7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ray Charleso ir Stevieʼo Wonderio aidas

Įspūdžiai iš Vilniaus festivalio pradžios koncerto su Madeline Bell ir „Concertgebouw“ džiazo orkestru

Algirdas Klova
Nr. 23 (1302), 2019-06-07
Muzika
„Concertgebouw“ džiazo orkestras. D. Matvejevo nuotr.
„Concertgebouw“ džiazo orkestras. D. Matvejevo nuotr.

Kai kurie Vilniaus festivaliai baigdavosi džiazo koncertu, kai kuriuose šios muzikos išvis nebūdavo. Na, o šiemet džiazu festivalis net prasidėjo. Birželio 3-iąją festivalio atidarymo koncerte pasirodė „Concertgebouw“ džiazo orkestras iš Nyderlandų, dainininkė Madeline Bell iš JAV ir mūsų saksofonininkas Kęstutis Vaiginis. Jis, deja, tegavo pagroti pirmoje koncerto dalyje ir tik vieną kompoziciją su orkestru ir savo buvusiu mokytoju Jasperu Blomu, kurį, atrodo, jau stiprokai pranoko. Na ir koncerto pabaigoje dar išgirdome Kęstučio pagrotą vieną kompoziciją. Nors programos pagrindą sudarė Ray Charleso ir Stevieʼo Wonderio dainos, o jas dainavo ryški šios muzikos atlikėja, labai teatrališka, išraiškinga ir impulsyvi Madeline Bell, koncerte turėjo skambėti ir originalios orkestro narių kompozicijos. Orkestrantai yra ne tik puikūs muzikantai, bet ir patys kompozitoriai bei aranžuotojai, todėl koncertas žadėjo būti labai įdomus. Gaila, kad jų kūrinių buvo vos pora. Skelbta programa buvo gerokai pakeista. Pirmoje dalyje po dviejų orkestro atliktų instrumentinių kompozicijų, kurių viena – Martijno van Itersono (jis orkestre groja gitara) „Shortcut“ („Trumpiausias kelias“), Madeline Bell atliko Ray Charleso kadaise sukurtas arba tik dainuotas dainas. Puiki muzika, tačiau man nuo vaikystės vis dar skamba legendinio atlikėjo balsas ir nežinau, ar moteriškoji interpretacija gali jam prilygti. Ne veltui aklasis dainininkas ir pianistas Ray Charlesas buvo vadinamas soul genijumi ir netgi „tėvu“. Jis puikiai jungė džiazo improvizacijas ir grojimo būdus su rhythm&blues pulsacija ir gospelo emocingumu, dermėmis, nuo 1960-ųjų pradėjo groti, dainuoti ir kantri bei popmuziką.

 

M. Bell amžius jau gana solidus, tad antroje koncerto dalyje pastebėjau nemažą nuovargį. Po pertraukos suskambo jos atliekami, kadaise Stevie’o Wonderio dainuoti ar jo sukurti kūriniai. Beje, S. Wonderis taip pat geriausiai žinomas kaip soul stiliaus dainininkas, dainų kūrėjas, įrašų prodiuseris, vaikystėje garsėjo kaip vunderkindas, beje, dar kūdikystėje apako, o vos 11 metų pasirašė sutartį su „Motown“ įrašų kompanija. S. Wonderis laikomas vienu sėkmingiausių ir žinomiausių XX a. muzikos atlikėjų. Daugiau nei 30 jo įrašytų dainų yra patekę į JAV populiariausių dainų dešimtuką, jis yra gavęs 25 „Grammy“ apdovanojimus (čia jis pirmauja kaip daugiausiai apdovanojimų gavęs atlikėjas vyras), visame pasaulyje yra pardavęs per 100 milijonų įrašų. Dabar jau, XXI a., atlikėjas pasirodo itin retomis progomis.

