7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Čiurlionio kvartetas, Ralfas Taalas ir kompozitoriai romantikai

LNF inf.
Nr. 10 (1289), 2019-03-08
Muzika Anonsai
Čiurlionio kvartetas. D. Matvejevo nuotr.
Čiurlionio kvartetas. D. Matvejevo nuotr.

Kovo 10 d. sekmadieninių kamerinės muzikos popiečių tradiciją Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje Vilniuje tęsia vienas žymiausių Lietuvos kamerinių ansamblių – Čiurlionio kvartetas. Publikos laukia romantinės muzikos -- Antoníno Dvořáko ir Franzo Schuberto kūrinių programa. O kvarteto scenos partneris šį kartą – vienas žymiausių Estijos pianistų Ralfas Taalas.

 

Nacionalinės premijos laureatas Čiurlionio kvartetas (Jonas Tankevičius, Darius Dikšaitis, Gediminas Dačinskas, Glebas Pyšniakas), 2018-aisiais atšventęs veiklos 50-metį, ryškiais koncertais pažymėjo ir Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį: šia proga koncertuota Olborge (Danija), Antverpene (Belgija), L’Akviloje, Palerme (Italija), įvairiuose tarptautiniuose festivaliuose Lietuvoje. Kolektyvo programos visuomet pasižymi įdomia tematika, naujomis idėjomis, kita vertus, atskleidžia ir ilgametę patirtį bei klasikinių vertybių pasirinkimą, aktyvų bendradarbiavimą su įvairių šalių atlikėjais. Šį kartą kvartetas kviečia artimiau susipažinti su svečiu iš Estijos ir klausytis kompozitorių romantikų muzikos.

 

Estijos muzikos akademijos absolvento Ralfo Taalo kraityje – daugybė tarptautinių konkursų laurų, tarp jų – I vieta Edvardo Griego konkurse Taline, specialus prizas Franzo Schuberto konkurse Dortmunde, pagrindinis festivalio „Con Brio“ prizas, metų apdovanojimas „Music Endowment“ (2011) ir kiti. R. Taalas yra aukštai vertinamas dėl XIX a. muzikos interpretacijų, jo repertuare užimančių itin svarbią vietą. Ypač kritikai palankiai vertina jo Ferenco Liszto, Fryderyko Chopino, Franzo Schuberto kūrinių atlikimą.

 

Pianistas yra išleidęs solinį Fryderyko Chopino kūrinių albumą „Garso magija“ (2014). Kaip solistas R. Taalas grojo su svarbiausiais Estijos orkestrais, diriguojamais Paavo Järvi, Eri Klaso, Olari Eltso, Arvo Volmerio, Anu Tali, Tõnu Kaljuste’s, koncertavo Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Latvijoje, Vokietijoje. Kaip kamerinių ansamblių narys atlikėjas groja su daugeliu žymių estų vokalistų ir instrumentininkų, tokių kaip Matis Palmas, Kristine Opolais, Indrekas Vau, Toomas Vavilovas, Andrus Haavas ir kiti, yra padaręs daug įrašų Estijos radijuje. R. Taalas yra Estijos muzikos ir teatro akademijos bei Talino Georgo Otso muzikos mokyklos pedagogas, Estijos nacionalinės operos pianistas koncertmeisteris.

 

Su Čiurlionio kvartetu pianistas atliks iškiliojo čekų romantiko Antoníno Dvořáko Antrąjį fortepijoninį kvintetą – vieną nuostabiausių pasaulinės kamerinės muzikos pavyzdžių. Solinė programos dalis bus didinga pianisto favorito Franzo Schuberto Sonata B-dur. Tai paskutinių kompozitoriaus gyvenimo metų kūrinys, jo kūrybos tyrinėtojų laikomas reikšmingiausiu ir kompozitoriaus braižui charakteringiausiu instrumentiniu opusu, kuriame į sraunią muzikinę tėkmę įpinami ir subtilūs, lyriški jausmai, ir audringi išgyvenimai.

 

Kamerinės muzikos koncertas „Čiurlionio kvartetas ir Ralf Taal“ vyks kovo 10 d., sekmadienį, 16 val. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje.

Žymos:
LNF inf.,
Čiurlionio kvartetas. D. Matvejevo nuotr.
Čiurlionio kvartetas. D. Matvejevo nuotr.
Ralfas Taalas
Ralfas Taalas