7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Trimito“ sezono pradžia – su mušamųjų palyda

Paulina Nalivaikaitė
Nr. 28 (1307), 2019-09-13
Muzika Anonsai

Naująjį sezoną žadantis naujų muzikinių teritorijų žvalgymą ir nemažai tarpdisciplininių projektų, valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ rudens kelionę pradeda aktyviai – su mušamųjų palyda. Rugsėjo 24 d. Valdovų rūmuose Vilniuje ir spalio 3 d. Kauno filharmonijoje pirmą kartą Lietuvoje vienoje scenoje susijungs pučiamųjų orkestras ir perkusijos kolektyvas – melomanams jau ne vieną dešimtmetį puikiai žinomas „Giunter Percussion“. Drauge jie surengs koncertą „Drum&Brass“.

 

Nuo 2009 m. „Trimito“ vyriausiojo dirigento poziciją užimantis maestro Ugnius Vaiginis per dešimtmetį smarkiai atnaujino orkestro repertuarą, išplėsdamas jį į šiuolaikinės, sakralinės, džiazo muzikos erdves. Pastaraisiais metais į orkestro vadovo vietą atėjus dr. Antanui Kučinskui, „Trimito“ įvaizdis naujinamas dar intensyviau – gatvės eisenose žygiuojančio orkestro stereotipą griauna vis gausėjantys koncertai su aukščiausio lygio Lietuvos ir užsienio profesionalais.

 

Ir šiemet ne viename koncerte prie „Trimito“ prisijungs žymūs Lietuvos atlikėjai, kurie pučiamųjų įvairovę nuspalvins naujomis kitų instrumentų spalvomis. Pirmoji iš tokių „sąjungų“ – pučiamieji ir perkusija – neįprastais sąskambiais turtingas, bet klasikinės muzikos scenose retas derinys. Atgaivinti naujų skambesių pasiilgusių klausytojų ausis „Trimitas“ ėmėsi pasikvietęs žymiausią Lietuvos perkusijos kolektyvą „Giunter Percussion“, kurio vadovas ir įkūrėjas Pavelas Giunteris net nedvejodamas priėmė pasiūlymą kartu surengti pasirodymą: „šis orkestras man visada siejosi su gera energija, puikia nuotaika. Dar karjeros pradžioje man teko gastroliuoti su „Trimito“ orkestru ir išliko puikūs prisiminimai, todėl, gavę pasiūlymą groti drauge, iškart ėmėme dėlioti programą, kuri derėtų su orkestro atliekama muzika ir leistų atsiskleisti mums.“

 

Pirmą kartą su „Trimitu“ vienoje scenoje grosiantis „Giunter Percussion“ –  jau 24 metus gyvuojantis, pirmasis Lietuvoje perkusijos ansamblis. Jo išskirtinumas ir stiprybė – ne tik per eilę metų nugludintas profesionalumas, bet ir repertuaro lankstumas – kolektyvas groja klasikinę, modernią, liaudies, populiariąją ir džiazo muziką.

 

Žanrinės įvairovės netrūks ir koncerte „Drum&Brass“. Skambės įvairių stilių muzika, kuri stebins pučiamųjų ir mušamųjų sąjungos darna ir skambesių įvairove. Programoje – itin kinematografiškas Davido R. Gillinghamo „Concertino 4 perkusininkams ir pučiamųjų ansambliui“, muzikinė kelionė į Lotynų Ameriką – Marco Fordo „Stubernic Fantasy“, egzotikos dvelksmą pratęsiantis afrikiečių folkloro kūrinys „Wenda Kanawa“ (aranž. „Giunter Percussion“) ir mistiško gamtos reiškinio, Mėnulio vaivorykštės, muzikinis „atvaizdas“ – Nathano Daughtrey kompozicija „Black Rainbow“. Viena didžiausių koncerto intrigų – pasaulinė premjera: klausytojai išgirs lietuvių kompozitoriaus Lino Rimšos naują, specialiai „Giunter Percussion“ parašytą kūrinį „March&Drum“. Savo kūrybines sferas nuo muzikos teatrui, kinui, videoinstaliacijoms iki popmuzikos aprėpiantis kūrėjas savo muzikoje mėgsta laužyti dogmas ir peržengti žanrų ribas, tad ir šį kartą galime tikėtis gaivaus rezultato.

 

Bilietus platina bilietai.lt ir Kauno valstybinė filharmonija.

 

Koncertas „Drum&Brass“: „Giunter Percussion“ ir „Trimitas“

 

Rugsėjo 24 d. antradienį, 19 val. Valdovų rūmuose, Renginių salėje, Katedros a. 4, Vilniuje

Spalio 3 d. ketvirtadienį, 19 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje, E. Ožeškienės g. 12, Kaune

Programa:

DAVID R. GILLINGHAM – „Concertino“  

MARK FORD – „Stubernic Fantasy“

Afrikos folkloras „Wenda Kanawa“

NATHAN DAUGHTERY – „Black Rainbow“             

LINAS RIMŠA – „March&Drum“

Dirigentas Ugnius Vaiginis