7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos kamerinis orkestras muzikuos su David Geringu

LNF inf.
Nr. 19 (1256), 2018-05-11
Muzika Anonsai
David Geringas. LNF archyvo nuotr.
David Geringas. LNF archyvo nuotr.

Gegužės 16 d. Nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje su Lietuvos kameriniu orkestru (LKO) koncertuos dirigentas ir solistas violončelininkas David Geringas. Kovo pradžioje Filharmonijos scenoje pateikęs unikalią programą su pianistu Ianu Fountainu, D. Geringas sugrįžta su solidžia orkestrine programa. Skambės Lietuvos nacionalinės premijos laureato kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo kūriniai ir įžymaus čekų romantiko Antoníno Dvořáko muzika.

 

Lietuvoje gimęs violončelininkas ir dirigentas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas David Geringas yra vienas universaliausių dabarties menininkų, sukaupęs įspūdingą repertuarą nuo baroko iki šiuolaikinių (ir lietuvių autorių) kompozicijų. Jo inicijuoti festivaliuose gimė nauji lietuvių autorių kūriniai, vėliau groti pasaulio scenose, o vokiečių įrašų kampanija „Dreyer-Gaido“ išleido dvigubą kompaktinį albumą „The Sound of Lithuania“ („Lietuvos skambesys“), kuriame, greta šiuolaikinių autorių, D. Geringas inicijavo ir įrašė retai skambančią prieškario ir pokario lietuvių kompozitorių muziką. Gausioje atlikėjo diskografijoje randame Anatolijaus Šenderovo, Osvaldo Balakausko, Vytauto Laurušo ir kt. kūrinių CD.

 

1975 m. persikėlęs gyventi į Vokietiją D. Geringas dažnai grįžta ir į gimtinę. Lietuvoje violončelininkas intensyviai koncertuoja, dalyvauja įvairiausiuose projektuose su Vilniaus, Kauno, Klaipėdos muzikais. D. Geringas žinomas ir kaip dirigentas, sėkmingai pasirodantis Vakarų ir Rytų pasaulio muzikos centruose su įvairių šalių orkestrais.

 

Kaip dirigentas ir solistas su LKO šį kartą D. Geringas pristato Antoníno Dvořáko kūrinius. Skambės „Waldesruhe“, op. 68 Nr. 5, ir Serenada styginiams, op. 22. Vieną jų – „Waldesruhe“ – instrumentavo kompozitorius Anatolijus Šenderovas. Šią instrumentuotę violončelei ir styginiams D. Geringas dažnai atlieka su įvairiais orkestrais pasaulio scenose.

 

Koncerte skambės ir paties Nacionalinės premijos bei Europos kompozitoriaus premijos laureato Anatolijaus Šenderovo opusai: Kamerinė simfonija (Styginių kvartetas Nr. 3) bei „Davidʼs Song“ („Dovydo giesmė“) violončelei ir styginiams. Kompozitorius šiuos kūrinius specialiai atnaujino D. Geringo koncertui su LKO, tad girdėsime 2018 m. versijų premjeras.

 

Kamerinė simfonija – tai Styginių kvarteto Nr. 3, sukurto 2015 m. ir dedikuoto kvartetui „Art Vio“, versija styginių orkestrui. Tai vienas subtiliausių ir stambiausių pastarųjų metų A. Šenderovo kūrinių. Kompozitorius pasirinko tradicinio žanro penkių dalių ciklą, skambantį be pertraukos. Po ilgo laiko, kulminaciniu savo kūrybinės brandos laikotarpiu A. Šenderovas sugrįžta prie elitinio klasikinio žanro. Šioje muzikoje autorius daugiausia dėmesio skiria giliam intymiam išsisakymui, atsivėrimui. Kompozitoriaus braižas atpažįstamas iš jam būdingų intonacijų, dramaturgijos, faktūros išauginimo iš nedidelio pradžios motyvo, iš persipinančių įvairių instrumentų solo epizodų, energingų proveržių, kontrastų.

 

„David’s Song“ violončelei ir styginių kvartetui sukurtas 2006 m. Kronbergo akademijos (Vokietija) užsakymu ir dedikuotas David Geringo 60-mečiui. Kūrinys iškart po premjeros nepaprastai išpopuliarėjo, skambėjo daugiau kaip 60 kartų įvairiose Europos, Azijos šalyse, JAV ir kitur, įrašytas į kelis CD, buvo nominuotas „Echo“ prizui. Kūrinys pasižymi ekspresija, ypatingu melodingumu, jame yra ir humoro, ir tragizmo, skambančių greta, kaip dažnai būna gyvenime. Panaudoti ir muzikinio teatro elementai, jie ypač ryškūs naujausioje versijoje, šiemet sukurtoje specialiai šiam koncertui.

 

Lietuvos kamerinio orkestro ir Davido Geringo koncertas „Davidʼs Song“ vyks gegužės 16 d., trečiadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Žymos:
LNF inf.,
David Geringas. LNF archyvo nuotr.
David Geringas. LNF archyvo nuotr.