7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

In memoriam Algiui Grigui

(1935 07 14– 2019 01 18)

Emilija Sakadolskienė
Nr. 5 (1284), 2019-02-01
Muzika In memoriam
Algis Grigas. 1990 m. Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Algis Grigas. 1990 m. Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Po atkaklios kovos su sunkia liga sausio 18 d. Čikagos priemiestyje mirė dainininkas, baritonas Algis Grigas. Gimęs Kaune, su tėvais Julija (Gaigalaite) ir Stasiu Grigaravičiais bei seserimi Milda (Grigaravičiūte-Mikėniene) pasitraukė iš Lietuvos per Antrojo pasaulinio karo audras.

 

Būdamas šešiolikos metų vokalo mokėsi pas Alodiją Dičiūtę, vėliau pas garsius pedagogus Maurice’ą Sciappio ir Dimitri Onofrei. Sodraus ir ekspresyvaus balso solistas dažnai koncertuodavo su Čikagoje gyvuojančiu „Dainavos“ choru, Klivlando Čiurlionio ansambliu, atliko vaidmenis Čikagos lietuvių operos spektakliuose. 1982 m. dainavo prestižinėje „Carnegie Hall“ Niujorke, kartu su „Metropolitan“ operos soliste Marilyn Niska kūrė vaidmenį latvių kompozitoriaus Alfrēdo Kalniņio operoje „Banuta“. 1985 m. buvo pirmasis išeivijos solistas, pakviestas dainuoti Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, kur Čikagos lietuvių operos vadovo Alvydo Vasaičio diriguojamoje „Traviatoje“ atliko Žermono vaidmenį. 1984 m. išleista jo įrašų su „Philharmonia Hungarica“ simfoniniu orkestru plokštelė. Jo balsą taip pat girdime lietuvių liaudies muzikos plokštelėje „Eikime mudu abudu“, išleistoje tais pačiais metais Čikagoje. 

 

A. Grigas pasižymėjo verslumu ir visuomenine veikla. 1990 m. Vilniuje jo įkurta turizmo agentūra „Lufthansa City Center“ išugdė ne vieną turizmo specialistą. Per agentūrą organizuoti Lietuvos ir išeivijos menininkų mainai, o ypač įsimintinas 1987 m. Lietuvos ir išeivijos solistų Virgilijaus Noreikos, Nijolės Ambrazaitytės, paties Algio Grigo ir Danutės Stankaitytės koncertas su Čikagos kameriniu orkestru (dir. Alvydas Vasaitis), sulaukęs garsaus kritiko Johno von Reihno dėmesio spaudoje. Šimtai lietuvių ir užsieniečių per pažintines keliones pamilo Lietuvą ir jos žmones. Agentūros įkūrimo metais per du tūkstančius našlaičių iš visos Lietuvos buvo atvežti į kalėdinę šventę tuometiniuose Vilniaus sporto rūmuose . Kadangi A. Grigas pats sirgo diabetu, bendradarbiaudamas su Kauno klinikų endokrinologijos gydytojais, vadovaujant dr. Vladimirui Petrenkai, pasirūpino, kad į Kauną atvyktų JAV diabeto asociacijos (ADA) specialistų delegacija. Po vizito besitęsiantis bendradarbiavimas davė rezultatų, susikūrė Lietuvos jaunimo diabeto stovykla, sėkmingai gyvuojanti iki šiol, trisdešimt antrus metus padedanti mokyti diabetu sergantį jaunimą tvarkytis su liga.

 

Šermenys vyks vasario 2 d. Palaimintojo Jurgio Matulaičio misijoje Čikagos priemiestyje Lemonte, o kremuoti palaikai bus atvežti į Lietuvą šiais metais vėliau. Algio Grigo liūdi jo žmona Rūta (Domarkaitė), vaikai Audrius, Rimas, Paulius ir Dalia bei anūkai Vincas, Matas ir Lina Olšauskai.

Algis Grigas. 1990 m. Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Algis Grigas. 1990 m. Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Algis Grigas ir Jonas Aleksa LNOBT. 1990 m. Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Algis Grigas ir Jonas Aleksa LNOBT. 1990 m. Nuotrauka iš asmeninio archyvo