7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Žemės ir aukštybių muzika

Pora vasaros atgarsių iš Kauno

Aušra Strazdaitė-Ziberkienė
Nr. 28 (1265), 2018-09-14
Muzika
Ansamblis „Bani“ iš Sakartvelo. Autorės nuotr.
Ansamblis „Bani“ iš Sakartvelo. Autorės nuotr.

Kaip duoklė vasarai, o kartu Lietuvos valstybingumo šimtmečiui, vieną paskutinių vasaros dienų Kaune skambėjo gražiausios dainos. Per sėkmingą sutapimą rugpjūčio 30-ąją galėjau pasiklausyti dviejų koncertų – grupės „Bani“ iš Sakartvelo koncerto Kauno autobusų stotyje ir lietuviškos vokalinės muzikos Prisikėlimo bažnyčios terasoje. Prisipažinsiu, itin mėgstu vokalinių ansamblių atliekamą muziką, tad buvau nesunkiai suviliota.

 

Trumpas grupės „Bani“ pasirodymas įvyko vidurdienį, nuolatos judančioje ir pilnoje Kauno autobusų stotyje ir akimirksniu užpildė visą laukimo salės erdvę (vakare grupė koncertavo „Adform“ kiemelyje). 2011 m. susibūrusiame ansamblyje „Bani“ dalyvauja Mate Pirtskhelava ir Raulis Bitsadzė – liutna (panduri), vokalas, Besikas Metrevelis – akordeonas, vokalas, Goga Nikoladzė – bosinė gitara, Gela Gogishvilis – vokalas, Besikas Kvitsianis – klavišiniai, vokalas, Bega Migadzė – būgnai. Jie koncertavo Vilniuje, Kaune ir Palangoje. Koncertą Kauno autobusų stotyje padovanojo Kauno savivaldybė ir „GM Gyvai“. Reikėjo pamatyti ant laukimo salės kėdžių ir grindų susėdusių ir stovinčių klausytojų akis! Jos tarsi bylojo – kaip puiku, kad mes čia! Laukimo salėje tvyrantis džiugesys buvo tiesiog apčiuopiamas.

 

Vakarą leidau įspūdingame Kauno religinės muzikos centro organizuotame vokalinio kvarteto – Giedriaus Prunskaus, Rūtos Skučienės, Jurgitos Šalčiūtės ir Kęstučio Jakeliūno bei pianisto Kęstučio Paulaičio – atliekamų lietuviškų dainų koncerte. Tai – vienas iš ciklo „Vasaros koncertai Prisikėlimo terasoje“ renginių, kaip ir kiti, skirtų Lietuvos šimtmečiui. Koncertas vyko beveik sausakimšoje Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos terasoje.

 

Koncertą vedęs Giedrius Prunskus programą palygino su vienu mėgstamu lietuvišku patiekalu, be kurio neapsieina jokia šventė. Jo ingredientai – sumaniai parinktos dainos ir improvizacijos. O juk svarbu ne tik patys ingredientai, bet ir jų sudėjimo tvarka! Ausis glostė daugybę veiklų derinančių solistų atliekamos liaudies dainų aranžuotės, mėgstamos Zitos Bružaitės, Benjamino Gorbulskio, Miko Vaitkevičiaus, Algimanto Raudonikio, Lino Adomaičio, Gyčio Paškevičiaus dainos, pianisto Kęstučio Paulaičio improvizacijos. O akis ir širdį džiugino skaistus vakarėjantis dangus, pasipuošęs kaip niekad daugybe skraiduolių – ne tik paukščių, bet ir dronų, parasparnių ir spalvotų oro balionų. Klausytojus vienijo džiugi nuotaika, vakaro grožis ir vietos šventumas.

 

Šie, regis, nesusiję koncertai buvo ypatingi – savo grožiu, artistų perteikiamomis vertybėmis, noru muzika dalintis su klausytojais. Vietoje, kurioje susikerta daugybės kelionių maršrutai, skambanti muzika palaimina miestą ir per jį keliaujančius žmones. O muzika, atliekama atviroje erdvėje ir dar tokioje aukštybėje – tarsi daro geresnį ir visą miestą. Dievaži, tą dieną Kaunas džiaugėsi.

Ansamblis „Bani“ iš Sakartvelo. Autorės nuotr.
Ansamblis „Bani“ iš Sakartvelo. Autorės nuotr.
Vokalinis kvartetas bazilikos terasoje. Autorės nuotr.
Vokalinis kvartetas bazilikos terasoje. Autorės nuotr.