7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Laimės pojūtis

Koncerto „Baroko šviesa“ Kauno filharmonijoje įspūdžiai

Aušra Strazdaitė-Ziberkienė
Nr. 37 (1274), 2018-11-16
Muzika
Andrius Puplauskis. Autorės nuotr.
Andrius Puplauskis. Autorės nuotr.

Ši vasara buvo laiminga – lankiausi Leipcige, su pagarbiu virpuliu pėdomis liečiau tą kiekvienam muzikui šventą žemę, kuria vaikščiojo tiek didžiųjų muzikų, ir net ašarojau prie Johanno Sebastiano Bacho kapo Šv. Tomo bažnyčioje... Šis laimės pojūtis dar kartą grįžo lapkričio 7 d. Kauno filharmonijoje klausantis Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro solistų parengto koncerto „Baroko šviesoje“ (šią programą vilniečiai išgirdo lapkričio 10 d.).

 

Koncerto sumanytojas Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro fleitininkas Andrius Radziukynas taip pat teigia, jog klausantis ar grojant barokinę muziką „širdis džiaugiasi, tampi laimingesnis“. Žodį „barokas“ paaiškinę kaip „netaisyklingos formos perlą“, koncerto rengėjai pačią barokinę muziką lygino su įmantriu brangakmeniu, užburiančios šviesos šaltiniu, ir paskyrė koncertą 333-osioms Bacho gimimo metinėms. 

 

Kaip koncerto pradžioje pristatė A. Radziukynas, šis ypatingas muzikantų būrys – smuikininkai Zbignevas Levickis, Ieva Sipaitytė, Vytautas Martišius, Monika Vasiliauskaitė, Dainius Narkevičius, Toma Bandzaitytė, altininkas Ričardas Vytas, violončelininkai Povilas Jacunskas, Arnas Kmieliauskas, kontrabosininkas Arūnas Kučinskas, fagotininkas Andrius Puplauskis, klavesinininkė Vaiva Eidukaitytė-Storastienė – surinktas specialiai šiam koncertui. Dauguma muzikų yra orkestro grupių primarijai, grojimą orkestre derinantys su dalyvavimu įvairiuose kameriniuose ansambliuose. Išmaniai parengtoje programoje išgirdome muziką įvairiems solo instrumentams, duetams ir ansambliams. Į žavią barokinės muzikos pynę tarsi netyčia buvo įtraukti latvių ir estų kompozitorių kūriniai, su tylia pagarba prisimenant trijų šalių valstybingumo atkūrimo šimtmečius.

 

Koncertą muzikantai pradėjo vienu gražiausių Bacho „Brandenburgo koncertų“ – Penktuoju D-dur, (BWV 1050), fleitai, smuikui, klavesinui ir kameriniam orkestrui. Solavo A. Radziukynas, Z. Levickis, V. Eidukaitytė-Storastienė, dar atlikusi ir Bacho Preliudą b-moll (BWV 923). Kaip kita brangakmenio pusė sušvito ir natūraliai į koncerto programą įsiliejo subtilus Pēterio Vasko „Peizažas su paukščiais“ solo fleitai (A. Radziukynas). Pristatydamas įstabaus grožio Georgo Friedricho Händelio Sonatą dviem violončelėms ir kameriniam ansambliui (I ir II dalis), koncertą vedęs A. Radziukynas pasakojo Bachą sakius, kad prieš mirtį norėtų pamatyti Händelį ir net norėtų juo būti, jeigu nebūtų Bachas... Subtilus sonatos atlikimas itin sujaudino Kauno publiką, pratrūkusią plojimais kūrinio viduryje. Itin puikus, lėtojoje sonatos dalyje užgniaužiantis kvapą buvo violončelininkų P. Jacunsko ir A. Kmieliausko duetas.

 

Regis, visas fagoto galimybes pristatė A. Puplauskis, atlikęs Georgo Philippo Telemanno Sonatą fagotui ir basso continuo f-moll bei solo improvizaciją fagotui „Modernus barokas“. Smuikininkas D. Narkevičius subtiliai ir santūriai atliko Antonio Vivaldi „Žiemą“ (I ir II dalis) iš ciklo „Metų laikai“. Koncertą baigė Arvo Pärto „Fratres“ dviem violončelėms ir kameriniam ansambliui, užpildydamas salę meditacine nuotaika ir skaidriu skambesiu.

Andrius Puplauskis. Autorės nuotr.
Andrius Puplauskis. Autorės nuotr.
Andrius Radziukynas. Autorės nuotr.
Andrius Radziukynas. Autorės nuotr.
Koncerto akimirka. Autorės nuotr.
Koncerto akimirka. Autorės nuotr.
Koncerto akimirka. Autorės nuotr.
Koncerto akimirka. Autorės nuotr.
Ričardas Vytas, Povilas Jacunskas, Arūnas Kučinskas, Arnas Kmieliauskas. Autorės nuotr.
Ričardas Vytas, Povilas Jacunskas, Arūnas Kučinskas, Arnas Kmieliauskas. Autorės nuotr.