7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Simfoninis koncertas Latvijos Nepriklausomybės šimtmečiui

LNF inf.
Nr. 37 (1274), 2018-11-16
Muzika Anonsai
Measha_Brueggergosman. LNF archyvo nuotr.
Measha_Brueggergosman. LNF archyvo nuotr.

Lapkričio 18-osios, sekmadienio, vakarą Nacionalinė filharmonija netradiciškai rengia simfoninės muzikos koncertą ir tokią dieną pasirinko neatsitiktinai – tądien Latvija mini savo šalies Nepriklausomybės šimtmečio sukaktį. Tad ir vakaro programą apibendrins muzikinis puslapis iš latvių šiuolaikinės muzikos lobyno. Tai – XX a. gyvenusio Ādolfo Skultes Penktoji simfonija. Maestro Modesto Pitrėno diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) proginiam koncertui dar rengia dviejų tautų atstovų, gyvenusių XIX–XX a. sandūroje – anglų kompozitoriaus Arnoldo Baxo ir prancūzų kūrėjo Maurice’o Ravelio – kūrinius.

 

Minėtina ir kita dedikacijos Latvijai gija, nusidrieksianti šiame koncerte. Tai prieš penkerius metus įvykęs kūrybinis LNSO susitikimas su šio vakaro pirmoje dalyje koncertuosiančia soliste – dainininke Measha Brueggergosman (sopranas). 2013 m. ji kartu su maestro Modestu Pitrėnu ir latvių smuikininke Baiba Skride parengė Wagnerio, Čaikovskio ir Gruodžio muzikos programą Jūrmaloje, „Dzintars“ koncertų salėje. M. Brueggergosman aktyviai koncertuoja įvairiose scenose, jos repertuare – visa kūrinių paletė nuo kamerinės muzikos koncertų iki stambių scenos veikalų. Operos srityje tarp jos naujausių partijų – Džuljetos vaidmuo J. Offenbacho „Hoffmanno pasakose“, Elektros partija W. A. Mozarto operoje „Idomenėjas“, Madam Lidoine F. Poulenco „Karmeličių dialoguose“, Emilija Marti L. Janáčeko operoje „Makropulo receptas“ ir kt. Tarp naujausių pasirodymų – koncertai su San Fransisko ir Naujojo pasaulio simfoniniais orkestrais, tarp artimiausių planų – debiutas Australijos žemyne su Melburno simfoniniu orkestru, rečitalis Sidnėjaus operos teatre, sugrįžimas į „Teatro Real“ sceną, koncertai Londono „Barbican Centre“ su BBC simfoniniu orkestru, pasirodymai su Filadelfijos ir Liverpulio Karališkuoju kolektyvais.

 

LNSO ir M. Brueggergosman kartu atliks Maurice’o Ravelio dainų ciklą sopranui ir orkestrui „Šecherazada“ (Tristano Klingsoro ž.). O simboline simfonine viso šio vakaro įžanga taps orkestro atliekama Arnoldo Baxo simfoninė poema „Lapkričio miškai“.

 

Antroje koncerto dalyje skambės Ādolfo Skultes muzika. Ā. Skulte buvo latvių profesionalios muzikos pagrindėjo ir patriarcho Jāzepo Vītolio mokinys, savo kūryboje pratęsęs klasikinės-romantinės muzikos tradiciją, o kartu savo muzika ir kūrybine laikysena paliudijęs XX a. antroje pusėje vykusias sudėtingas kultūrines pervartas ar ideologinius kompromisus. Šio kompozitoriauspalikimą sudaro gana įvairi muzika nuo akademinių iki kino žanrų (pavyzdžiui, jis yra net devynių filmų muzikos autorius). Vis dėlto Ā. Skultes kūryboje dominuoja stambios formos simfoniniai kūriniai, tarp jų – devynios simfonijos.

 

Galbūt vienas skiriamųjų bruožų šio kompozitoriaus muzikoje – tai itin spalvingas orkestras. Anot Ā. Skultes, jis muzikinę partitūrą lygino su drobe, kurioje spalvas atstoja instrumentų tembrai. Šiam kompozitoriui buvo itin artimi tokie latvių dailininkai kaip J. Pauļukas, V. Kalnroze ir R. Pinnis. O jo muzikos kalboje galima įžvelgti sąsajų su A. Honeggerio bei K. Szymanowskio muzika. Yra aliuzijų ir į kitų kompozitorių muziką. Tai liudija ir 1974 m. sukurta Penktoji simfonija, kurią sudaro keturios dalys. Šio kompozitoriaus muzikos tyrinėtojų nuomone, pirmoje dalyje galima išgirsti sąsajų su A. Baxo Šeštąja simfonija, girdėti W. Waltono Pirmosios simfonijos ir D. Šostakovičiaus „Leningrado“ simfonijos atgarsiai. Be to, Penktoji simfonija temiškai yra siejama su po poros metų sukurta Šeštąja (1976).

 

Latvijos Nepriklausomybės šimtmečiui skirtas Modesto Pitrėno diriguojamas LNSO ir solistės Meashos Brueggergosman koncertas vyks lapkričio 18 d., sekmadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

 

Žymos:
LNF inf.,
Measha_Brueggergosman. LNF archyvo nuotr.
Measha_Brueggergosman. LNF archyvo nuotr.
 Modestas Pitrėnas. LNF archyvo nuotr.
Modestas Pitrėnas. LNF archyvo nuotr.