7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ansamblio „Musica humana“ ištikimybė tradicijoms ir Bachui

LNF inf.
Nr. 4 (1283), 2019-01-25
Muzika Anonsai
Ansamblis „Musica humana“. LNF nuotr.
Ansamblis „Musica humana“. LNF nuotr.

Lietuvos nacionalinės filharmonijos 2019-uosius koncertų metus sausį pirmasis pradėjo ansamblis „Musica humana“. Šis nuo 1974-ųjų po Filharmonijos stogu gyvuojantis kolektyvas į Naujus metus įžengė atsinaujinęs – ansamblio įkūrėją ir ilgametį entuziastingą vadovą Algirdą Vizgirdą pakeitė maestro ugdytinis, kūrybingas kolega Robertas Beinaris. Ansamblio vairas perduotas, o su juo perimtos ir ilgametės kolektyvo tradicijos, viena jų – Bacho muzikos puoselėjimas. Jau šį sekmadienį, sausio 27 d., „Musica humana“ kviečia klausytis Bacho ir jo amžininkų programos „Ant ištikimybės sparnų“.

 

Tai bus pirmasis šiemet Filharmonijos ir ansamblio „Musica humana“ rengiamo ciklo „J.S. Bacho muzikos visata“ koncertas. Vienos žymiausių XX a. monografijų apie Bachą autorius, teologas, vargonininkas, filosofas ir gydytojas Albertas Schweitzeris taip nusako kompozitoriaus vietą istorijoje: „Bachas yra pabaiga. Iš jo neišeina niekas, bet į jį sueina viskas.“ Bachui mirus, jo muzika iš tikro kuriam laikui nugrimzdo į užmarštį, tačiau nuo XVIII a. pabaigos ji įkvėpė daugelį kompozitorių, tarp jų W.A. Mozartą, L. van Beethoveną ir ne vieną romantizmo epochos kūrėją. Bachui gyvam esant jo muzika buvo labai menkai žinoma (jis labiau garsėjo kaip puikus vargonininkas), o XX ir XXI a. muzikinėje panoramoje jis yra vienas dažniausiai atliekamų kompozitorių. „Musica humana“ tęsia savo muzikinę kelionę su Bachu ir jo amžininkais.

 

Cikle „J.S. Bacho muzikos visata“ yra numatytos keturios koncertinės programos. Trys jų (sausio 27, vasario 17 ir balandžio 7 d.) skambės Vilniuje, Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, viena (kovo 3 d.) – Trakų pilies Didžiojoje menėje. Visuose ciklo koncertuose pasirodys prof. Algirdo Vizgirdos diriguojamas ansamblis „Musica humana“ bei įvairūs lietuvių solistai, o paskutiniame dalyvaus Remigijaus Adomaičio diriguojamas garsusis Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“. Cikle greta Johanno Sebastiano Bacho muzikos skambės įvairūs užsienio ir Lietuvos kompozitorių kūriniai.

 

Pirmojoje ciklo programoje „Ant ištikimybės sparnų“ karaliaus Johannas Sebastianas Bachas ir Georgas Friedrichas Händelis. Skambės operų, kantatų ir stambios formos instrumentinių kūrinių fragmentai. Solo dainuos šios programos spiritus movens – vokalinis duetas „Duo Barocco“: Renata Dubinskaitė ir Saulė Šerytė (mecosopranai). Kartu dainuoti jos pradėjo 2010 m. ir sukūrė originalias baroko muzikos programas, tokias kaip „Paslėptoji opera“ (H. Purcello operinė kūryba), „Ugningoji čakona“ (XVII a. italų ir ispanų dainos), „Sutemų skaitiniai“ (F. Couperino sakralinė muzika), „Sugrįžimas į Arkadiją“ (C. Monteverdi arijos ir duetai) ir kt. Duetas koncertavo su choru „Jauna muzika“, Šv. Kristoforo orkestru, Vilniaus universiteto kameriniu orkestru, Baltarusijos kameriniu orkestru, diriguojamu prof. S. Sondeckio, senosios muzikos ansambliu „Affectus“ bei kitais ansambliais, klavesinistais ir vargonininkais iš Lietuvos ir užsienio. Duetas koncertavo ne tik Lietuvoje, bet ir Paryžiuje bei Ženevoje. 2011 m. dainininkės stažavosi „Sablé“ senosios muzikos ir šokio akademijoje Prahoje bei Prancūzijoje. Abi atlikėjos dainuoja tarptautiniame senosios muzikos ansamblyje „Canto Fiorito“, su juo atlieka viduramžių, Renesanso ir baroko programas ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniuose muzikos festivaliuose Belgijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Austrijoje ir kt. šalyse, įrašė XVII a. LDK muzikos kompaktinę plokštelę. Šiame koncerte R. Dubinskaitė ir S. Šerytė dainuos ir kartu, ir po vieną. O R. Dubinskaitė dar ir ves koncertą, pristatys skambėsiančius kūrinius.

 

Ansamblio „Musica humana“ ir dueto „Duo Barocco“ parengtas pirmasis koncertas iš ciklo „J.S. Bacho muzikos visata“ vyks sausio 27 d., sekmadienį, 16 val. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje.

Žymos:
LNF inf.,
Ansamblis „Musica humana“. LNF nuotr.
Ansamblis „Musica humana“. LNF nuotr.