 

M. Bell išties yra gera soul ir gospelo atlikėja, bet džiazo dainininke jos pavadinti negalėčiau, nes per visą koncertą neišgirdau nė vienos jos improvizacijos. Ji tiesiog dainavo įprasto repertuaro dainas, tokiu būdu atiduodama pagarbą savo dievaičiams. Kadaise ji yra dainavusi su S. Wonderiu, Joe Cockeriu, Cliffu Richardu, Tomu Jonesu, Eltonu Johnu, Ericu Claptonu ir daugeliu kitų. Daugiau nei prieš penkiolika metų M. Bell ir „Concertgebouw“ džiazo orkestras surengė grandiozinį projektą „Ray Charles Tour“ Nyderlandų ir Belgijos kino teatruose, kur buvo pristatomas kino filmas „Ray“ apie legendinį R. Charlesą. Žiūrovai gyvai išgirdo ir pamatė geriausią Nyderlandų džiazo orkestrą ir Madeline Bell, atliekančius naujai aranžuotas R. Charleso dainas, ekrane prabėgus jo nuostabaus gyvenimo kadrams. Manau, kad tai ir buvo šios pas mus skambėjusios programos pagrindas.

 

Apie „Concertgebouw“ džiazo orkestrą galiu pasakyti daug gražių žodžių. Tai yra geras, klasikinis bigbendas, turintis stiprią saksofonų grupę, kurių kiekvienas gali soluoti. Trimito solo girdėjome tik du, gal tris, o trombonas solavo vos kartą, nors bendros tutti vietos buvo sodrios ir gražios. Ar tai reiškia, kad orkestro vadovai labai mėgsta saksofonus, ar šio instrumento muzikantai čia stipriausi? Beje, kolektyvas turi puikų pianistą Peterį Beetsą ir gerą, išradingą gitaristą Martijną van Itersoną. „Concertgebouw“ džiazo orkestras sukurtas 1996 m. iš profesionalių muzikantų. Savo meistriškumu ir patraukliomis programomis orkestras užburia įvairaus amžiaus auditoriją, grodamas kompozicijas nuo Duke’o Ellingtono iki įvairiausių džiazo, funk, soul ir rhythm&blues kompozicijų. Kolektyvas bendradarbiavo su tokiais ryškiais muzikais kaip Chickas Corea, Branfordas Marsalis, Tootsas Thielemansas, Roy Hargrove’as, Christianas Scottas ir daugybė kitų, grojo jaukiose kamerinėse salėse, klubuose, festivaliuose įvairiose pasaulio šalyse.

 

Šio koncerto programai dirigavo pianistas, dirigentas ir aranžuotojas Robas Horstingas. Jis ne tik dalyvauja projektuose su įvairiais kolektyvais, bet ir yra rašęs bei aranžavęs kūrinių tokioms žvaigždėms kaip Ch. Corea ar „Deep Purple“. Nuo 2002 m. jis yra „Dual City Concert Band“ muzikos vadovas. Man labai patiko jo protingas ir tikslus, neperdėtas dirigavimas. Šiame koncerte skambėjo daugiausia jo aranžuotės. „Concertgebouw“ džiazo orkestras yra pelnęs daugybę prizų, išleidęs pripažintų albumų, užima svarbią vietą dabarties Olandijos kultūroje, bendradarbiaudamas su nacionalinėmis ir vietos valdžios institucijomis entuziastingai skleidžia džiazo meną plačiajai visuomenei. Orkestro meno vadovas – saksofonininkas ir klarnetininkas Juanas Martinezas.

 

Nežinau, ar koncertų salė „Compensa“ yra pati geriausia vieta tokiai muzikai, bet šiuo metu turbūt būtų sunku rasti ką nors geresnio. Gaila, kad žmonių šį kartą tikrai nebuvo sausakimša, nors džiazas turi savo publiką. O gal čia kalta išankstinė nuomonė?

„Concertgebouw“ džiazo orkestras. D. Matvejevo nuotr.
„Concertgebouw“ džiazo orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Madeline Bell. D. Matvejevo nuotr.
Madeline Bell. D. Matvejevo nuotr.
Kęstutis Vaiginis ir Jasperas Blomas. D. Matvejevo nuotr.
Kęstutis Vaiginis ir Jasperas Blomas. D. Matvejevo nuotr.
Madeline Bell. D. Matvejevo nuotr.
Madeline Bell. D. Matvejevo nuotr.
Madeline Bell ir Kęstutis Vaiginis. D. Matvejevo nuotr.
Madeline Bell ir Kęstutis Vaiginis. D. Matvejevo nuotr.
Martijn van Iterson. D. Matvejevo nuotr.
Martijn van Iterson. D. Matvejevo nuotr.
Madeline Bell. D. Matvejevo nuotr.
Madeline Bell. D. Matvejevo nuotr.
„Concertgebouw“ džiazo orkestras. D. Matvejevo nuotr.
„Concertgebouw“ džiazo orkestras. D. Matvejevo nuotr.