7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Sinfonia Varsovia“ koncertai Lietuvoje valstybingumo atkūrimo 100-mečiui

LNF inf.
Nr. 16 (1253), 2018-04-20
Muzika Anonsai
Dalia Kuznecovaitė. LNF archyvo nuotr.
Dalia Kuznecovaitė. LNF archyvo nuotr.

Šį savaitgalį Lietuvoje koncertuoja vienas garsiausių Lenkijos klasikinės muzikos kolektyvų – Varšuvos kamerinis orkestras „Sinfonia Varsovia“. Šiais metais „Sinfonia Varsovia“ meno vadovas, kompozitorius Krzysztofas Pendereckis švenčia 85-metį, o Lenkija, kaip ir Lietuva, – valstybingumo atkūrimo 100-metį. Tad šia ypatinga proga, tęsdami ilgamečių kultūrinių ryšių tradiciją, kaimynai vieši Vilniuje ir Klaipėdoje, dalindamiesi gražiausiais savo tautos ir pasaulinės muzikinės klasikos pavyzdžiais, tarp kurių yra ir bendrų akcentų. Tai lenkų ir lietuvių kilmės kompozitorės Grażynos Bacewicz kūryba bei vienos ryškiausių lietuvių smuikininkių Dalios Kuznecovaitės pasirodymas su Varšuvos kameriniu orkestru atliekant Henryko Wieniawskio Koncertą smuikui ir orkestrui Nr. 2.

 

Varšuvos kamerinis orkestras susibūrė 1984 m. įkvėptas legendinio muziko lordo Yehudi Menuhino. Jo diriguojamas gastroliavo po visą pasaulį. „Darbas su jokiu kitu kolektyvu nesuteikė man tiek malonumo, kiek darbas su šiuo kameriniu orkestru. Visiškai atsakingai galiu pasakyti, kad per ilgus metus su juo esu atlikęs daugybę Vivaldi koncertų, parengęs didžiulį klasikinės ir šiuolaikinės muzikos repertuarą, – ir orkestras visuomet išlaikė aukščiausią meistriškumo lygį. Muzikantai į repeticijas ateidavo pasirengę ir užsidegę, motyvuoti atlikti savo darbą preciziškai ir elegantiškai. Muzika yra jų gyvenimo būdas, o toks požiūris klausytojams tikrai atveria vartus į rojų“, – yra sakęs Yehudi Menuhinas.

 

Per ilgus gyvavimo metus kolektyvas grojo daugelyje Europos šalių, JAV, Japonijoje, Naujojoje Zelandijoje, koncertavo tokiose salėse kaip „Barbican Center“ ir „Albert Hall“ Londone, „Usher Hall“ Edinburge, „Concertgebouw“ Amsterdame, „Kennedy Center“ Vašingtone, „Lincoln Center“, „Carnegie Hall“ Niujorke. Orkestro partneriai scenoje buvo Kiri Te Kanawa, Gidonas Kremeris, Martha Argerich, Maximas Vengerovas, dirigentai Claudio Abbado, Charles Dutoit, Yehudi Menuhinas, Mstislavas Rostropovičius ir kt. Nuo 2008 m. orkestras yra organizacijos „Sinfonia Varsovia“ dalis. Ypatingą įnašą į orkestro brandą įnešė Krzysztofas Pendereckis – nuo 2003 m. kolektyvo meno vadovas ir dirigentas.

 

Koncertuose Lietuvoje Varšuvos kamerinis orkestras gręšis į Grażynos Bacewicz kūrybą, skambės Koncertas styginių orkestrui (1948). Iškili lenkų kompozitorė ir smuikininkė G. Bacewicz gimė muzikalioje lietuvio ir lenkės šeimoje. Jos tėvas Vincas buvo kompozitorius, tačiau ne toks žymus kaip jos brolis Vytautas Bacevičius – vienas iškiliausių lietuvių kompozitorių. Kitas brolis Kęstutis taip pat buvo kompozitorius ir Lodzės muzikos akademijos rektorius. Sesuo Wanda – poetė ir žurnalistė. G. Bacewicz priklausė prieškario ir pokario kompozitoriams, rašiusiems neoklasikiniu stiliumi. Ji laikoma pirmąja kompozitore moterimi lenkų muzikos istorijoje, minima tarp žymiausių kūrėjų, apdovanota garbingomis premijomis, o jos simfoniniai ir kameriniai opusai iki šiol sėkmingai gyvuoja scenose.

 

Programoje skambės ir žymaus lenkų romantiko Henryko Wieniawskio Koncertas smuikui ir orkestrui Nr. 2, o jo solistė – žinoma lietuvių smuikininkė, tarptautinių konkursų laureatė, Valstybinio Vilniaus kvarteto primarija Dalia Kuznecovaitė. Antroje koncerto dalyje orkestras atliks Ludwigo van Beethoveno Simfoniją Nr. 7 A-dur, op. 92 (1811–1812). Programą diriguos jaunas dirigentas Dawidas Runtzas, kelių prestižinių konkursų laureatas, stažavęsis pas patį Riccardo Muti.

 

Varšuvos kamerinio orkestro „Sinfonia Varsovia“, solistės Dalios Kuznecovaitės (smuikas) ir dirigento Dawido Runtzo koncertai vyks balandžio 20 d., penktadienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje ir balandžio 21 d., šeštadienį, 19 val. Vilniuje, Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Žymos:
LNF inf.,
Dalia Kuznecovaitė. LNF archyvo nuotr.
Dalia Kuznecovaitė. LNF archyvo nuotr.
„Sinfonia Varsovia“. LNF archyvo nuotr.
„Sinfonia Varsovia“. LNF archyvo nuotr.
Dawid Runtz. LNF archyvo nuotr.
Dawid Runtz. LNF archyvo nuotr.