7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Įžengę į didžiąją sceną

Jaunųjų laureatų ir Euroradijo koncerte – retai girdimi Balio Dvariono ir Vytauto Bacevičiaus fortepijono koncertai

Živilė Ramoškaitė
Nr. 36 (1273), 2018-11-09
Muzika
Martynas Stakionis. D. Matvejevo nuotr.
Martynas Stakionis. D. Matvejevo nuotr.

Kiekvienas talentingas jaunuolis svajoja tapti koncertuojančiu muzikantu. Tačiau be suinteresuotų asmenų ir organizacijų pagalbos toks tikslas šiais laikais labai sunkiai pasiekiamas, tiesą sakant, beveik neįmanomas. Daugybė Europoje rengiamų jaunųjų atlikėjų konkursų suteikia galimybę atrasti ryškiausius talentus. Tačiau tik atrasti neužtenka, reikia kokiu nors būdu jiems padėti tobulėti, įžengti į didžiąją sceną. Tuo Europoje rūpinasi įvairūs fondai, privatūs asmenys ir organizacijos. Viena jų – Europos jaunimo muzikos konkursų sąjunga (EMCY), įkurta dar 1970 m., dabar jungianti apie 50 nacionalinių ir tarptautinių jaunimo konkursų. Per kiekvieną šiai organizacijai priklausantį konkursą skiriamas prizas – meistriškumo kursai ar koncertai Europoje. Į EMCY priimti net trys Lietuvoje rengiami jaunųjų atlikėjų (iki 25-erių metų) konkursai – Nacionalinis Balio Dvariono pianistų ir stygininkų, Tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų bei Tarptautinis Jaschos Heifetzo smuikininkų. EMCY kasmet rengia Jaunimo Euroradijo koncertą, pristatantį įvairiose šalyse vykusių konkursų laureatus. Šiemet toks koncertas kelių Lietuvos ir užsienio organizacijų pastangomis lapkričio 4 d. įvyko Nacionalinėje filharmonijoje, iš kurios eterio bangomis pasklido po daugybę šalių. Su Nacionaliniu simfoniniu orkestru, diriguojamu jauno maestro Martyno Stakionio, grojo keturi jaunieji muzikantai: pianistai Thomas Kelly (Didžioji Britanija), Milda Daunoraitė (Lietuva), fleitininkė Uliana Zhivitckaia (Rusija) ir smuikininkė Songha Choi (Pietų Korėja). Visi šie muzikantai atliko po instrumentinį koncertą. Ypač reikšminga (sakytum, istorinis įvykis), kad visą pirmą koncerto dalį skambėjo lietuvių muzika – Balio Dvariono ir Vytauto Bacevičiaus fortepijoniniai koncertai.

 

Dvariono Pirmąjį koncertą g-moll (1960) skambino dvidešimtmetis britas Thomas Kelly. Apie šį jaunuolį kuluaruose buvo pasakojamos neįtikėtinos istorijos. Pasirodo, profesionalaus pianisto kelią jis pasirinko būdamas penkiolikos, iki tol įvairiausią muziką, net ir techniškai sudėtingiausius veikalus skambinęs savarankiškai, sekdamas youtube įrašais. Th. Kelly, pasimokęs H. Purcello jaunų muzikantų mokykloje, dabar studijuoja Karališkajame muzikos koledže. Jo profesorius yra žinomas pianistas Andrew Ballas, ypač vertinamas už šiuolaikinės muzikos atlikimą.

 

Profesorius Jurgis Dvarionas pasakojo, kaip puikiai Th. Kelly akompanavo iki tol jam nepažįstamą Johanneso Brahmso smuiko koncertą. Pirmąsyk atsivertęs kūrinio natas jis viską paskambino ne tik tiksliai, bet ir teisingai suvokdamas muzikos esmę.

 

Dvariono Koncertas pianistui taip pat nesukėlė jokių techninių ar muzikinių sunkumų, nors virtuoziškų užduočių jame nestinga. Atrodė, kad su Dvariono muzika jaunuolis seniai susigyvenęs, o iš tiesų, kaip sužinojau po koncerto, šį keturių dalių opusą jis išmoko per kelias savaites! Subjektyvių emocijų ir savitų vaizdinių kūrinys buvo atliktas itin pagaviai ir emocingai, naudojant išraiškingas skambesio spalvas ir garso išgavimo būdus. Pianistas perprato Dvariono muzikos kalbą, įsiklausė į savitus lietuvių folkloro motyvus, tipiškas harmonijos slinktis, kartais pakimbančias ore ir nutrūkstančias tarsi gerklėje užstrigęs žodis. Išgirdome ir dvarionišką jausmų bangavimą, ilgesingai nutęstas valtornos melodijas. Nenutylėsiu, pirmoje dalyje vietomis solo partijos gerai negirdėjome, fortepijoną gožė orkestras.

 

Septyniolikmetė Milda Daunoraitė nuo mažens dalyvavo įvairiuose konkursuose ir pelnė prizines vietas. Šiais metais ypač sėkmingas jai buvo Vladimiro Krainevo konkursas Charkove, Ukrainoje, čia ji laimėjo pirmąją vietą ir kelis specialius prizus. Antrus metus Milda mokosi H. Purcello muzikos mokykloje, o jos pedagogas yra mums gerai pažįstamas pianistas Justas Dvarionas, ten dirbantis taip pat antrus metus. Tai viena seniausių specialių muzikos mokyklų Anglijoje, įsikūrusi Londono priemiestyje, globojama garsių asmenų. Joje mokosi apie 180 įvairių specialybių moksleivių nuo 10 iki 18 metų. M. Daunoraitė labai patenkinta mokymusi ir suteiktomis gyvenimo sąlygomis. J. Dvarionas šioje mokykloje turi visą klasę (nustebau sužinojusi, kad fortepijono specialybės mokinių jis visai neturi M.K. Čiurlionio menų mokykloje).

