7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Septyneri „Kūrybinio impulso“ metai: išlikti padėjo valios jėga

LNOBT inf.
Nr. 24 (1261), 2018-06-15
Muzika Anonsai
M.Aleksos nuotr.
M.Aleksos nuotr.

Šeštadienį, birželio 16-ąją, 19 val. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre draugiška šalies šokio bendruomenė septintąjį kartą susiburs pasigrožėti „Kūrybinio impulso“ sceninėmis miniatiūromis. 

 

Tačiau kad susirinkusiems būtų kuo grožėtis, jaunieji kūrėjai gerą mėnesį savanoriškai aukojo laisvus vakarus artėjančiai šokio šventei. Mat viena iš projekto dalyviams teikiamų sąlygų – repetuoti teatre leidžiama tik po baleto trupės darbo valandų.

 

„Žinant, kaip sezono metu trupė užsiėmusi, pasiruošti šiam projektui reikia daug susitelkimo, ištvermės, griežtos drausmės ir energijos. Čia mums padeda baleto artistų išsiugdyta valios jėga, reiklumas sau, troškimas tobulėti ir augti. Visa tai – tarsi variklis, skatinantis įveikti sunkumus ir judėti pirmyn. O tada galiausiai ateina akimirka, kai žiūrovų plojimai pripildo mus euforiško džiaugsmo“, - pasakoja „Kūrybinio impulso“ projekto koordinatorė Jelena Lebedeva.

 

Projekto iniciatorius LNOBT baleto meno vadovas Krzysztofas Pastoras konstatuoja, kad „Kūrybinio impulso“ septynerių metų įdirbis pasiteisino su kaupu: „Jau galime pasidžiaugti keletu choreografų, pradėjusių būtent čia. Būsimo sezono teatro repertuare suplanavome pirmuosius Živilės Baikštytės ir Editos Stundytės baletus, o Martynas Rimeikis po labai sėkmingos „Proceso“ premjeros galės imtis naujo pastatymo. „Kūrybinis impulsas“  atlieka dar vieną svarbų vaidmenį: jam rengdamiesi, mūsų šokėjai tampa kostiumų dailininkais ir scenografais, kuria vaizdo projekcijas, stato šviesas, rūpinasi renginio organizavimu. Visa tai darydami, jie gali tikėtis patyrusių teatro darbuotojų pagalbos. Tai leidžia pažinti kitų teatro tarnybų darbą ir padeda lengviau pasirinkti profesinį kelią baigus šokėjo karjerą.“

 

J. Lebedeva teigia, kad galimybe pristatyti publikai savo choreografines miniatiūras domisi vis daugiau baleto šokėjų. Be to, dalyvauti  „Kūrybiniame impulse“ jau pageidauja ir šiuolaikinio šokio profesionalai.

 

„Pirmą kartą projekte dalyvaujantiems choreografams rekomenduojame imtis trumpesnių – trijų keturių minučių trukmės pasirodymų. Kadangi iš dalyvių reikalaujame aktyvaus, vizualaus, profesionaliai scenai derančio šokio, netgi tokį kūrinuką visapusiškai suvaldyti pradedančiajam tenka įdėti nemažai pastangų. Daugiau patirties sukaupę dalyviai jau gali imtis solidesnės apimties – 15-20 minučių trukmės kūrinių. Iš šiųmetinio „Kūrybinio impulso“ choreografų labiausiai patyrusios yra Vaida Šniurevičiūtė, Daria Olefirenko, Ž. Baikštytė ir E.Stundytė“, - vardija projekto koordinatorė.

 

„Kūrybiniame impulse“ šįmet debiutuos jau tris sezonus LNOBT trupėje praleidusi balerina Gohar Mkrtchyan, taip pat profesionalios šokėjos Kristina Tarasevičiūtė, Viktorija Bobinaitė ir universali vizualiųjų menų kūrėja Greta Bernotaitė. 

Žymos:
LNOBT inf.,
M.Aleksos nuotr.
M.Aleksos nuotr.