7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Viskas, ką norėjote, bet nedrįsote paklausti apie šiuolaikinį orkestrą

LMTA inf.
Nr. 36 (1273), 2018-11-09
Muzika Anonsai
Thomas Hummelis. LMTA nuotr.
Thomas Hummelis. LMTA nuotr.

Prieš 100 metų kompozitoriai rašymo orkestrui meno mokėsi iš vadovėlių: Lietuvoje, o ir bene visoje Rytų Europoje muzikos kūrėjai gilinosi į Nikolajaus Rimskio-Korsakovo įtvirtintas klasikinės orkestruotės taisykles. Šiandien geriausias vadovėlis – virtuali duomenų bazė. Lapkričio 9 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje paskaitą apie šiuolaikinę orkestruotę skaitys didžiausios pasaulyje šiuolaikinio orkestro garsų duomenų bazės „conTimbre“ kūrėjas, kompozitorius Thomas Hummelis (Vokietija).  

 

Thomas Hummelis jau beveik 25 metus darbuojasi garsiojoje elektroninės muzikos studijoje „Experimentalstudio des SWR“ Freiburge, kurdamas ir pildydamas virtualią instrumentinių garsų duomenų bazę „conTimbre“. Joje sukaupta informacija – garso įrašai, nuotraukos, aprašymai – apie 158 orkestro instrumentus ir daugiau kaip 4000 grojimo technikų. 

 

Pasak T. Hummelio, „conTimbre“ yra orkestruotės sistema šiuolaikiniam orkestrui. Paskaitos Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje dalyviams jis žada suteikti vertingos informacijos apie šiuolaikines grojimo technikas, orkestruotės būdus bei apie tai, kaip atlikti šiuolaikines orkestro partitūras.

 

Pripažintas orkestrinės ir elektroakustinės muzikos kūrėjas Thomas Hummelis taip pat pristatys savo kūrinį „Sinaida Kowalenko“, skirtą 6 realiems instrumentams bei „ePlayer“ orkestrui, sukurtą su „conTimbre“.

 

Thomas Hummelis (g. 1962) – vokiečių kompozitorius, muzikos informatikos specialistas ir garso režisierius. Jis gyvena ir dirba Bresgau Freiburge. T. Hummelis yra visame pasaulyje žinomos elektroninės muzikos studijos „Experimentalstudio des SWR“ bendradarbis.

 

T. Hummelio kūriniuose – nuo solo iki orkestrinių – dažnai naudojamos ir elektroninės medijos. Jo kūrinius atlieka tokie pripažinti ansambliai kaip „Ensemble Court-Circuit“, „Holst Sinfonietta“, „Ensemble SurPlus“, „Kairos Quartet“ bei Štutgarto radijo simfoninis orkestras. T. Hummelis rašo kūrinius „kalbančio garso“ technika („speech-sound composition“) – jis mėgsta orkestruoti kūrinius taip, kad instrumentinis skambesys primintų žmogaus kalbėjimo fonemas.

 

Kaip garso režisierius T. Hummelis nuo 1996 m. plėtoja duomenų bazę „Virtual Orchestra“, o nuo 2006 m. – „conTimbre“. Pastaroji tapo didžiausia pasaulyje šiuolaikinio orkestro garsų duomenų baze. Savo instrumentinėse kompozicijose T. Hummelis naudoja virtualius instrumentus iš šios duomenų bazės.

 

Už savo kūrybą Thomas Hummelis yra pelnęs tokius apdovanojimus kaip „Villa Concordia Bamberg“ ir „Musikprotokoll Graz“, taip pat buvo Vokietijos nacionalinio akademinio fondo, „DAAD“ ir Helene Rosenberg fondo stipendijatas. T. Hummelis dėsto Freiburgo universitete bei Karlsrūjės menų ir dizaino universitete. Jo tekstai publikuojami žurnaluose „Musiktexte“, „Dissonances“ ir kt.

 

Thomaso Hummelio paskaita „Orkestruotė su „conTimbre“ – lapkričio 9 d. 10 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos inovacijų studijų centre (Gedimino pr. 42, Vilnius). Įėjimas laisvas.

 

Žymos:
LMTA inf.,
Thomas Hummelis. LMTA nuotr.
Thomas Hummelis. LMTA nuotr.