto tarptautinės Bacho akademijos orkestruose ir kt.

 

Lapkričio 21–23 d. koncertuose Rygoje, Molėtuose ir Vilniuje LMTA simfoninis orkestras atiduos duoklę šiais metais minimam kompozitoriaus Eduardo Balsio šimtmečiui. Orkestras su solistais grieš trijų skirtingų laikotarpių E. Balsio opusus. Tai – gyvenimo saulėlydyje sukurta poema styginių orkestrui „Jūros atspindžiai“ (1981), jaunatviškos energijos kupinas Pirmasis koncertas smuikui ir orkestrui a-moll (1954) bei du fragmentai iš vieno populiariausių lietuviškų baletų „Eglė žalčių karalienė“ (1960), kuris priklauso laikotarpiui, pasak muzikologės Onos Narbutienės, ženklinusiam kompozitoriaus kelią į brandą ir naują muzikos kalbą.

 

Įdomu, kad tris Koncerto smuikui dalis atliks trys skirtingos smuikininkės – Klementina Venciūtė, Agnė Pilkauskaitė ir Marija Pranskutė. Atliekant „Eglės žalčių karalienės“ fragmentus, Davido Geringo aranžuotus violončelei ir styginių orkestrui, išgirsime violončelininką Deividą Dumčių. O Zitos Bružaitės „Retro koncertą“ fortepijonui ir styginiams (2005) skambins pianistas Davidas Francisco Salinas Andrade iš Kosta Rikos. Visi koncertai nemokami. Koncertų pradžia Molėtuose ir Vilniuje – 18 val.

 

Žymos:
LMTA inf.,
Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras
Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras
Martynas Staškus ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras
Martynas Staškus ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninis orkestras