7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Genialios muzikos koncertas

Kristupas Antanaitis
Nr. 33 (1312), 2019-10-18
Muzika
Nikiolajus Luganskis, Gintaras Rinkevičius ir LVSO. D. Matvejevo nuotr.
Nikiolajus Luganskis, Gintaras Rinkevičius ir LVSO. D. Matvejevo nuotr.

Kai pasaulį išvydo Johannesas Brahmsas ir Antonas Bruckneris, niekas neįtarė, kokie du genijai atkeliavo užkariauti žmonijos. Genijus – labai stiprus žodis. Anot muzikologo Viktoro Gerulaičio, „jeigu Čiurlionis yra genijus, kas tada yra Mozartas?“ Tačiau tiek Bramsą, tiek Brucknerį drąsiai galime vadinti muzikos genijais, nes klausantis jų didingų kompozicijų, atrodo, gyvenime nieko daugiau nebereikia.

Brahmso muzika nėra neįveikiama. Nedideli orkestrai, koncertai, kur solines partijas atlieka fortepijonas ar smuikas, o orkestras akompanuoja ir pan. Tad, kur slypi genialumas? Ogi paklauskime: jei klausytojas ateina į koncertą, kuriame skambės Antrasis koncertas fortepijonui su orkestru, o išgirsta tikrų tikriausią simfoniją, kurioje soluoja kiekviena instrumentų grupė ir fortepijonas net ne visuomet yra solistas, ar tai ne genialu? O Brucknerio muzika geniali savo grandiozinėmis formomis ir turiniu. Milžiniškas orkestras, atskirų grupių solinės partijos, dinamikos, ritmo, metro ir tempų kaita, sudėtinga harmonija. Tai įveikti – sunkus uždavinys ne tik orkestrui ar dirigentui, bet ir klausytojams. Ne veltui Brucknerio simfonijas atlieka tik geriausi pasaulio orkestrai.

Spalio 11-osios vakarą, antrame 31-ojo sezono koncerte Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO), vadovaujamas Gintaro Rinkevičiaus, atliko Brahmso Koncertą fortepijonui Nr. 2 B-dur, op. 83 ir Brucknerio Simfoniją Nr. 1 c-moll. Abu kūrinius sudaro keturios dalys. Keista, tačiau tarp jų galima rasti įdomių sąsajų, netgi panašumų. Tai nėra tradicinis koncertas ar tradicinė simfonija, kurioje dalys būtinai dėliojamos klasikiniu principu. Šie kūriniai turi savitą spalvų koloritą, daro lipimo į kalnus ir visų užklupusių sunkumų įspūdį, perteikia gaivališką pavasario šėlsmą ir niūrią rudens darganą. Parašyti skirtingu metu ir visiškai skirtingo braižo kūrėjų, šie kūriniai ne veltui pateko į to paties koncerto repertuarą.

Vienas žymiausių šių dienų pianistų Nikolajus Luganskis yra užsitikrinęs gerą vardą Vakarų muzikos rinkoje. Laimėjęs ne vieną prestižinį konkursą, keliauja po pasaulį ir stebina klausytojus filosofiniu požiūriu į muziką. Pirštų miklumas, tikslus ritmo išlaikymas, dinamikos kaita ir pastovus kvėpavimas su dirigentu – visa tai apibūdina N. Luganskio muzikavimą.

Maestro G. Rinkevičius dirigavo ekspresyviai ir tuo pačiu labai santūriai. Jis įrodė, koks svarbus dirigento vaidmuo atliekant Brucknerį, kuomet atrodo, jog styginių grupės nusilauš pirštus nuo nesibaigiančių šešioliktinių, o valtornėms pritrūks oro begalinėms sveikosioms natoms, ir tuoj pat viskas pasikeičia – nuotaika, dinamika, emocijos... Dirigentas visa tai valdo, šoka kaip balerina, arba giliai kvėpuoja, akimis rodydamas, kad už kelių taktų mūsų laukia tikras uraganas.

Prieš koncertą publika galėjo klausytis V. Gerulaičio paskaitos apie Brucknerio gyvenimą ir kūrybą. Tai švietėjiška misija, padedanti publikai susipažinti su Brucknerio ir Dmitrijaus Šostakovičiaus simfonijų ciklais. LVSO per keletą metų planuoja atlikti visas šių kompozitorių simfonijas, kas įrodo šio puikaus orkestro brandą įžengus jau į ketvirtąją dešimtį.

Nikiolajus Luganskis, Gintaras Rinkevičius ir LVSO. D. Matvejevo nuotr.
Nikiolajus Luganskis, Gintaras Rinkevičius ir LVSO. D. Matvejevo nuotr.
Nikolajus Luganskis. LVSO nuotr.
Nikolajus Luganskis. LVSO nuotr.
LVSO dirigientas Gintaras Rinkevičius. LVSO nuotr.
LVSO dirigientas Gintaras Rinkevičius. LVSO nuotr.