7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuva tarp „Tautinės giesmės“ ir „Odės džiaugsmui“

Rasa Murauskaitė
Nr. 10 (1289), 2019-03-08
Muzika Anonsai

Lietuva tarp „Tautinės giesmės“ ir „Odės džiaugsmui“ – taip pavadintas tarptautinis forumas, skirtas tapatybės problematikai skirtingais rakursais aptarti. Kovo 16 d. 14 val. forume, kuriame simboliniais atspirties taškais pasirinkti Lietuvos ir Europos himnai, diskutuos Lietuvos ir užsienio intelektualai, o nuo 18 val. vyks forumo temą atspindintis koncertas.

 

Tapatybės forumas Lietuva tarp „Tautinės giesmės“ ir „Odės džiaugsmui“ – vienas projekto „Europos muzikos takai“, kurį kartu su partneriais iš Vokietijos ir Norvegijos organizuoja Čiurlionio namai, renginių. Diskusijoje, kurią moderuos kultūros žurnalistas, Vytauto Didžiojo universiteto docentas Rytis Zemkauskas, dalyvaus aštuoni pranešėjai – skirtingų sričių specialistai iš Lietuvos, Vokietijos ir Norvegijos. Tai Vokietijoje ir Lietuvoje veikiančios medijų ir dizaino agentūros „Umlautmedia“ vienas steigėjų ir kūrybinis vadovas Rimas Čuplinskas, istorikas, Mykolo Riomerio universiteto profesorius Rimantas Miknys, žurnalistas ir muzikantas Marijonas Mikutavičius, ekonomistas Gitanas Nausėda, filosofė Nerija Putinaitė, pianistas, Čiurlionio namų direktorius Rokas Zubovas

 

Netikėtas pozicijas pateiks svečiai iš Vokietijos ir Norvegijos. Pranešimus forumo metu skaitys Helmutas Loosas – vienas svarbiausių šių dienų vokiečių muzikologų. Taip pat į forumą atvyksta norvegų istorikė, Oslo-Bergeno universiteto koledžo tyrimų ir plėtros skyriaus vadovė Brit Marie Hovland.

 

„Šio forumo tikslas – įsitraukti ir įtraukti visuomene į atsakymo, kokią vietą Europoje užima Lietuva, paieškas. Forumo organizatoriai yra įsitikinę, kad tik aktyvus dialogas ir analizavimas europietiškųjų vertybių ir prasmių, jų įvardijimas ir mūsų santykio su jomis aktualizavimas, gali padėti Lietuvos piliečiams pasijusti tikraisiais europiečiais, o tuo pačiu ir savo likimo Europoje kūrėjais“, – forumo aktualumu dalijasi Čiurlionio namų direktorius, forumo organizatorius pianistas R. Zubovas.

 

Nuo 18 val. forumo svečių laukia muzikinė programa. Ją paruošė neseniai susibūręs Čiurlionio namų choras,  dainininkas, elektroninės muzikos atlikėjas ir kompozitorius, neoflamenko šokėjas, aktorius Philas Vonas bei pianistas R. Zubovas.

 

„Europos muzikos takai“ – tai bendras Čiurlionio namų ir partnerių iš Norvegijos ir Vokietijos projektas. Trejus metus vyksiančių jo veiklų centre – kompozitoriai Edvardas Griegas, Clara Schumann ir Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Projekto renginiuose, kurie apima koncertus, parodas, ekskursijas, forumus ir diskusijas, nagrinėjami šių menininkų kultūriniai ryšiai, užsimezgę per bendrą, nors ir skirtingu laiku išgyventą, Leipcigo kultūrinę aplinką.

 

Tapatybės forumas Lietuva tarp „Tautinės giesmės“ ir „Odės džiaugsmui“ – kovo 16 d. 14 val. Vilniaus rotušėje. Nuo 18 val. – Čiurlionio namų choro, menininko Philo Vono ir pianisto Roko Zubovo koncertas. Įėjimas laisvas.

 

Projekto partneriai ir rėmėjai: „Kūrybiška Europa“, Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, Vilniaus rotušė.