 

M. Daunoraitė atliko labai retai girdimą Vytauto Bacevičiaus Koncertą Nr. 4 Sinfonia concertante (1962). Šis sudėtingas vadinamojo „kosminio“ kūrybos laikotarpio veikalas iš pianisto reikalauja nepaprasto ritminio tikslumo, koncentracijos ir puikios technikos. Kūrinio muzikinis tekstas nuolat kinta, girdime tam tikru ritminiu ostinato judančias garsų struktūras. Tarsi visatoje sušvintantys kosminiai kūnai... Pats kompozitorius sakė, kad šioje muzikoje motyvai nesikartoja, o visas kūrinys „neigia bet kokią tradiciškai suvoktą formą“. M. Daunoraitė skambino su nepaprastu jaunatvišku azartu, kokio jai pavydėtų ir pripažinti fortepijono grandai. Ji viską suspėjo: juvelyriškai tiksliai artikuliavo minėtus besikeičiančius motyvus, komunikavo su dirigentu bei orkestru ir dar suspėjo pati vartyti partitūrą, iš kurios grojo. Jautei, kad muzika jai labai patinka, kad pianistė į ją tiesiog panirusi. Po koncerto M. Daunoraitė tai patvirtino sakydama, kad jai labai įdomu šioje muzikoje atrasti tai, ko visai nėra klasikoje. Ir apskritai šiuolaikinė muzika ją traukia, verčia ieškoti nežinomų dalykų.

 

Solinį fortepijoną pakeitusi fleita grąžino į klasikos versmes. Fleitininkė U. Zhivitckaia stilingai atliko Wolfgango Amadeus Mozarto Koncertą fleitai ir orkestrui D-dur, KV314. Skoningai artikuliuoti sidabru spindintys fleitos garsai užpildė visą salę, o pūtė ją liauna kukli mergaitė. Publiką itin sujudino populiarusis finalinis Rondo, orkestro ir fleitininkės pagrotas ypač gaiviai ir gyvai.

 

Šią jaunimo muzikos šventę užbaigė 2000 m. Vokietijoje gimusi korėjietė Songha Choi, šiuo metu besimokanti Lordo Yehudi Menuhino mokykloje. 2016 m. smuikininkė užėmė antrąją vietą tarptautiniame Y. Menuhino smuikininkų konkurse. Jaunoji atlikėja ypač giriama už jos amžiui neįprastą muzikos suvokimo brandą. Tuo įsitikinome klausydamiesi su orkestru atliekamo Sergejaus Prokofjevo Pirmojo koncerto D-dur. Kūrinyje dominuoja neskubri gausiai niuansuota lyrika, leidusi smuikininkei atsiverti ir perteikti subtiliausias mintis bei emocijas.

 

Atlikėjams talkino Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, kuriam dirigavo Martynas Stakionis. Tai jau gana plačiai Lietuvoje ir užsienyje pasireiškęs talentingas jaunosios kartos dirigentas, šiuo metu studijuojantis orkestrinį dirigavimą Hamburgo muzikos ir teatro akademijoje. Klausantis keturių visiškai skirtingų veikalų dėmesį traukė preciziškas jo mostas, muzikalumas, žvali energija. Belieka visiems jauniesiems talentams palinkėti tvirtai ir sėkmingai siekti tolimesnių meninių tikslų!

Martynas Stakionis. D. Matvejevo nuotr.
Martynas Stakionis. D. Matvejevo nuotr.
Thomas Kelly. D. Matvejevo nuotr.
Thomas Kelly. D. Matvejevo nuotr.
Koncerto akimirka. D. Matvejevo nuotr.
Koncerto akimirka. D. Matvejevo nuotr.
Milda Daunoraitė ir Martynas Stakionis. D. Matvejevo nuotr.
Milda Daunoraitė ir Martynas Stakionis. D. Matvejevo nuotr.
Milda Daunoraitė. D. Matvejevo nuotr.
Milda Daunoraitė. D. Matvejevo nuotr.
Uliana Zhivitckaia ir Nacionalinis simfoninis orkestras. M. Ambrazo nuotr.
Uliana Zhivitckaia ir Nacionalinis simfoninis orkestras. M. Ambrazo nuotr.
Uliana Zhivitckaia ir Martynas Stakionis. M. Ambrazo nuotr.
Uliana Zhivitckaia ir Martynas Stakionis. M. Ambrazo nuotr.
Songha Choi, Martynas Stakionis ir Nacionalinis simfoninis orkestras. M. Ambrazo nuotr.
Songha Choi, Martynas Stakionis ir Nacionalinis simfoninis orkestras. M. Ambrazo nuotr.
Songha Choi, Martynas Stakionis ir Nacionalinis simfoninis orkestras. M. Ambrazo nuotr.
Songha Choi, Martynas Stakionis ir Nacionalinis simfoninis orkestras. M. Ambrazo nuotr.